Podstata touhy přehled

Podstata touhy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540052/bmid_podstata-touhy.png 4 19 19

Ona je úspěšná spisovatelka s čerstvým traumatickým zážitkem, on charismatický právník a světoběžník. Oba jsou v nejlepších letech a oba pocházejí z Chile. Brzy po jejich setkání v Londýně je pohltí vzájemná vášeň a žár, předznamenávající bouřlivý milostný vztah na dálku. Vytoužená setkání obou milenců kromě nespoutaného sexu a erotických experimentů naplňují i hovory o literatuře a sdílení nejhlubších tajemství, vynalézavé milostné hry neustále boří a posouvají jejich vnitřní hranice. Prvotní slastný opar však postupně mizí a místo něj se s rostoucí intenzitou dostavují jiní souputníci lásky – žárlivost, majetnickost, lži a nedůvěra. Poslední zoufalý pokus milenců opustit začarovaný kruh a najít novou cestu naopak dospěje k šokujícímu konci. Jako se lidská mysl zdráhá přijmout to, co se vzpírá rozumovému vysvětlení, i hlavní hrdinka ve svém útržkovitém vyprávění věcně a bez zbytečných příkras rekapituluje tento úsek svého života, snaží se pochopit a dojít ke smíření. Schůzku za schůzkou, město za městem sledujeme vývoj vztahu dvou kosmopolitních osobností, jejich bezbřehou vášeň i temnou posedlost, evokující ikonický Bertolucciho film Poslední tango v Paříži.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podstata touhy. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

Danago
22.08.2024 5 z 5

Knížka je napsána z pohledu hlavní hrdinky a její vyprávění začíná poměrně nevinně. Nevinné a náhodné setkání s mužem, kterého znala jako mladičká dívka, se postupně mění v dlouhodobý a vášnivý milostný vztah dvou zralých lidí. Ovšem ani věk a zkušenosti nikomu nezaručí, že nespadne do toxického vztahu, především pokud se jedná o trochu slabší osobu, která doposud strádala nedostatkem lásky a sebe přijetí.
Jejich milostný vztah se nevyvíjí úplně standartně. On je ženatý, ona si nese trauma z uplynulého života. Setkávají se v různých městech po celém světě. Zpočátku je vztah slastný a oba se na něj dívají stejným pohledem. Oba se shodují i v pohledu na budoucnost. Oba se, ale postupně mění a už ani jednomu nestačí to, co bylo na začátku. S postupem času se vztah mění v toxický. I když to čtenář vidí, oba milenci to vidět nechtějí nebo minimálně to ve své mysli popírají. Kam to směřuje je cítit dost brzy, jen nevíme, jak daleko to oba nechají zajít. Pro mě bylo děsivé sledovat kam se vztah posunoval a jak je zamilovaná žena slepá až se může zdát, že ztratila vlastní rozum, ale co by pro lásku neudělala. Je ochotná vše přehlížet, na vše si najde vysvětlení a dokonce tu hru hraje s ním aniž by předem dokázala odhadnout, kam to může zajít. Je ochotná pálit mosty, věřit na vzdušné zámky. I když varovných indicií je zde hodně, ona je přehlíží, omlouvá, chápe, věří.
Knížka má neuvěřitelný spád a napětí, na závěr čtenáře překvapí. Rozhodně zde nenajdete hluchá místa, a určitě budete zahlceni spoustou emocí . I když se to takto od stolu zdá nemožné, toto se opravdu děje a lidé se do takových toxických vztahů dostanou velice jednoduše, ale ukončit něco takového je velmi složité a někdy i nemožné. A je pravdou, že na věku, vzdělání ani postavení v takovém případě nezáleží, může do toho spadnout opravdu každý. Až z toho mrazí.
Kniha má spoustu erotikou nabytých stránek, ale to zde není to podstatné, to je jen pozadí, jednoho šílenství.
I když …, podle mě by mohlo být i hůř.

_Brunetka_
03.07.2024 4 z 5

Tahle knížka zněla svou anotací tak zajímavě, až jsem jí neodolala, přestože ten námět není něčím, co bych četla běžně. Autorka si dokázala příběh skvěle rozvrhnout a dávkovala ho tak, aby vás pořád zanechávala v mírném napětí a nenechala vás spát ohledně toho, co se bude dít dál. Ten vývoj byl překvapivý a zároveň bylo až děsivé sledovat, kam se takovýto vztah dvou lidí může posunout. Charaktery obou postav, které jsou pro toto dílo stěžejní, vykreslila autorka skvěle a chvílemi se ve vás jistě budou objevovat smíšené pocity, jako byste je snad znali osobně. Na sympatie a antipatie dojde taky. Oceňuju, že kniha staví na světlo světa témata jako takovéto toxické vztahy a to, jak těžké je z nich uniknout, protože se k vám ten člověk nechoval vždycky jen zle… navíc po vás občas hodí návnadu ve stylu „tentokrát už to bude jiné“. Konec mě zaskočil. Za mě je tedy Podstata touhy jasným doporučením, pokud se nebojíte toho, jak moc vás strhne.


Mikky01
25.06.2024 3 z 5

Kniha dokonale vykresluje vztah mezi dvěma lidmi, kdy se z velké lásky stane dokonalá posedlost. Když jsem začínal číst knihu, tak jsem si říkal, že to bude další klišé romantická kniha, ale opak byl pravdou. Kniha Vám ukáže, jak vztah může být v některých ohledech toxický. Musím říct, že občas čtení bylo dost bolestivé, protože vidíte, jakým odporným způsobem dokázal hlavní hrdina přemýšlet. Nejen, že ponižoval a psychicky týral svou manželku, ale zároveň po ní vyžadoval sexuální praktiky, které jí ani zdaleka nebyly příjemné. Opravdu je potřeba se ve vztahu podřizovat svému partnerovi, i když jste do něho zamilovaní až po uši? Nechat si líbit první poslední a usínat s pocitem, že jste méněcenní než Váš partner a že nemáte právo na lepší život? Některá příkoří by si člověk neměl nechat líbit, a uvědomit si, že tohle nechce. Kniha se mi četla občas opravdu velmi těžko, protože jsem v minulosti měl vztah, kdy mě bývalý partner týral nejen psychicky, takže se mi při čtení vracely nepříjemné myšlenky na minulost. Jedno mi ale můžete věřit, já jsem se naučil říkat „NE“ a to na jakékoliv jednání, které zasahuje nejen mojí osobu, ale všechny v okolí, které mám v lásce.
Každému z nás se může stát, že podlehne něčímu kouzlu.
Knihu hodnotím kladně - 7/10

všechny komentáře

Související novinky (1)

Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)

05.05.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podstata touhy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x