Pohádky k neuvěření
Terry Jones
Originální pohádky postavené na poetické grotesce, nonsensu a nezvyklých kontrastech starého a nového. Ve svých moderních pohádkách, které stojí na paradoxech, neočekávaných kombinacích a bláznivém dotahování známých pohádkových motivů, vychází Jones z tradice Lewise Carrolla, Edwarda Leara a Roalda Dahla. Z české literatury Jonesovy nonsensy připomínají nejvíc ze všeho Jana Wericha a jeho moderní pohádky shrnuté v cyklech Fimfárum a Deoduši.. V této sbírce zpracovává neotřelým způsobem klasické náměty (pohled z jiné strany na kouzelné zrcadlo zlé královny ze Sněhurčina příběhu, historka o člověku, jenž měl podobně jako Grimmovic holčička Čtyřočka oči doslova všude, ale stejně jimi nedokázal zahlédnout nic podstatného, lidožravý obr tak pomalý, že trvá dny a měsíce, než se přiblíží ke kořisti a než k jeho pidimozečku dospěje kloudná myšlenka). Vynikající kniha pro děti i dospělé. První vydání.... celý text
Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
Fairy Tales
![verense verense](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/172136/m_verense-sQw.jpg?v=1540996060)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle jsou spíš pohádky pro dospělé, nebo alespoň pro odrostlejší děti, které už neberou pohádky doslova. Oceňuju krásnou práci s jazykem, v pohádkách k vidění spíš zřídka, a rozhodně nevšední náměty, leckdy s jemným poučením v závěru. Bavilo mne to.
![Kiwi328 Kiwi328](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/268025/m_kiwi328-tiP.png?v=1551892803)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tohle je první kniha u které jsem se opravdu od srdce zasmál.
Terry Jones předvedl fantastický výkon!!!
![janmaxhonzik janmaxhonzik](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Pohádky připomínají spíše bajky a až na výjimky jsou opravdu jen bláznivé. Do Ezopa daleko, daleko. Mohou se líbit i malým dětem, které mají bláznivosti rády a nečekají žádné poučení ani rozšíření obzoru.
![Ventimiglia Ventimiglia](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/173941/m_ventimiglia-eNH.jpg?v=1541230274)
Jak se mořská panna slitovala nad námořníkem: zjistila jsem, že jsem beznadějně sentimentální - láska totiž hory přenáší... "Patříme sice každý k jinému rodu, ale kde jinde bych se dočkal takové dobroty srdce, jakou jsem našel jedině u tebe?" O Zapomněnkách: dočista sociální pohádka (nesrovnávám, ale vzpomněla jsem si na Wolkera) - ti, co mají nejvíc, mohou být nejnešťastnější; a co je vlastně štěstí? (Nechci nic prozradit, a zároveň chci něco sdělit, a je to docela těžké...) A o člověku, který viděl všechno, ale neviděl to nejdůležitější. Od dětství mám ráda moderní pohádky, třeba ze Špalíčku moderních pohádek či Pohádky Olgy Scheinpflugové, a pohádky Terryho Jonese mě vysloveně potěšily.
![barlow barlow](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/182968/m_182968-Ko0.jpg?v=1498600184)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mám moc rád poetiku Monty Pythonů, takže mě až na výjimky pohádky potěšily. Jen asi nejsou určeny nejmenším dětem, ale už odrostlým a fantastickým světů znalým čtenářům či posluchačům...
![maky86 maky86](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43770/43770.jpg?v=1381127910)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Toto knížku jsem si vybrala ke splnění Čtenářské výzvy. Některé příběhy / pohádky jsou opravdu povedené, ale je jich jen pár, bohužel... 3 hvězdičky dávám za různorodost, originalitu, vtip, ale není obecně to nebyl můj šálek čaje
![laepus laepus](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159617/m_laepus.jpg?v=1728123935)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jenom tři dávám za určitou nevyváženost jednotlivých pohádek. Kniha (samozřejmě v nejlepším duchu Monty Pythonů) je rozháraná a šílená a nemáte šanci podle názvu odhadnout, v jakém stylu bude ta nebo ta pohádka. Některé jsou vtipné, jiné trapné, jiné hororové, jiné zase smutné nebo hluboce lidské či s mravním ponaučením - zkrátka pelmel toho povedeného i to nepovedého, toho pro děti i toho pro dospělé.
![E_Lan E_Lan](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25200/e-lan-Jkj.jpg?v=1614629597)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Mám opravdu rád Monty Pythony a i proto jsem měl od této knihy velké očekávání. Možná i proto to bylo pro mě obrovské zklamání. Bláznivé příběhy, opravdu bláznivé příběhy, které nejsou vtipné a ani nemají většinou žádnou pointu natož poučení. Pohádky jsou v některých případech neskutečně brutální a tak je kniha absolutně nevhodná pro děti. Snad jen jedna nebo dvě pohádky byly velmi dobré, ale celkově ve mě zůstala po přečtení této knihy významná pachuť a nechuť k takovýmto experimentům.
![3nitka 3nitka](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/59781/m_59781-ljC.jpg?v=1459854940)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nezvyčajné, vtipné a niektoré aj vlastne pravdivé. Určite sa k nej vrátim a vrelo doporučujem.
![momo01 momo01](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41973/momo01-5e2.jpg?v=1578850091)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Děti byly z pohádek nadšené (věk 4 a 5,5). Chtěly je číst dokola a mě také bavily. Některé jsou praštěné, některé jsou víc podobné klasickým. Každopádně obsahují i morální podtext, jsou originální a plné zajímavých nápadů.
![VePe VePe](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43844/vepe-Nar.jpg?v=1586002058)
Zajímavé pohádky, většinou jsem nedokázala odhadnout závěr (holt to není klasický český autor) a dost často bylo na konci i nějaké to moudro pro děti, což se mi líbilo. Kniha je zvláštní a zajímavá, spíše pro starší děti (jedna z pohádek byla pekelně strašidelná).
2000 | ![]() |
2018 | ![]() |
2014 | ![]() |
1999 | ![]() |
2008 | ![]() |
Pohádky k neuvěření, tak jako další pohádkové knihy Terryho Jonese (Dobrou s kobrou, Bajky z divokých vajec), mě tak trochu zklamaly. Částečně jsem si to zavinil sám, protože jsem očekával od člena Monty Pythonů spoustu humoru. Pohádky jsou sice originální a nápadité, ale humoru je v nich poskrovnu. Další věc, kterou bych pohádkám vytknul, je nedomyšlená, nedotažená nebo vůbec chybějící pointa. Pohádky jsem sice všechny přečetl, ale nezůstalo po nich nic a okamžitě jsem na ně zapomněl.