Podstata touhy

Podstata touhy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540052/bmid_podstata-touhy.png 4 8 8

Ona je úspěšná spisovatelka s čerstvým traumatickým zážitkem, on charismatický právník a světoběžník. Oba jsou v nejlepších letech a oba pocházejí z Chile. Brzy po jejich setkání v Londýně je pohltí vzájemná vášeň a žár, předznamenávající bouřlivý milostný vztah na dálku. Vytoužená setkání obou milenců kromě nespoutaného sexu a erotických experimentů naplňují i hovory o literatuře a sdílení nejhlubších tajemství, vynalézavé milostné hry neustále boří a posouvají jejich vnitřní hranice. Prvotní slastný opar však postupně mizí a místo něj se s rostoucí intenzitou dostavují jiní souputníci lásky – žárlivost, majetnickost, lži a nedůvěra. Poslední zoufalý pokus milenců opustit začarovaný kruh a najít novou cestu naopak dospěje k šokujícímu konci. Jako se lidská mysl zdráhá přijmout to, co se vzpírá rozumovému vysvětlení, i hlavní hrdinka ve svém útržkovitém vyprávění věcně a bez zbytečných příkras rekapituluje tento úsek svého života, snaží se pochopit a dojít ke smíření. Schůzku za schůzkou, město za městem sledujeme vývoj vztahu dvou kosmopolitních osobností, jejich bezbřehou vášeň i temnou posedlost, evokující ikonický Bertolucciho film Poslední tango v Paříži.... celý text

Přidat komentář

Mikky01
25.06.2024 3 z 5

Kniha dokonale vykresluje vztah mezi dvěma lidmi, kdy se z velké lásky stane dokonalá posedlost. Když jsem začínal číst knihu, tak jsem si říkal, že to bude další klišé romantická kniha, ale opak byl pravdou. Kniha Vám ukáže, jak vztah může být v některých ohledech toxický. Musím říct, že občas čtení bylo dost bolestivé, protože vidíte, jakým odporným způsobem dokázal hlavní hrdina přemýšlet. Nejen, že ponižoval a psychicky týral svou manželku, ale zároveň po ní vyžadoval sexuální praktiky, které jí ani zdaleka nebyly příjemné. Opravdu je potřeba se ve vztahu podřizovat svému partnerovi, i když jste do něho zamilovaní až po uši? Nechat si líbit první poslední a usínat s pocitem, že jste méněcenní než Váš partner a že nemáte právo na lepší život? Některá příkoří by si člověk neměl nechat líbit, a uvědomit si, že tohle nechce. Kniha se mi četla občas opravdu velmi těžko, protože jsem v minulosti měl vztah, kdy mě bývalý partner týral nejen psychicky, takže se mi při čtení vracely nepříjemné myšlenky na minulost. Jedno mi ale můžete věřit, já jsem se naučil říkat „NE“ a to na jakékoliv jednání, které zasahuje nejen mojí osobu, ale všechny v okolí, které mám v lásce.
Každému z nás se může stát, že podlehne něčímu kouzlu.
Knihu hodnotím kladně - 7/10

adriane9
18.06.2024 5 z 5

"Jestli má láska nějakou pomstu, pak to, že přestanete milovat."
Pro mě to bylo tak strašně citový, že komentář píšu až delší dobu po přečtení. Bolelo to slovo od slovo a od začátku do konce je vám jasné, že dobrý to prostě není a nebude. Miluju přemýšlení hlavní hrdinky, jsem stejná a stejně tak nenávidím to jak přemýšlel on. Protože přesně do takového člověka se musíte zamilovat, i když to znamená duševní zkázu a nikdy to bolet nepřestane.


BubliBubli
13.06.2024 5 z 5

Skvělý ponor do následků vztahu, který je odsouzen zániku, do myšlení hlavní aktérky, jež nevidí zřejmé, do chemie, která nám všem někdy ucpe uši, oči a vypne hlavu. Výborně literárně zpracované vyrovnání se traumatem, kterým konec vztahu bezesporu je.

Eva_H1970
07.06.2024 4 z 5

(SPOILER) "Až teď, když píšu, se ptám sama sebe, co mě vedlo k těm přešlapům, nechat si cokoliv líbit, jen abych nasytila svůj apetit. Žasnu nad tím, že jsem tehdy neměla vůbec snahu to zjistit. Zdá se, že zamilovaní nenávidí vysvětlování. To, co chtějí, je zrychlení života, to sladké a bolestivé očekávání, egoismus, nespoutanost, intenzitu, vzrušení, záplavu emocí, opravdovost momentu, i kdyby byla falešná."

Aneb - takový příběh se může stát každému z nás. Podlehnout něčímu kouzlu...