Poklady pod sněhem

Poklady pod sněhem
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543803/bmid_poklady-pod-snehem.jpg 5 146 146

Byl Štědrý večer a Danimu bylo pět let. Byl to pro něho slavný den, neboť poprvé směl, jako již dosti velký chlapec, jít s Annettou do kostela podívat se na vánoční strom...

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , neuvedeno/neznámo (s.n.)
Originální název:

Treasures of the Snow


více info...

Přidat komentář

Josh
15.10.2024 5 z 5

ČVd 13 zfilmováno. Zažili jste životně výjimečně těžký moment, kdy Vám někdo ublížil? Třeba ne fyzicky, ale i slova umí bodnout a tnout do živého... Bylo to velké nedorozumění, trápili jste se a ptali – jak lze změnit minulost? Vztek? Zloba? Pomsta? Jsou to řešení, i když pohodlná, rychlá, jenomže nefungují, pokud nechcete, aby vás to sežralo zevnitř. A čím déle to trvá tím déle a hlouběji otrava postupuje...

Souboj s těmito pocity prožívá i postava příběhu. Snad najde jiné řešení. Můžete být na její straně, můžete být proti, ale kdo nezažil sílu odpuštění – ať ho dává či dostává – bude ochuzen o možnost si vybrat....

Děti mají svět černý a bílý, vypadá to jednodušší než svět černobílý u nás dospělých. Nebo ne? Jsou nedorozumění jen otázkou přístupu dobré/špatné, ne/odpovědné, ne/citlivé, ne/empatické nebo i snahy vysvětlit a vysvětlení přijmout, přiznat se nebo ne, omluvit se nebo ne? Ať je to od každého něco vždy jsou na to dva. Ti by měli (musí?) najít řešení. Úplně nejhorší je, když chce hledat jen jeden... Jak to bude mezi Annette a Lucienem?

V životopisu Patricie St. John se píše „Její knihy se vyznačují především živým vykreslením uvažování jednotlivých postav a hloubkou morálního poselství“ a to mohu podepsat. Nevím, zda se podívat na film, aby nezměnil kouzlo prvního setkání, které mi kniha nabídla :-))

mirka0586
27.08.2024 5 z 5

Je to moc hezky napsané. Dojemné a úplně to léčí duši.


m_martina
20.12.2023 5 z 5

S vnučkami teď čteme knihy, které nás naladí na Vánoce. A tahle kniha se nám líbila dokonce tak hodně, že jsme ji četly hned dvakrát za sebou. Doporučuji.

Čmeláček
15.12.2023 5 z 5

Tohle je ideální kniha, když se člověk chce naladit na vánoční náladu. Je sice taky trochu smutná, ale hlavně tam jde o odpuštění. Takže asi tak a pět stars jak vyšitých :).

Sirius
10.04.2023 5 z 5

Vzdělávačka v dětské literatuře pokračuje, tohle mi před pár měsící doporučila kamarádka u kafe a říkal jsem si proč ne. No dost jsem na to od začátku koukal - začne to rodinnou tragédií a hned se to přehodí do další, aby se dvě hlavní postavy totálně nesnášely. V hlavě vám bzučí alarm: tohle je fakt pro děti? No, je. Autorka totiž namodeluje výchozí situaci, od který pak vykračuje k uvěmování si vlastních chyb (lump se napravuje a jinak hodná holka mu v rámci odplaty vyvádí zlé věci, aby se taky napravila), k jejich nápravě a snaze nějakým způsobem na sobě pracovat. Za mě jedna z nejsilnějších věcí (nejen dětských), co jsem v životě přečetl. Ta atmosféra švýcarskýho venkova je silná stejně jako příběh, který se může komukoliv stát kdekoliv.

Jessica007
21.01.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh. O odpuštění, víře.. Pro všechny věkové kategorie.

Lka
20.01.2023 5 z 5

Audiokniha :
Krásný a dojemný příběh tří dětí o vině a odpuštění. Moc krásně načteno.

OliviaKing
30.12.2022 5 z 5

(SPOILER) “It is hard work to win back love. But don't give up. Those who persevere find more happiness in earning love than they do in gaining it.”

Jazyk: Patricia St. John má výborný, láskavý humor, ktorý neprehluší celkový dej. Na krátkej ploche vie veľa vyjadriť a výborne graduje psychologizáciu postáv - najmä Lucienove aj Anettine pochody/uvažovanie sú veľmi dôveryhodné a dobre vystupňované.

Zasadenie do divokej švajčiarskej prírody nie je gýčové, naopak príroda zohráva svoju úlohu pri odvíjaní deja. Najviac ma prekvapili predsudky a odmietnutie Luciena v dedine/mestečku, aj napriek tomu že švajčiarska spoločnosť je jednou z najstarších kresťanských spoločností vo svete.

TIP: táto kniha sa dá čítať ako adventný príbeh s deťmi počas celého decembra vďaka počtu kapitol (26 myslím) aj krásnemu posolstvu.

mataaskorice
06.12.2022 5 z 5

Křehké vyprávění o dětech a jejich dětské duši, o víře, svědomí, nenávisti, lásce. Přes archaičnost formy vypravování a slovníku a výrazné souznění s Bohem je kniha i pro soudobého čtenáře čtivá. Ač je otázka nenávisti a zatvrzelého srdce a lásky na straně druhé pevně provázána s pravdami Bible, je zpracována velmi výstižně, smysluplně. Dětský svět, vnímání dítěte, ať už se ocitá ve věku stálého naivního štěstí nebo v roli outsidera, kterým je opovrhováno, je vykresleno citlivě a věrohodně. Autorka neodsuzuje a hledá na každém jedinci jeho lepší stránku, v otázce špatných činů dokáže nahlížet na situaci z různých poloh a s ohledem na rozličnou motivaci, optimisticky nahlíží na vývoj lidského charakteru, pokud jsou jedinci poskytnuty a předány základní morální a mezilidské hodnoty. Krásný příběh.

lenyleny
07.05.2022 5 z 5

Velice krásný a dojemný příběh. I obyčejný život přináší velké příběhy. I když jsem knihu poprvé četla před mnoha lety, musela jsem si ji přečíst znovu.

jaroiva
01.04.2022 5 z 5

Nemůžu dát méně než plný počet bodů. Krásný příběh.

MaryjeB
21.06.2021 5 z 5

Bylo to dobré.

gabi2008
16.04.2021 5 z 5

Jednou, když jsem přebírala knihy, našla jsem mezi nimi tuhle. Ještě nikdy jsem ji nečetla, ani nevím jak se mezi moje knihy dostala, a protože mne název zaujal, začala jsem ji číst. A četla jsem a četla... Četla jsem, dokud jsem ji nepřečetla celou. Nikdy jsem nelitovala že jsem tuhle knihu našla; opravdu překrásný příběh. Všem doporučuji

AgiMangi
28.12.2020 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Mám moc ráda knihy psané rukou Patricii St. John jsou velmi napínavé, veselé a moc zajímavé.

85098211
18.12.2020 5 z 5

Tak tohle byl opravdu kouzelný příběh o vině, odpuštění a také nekonečné boží lásce. Všechno začíná poměrně nevinně, ale nešťastnou náhodou způsobená nehoda ovlivní na dlouhé roky osudy všech zúčastněných. Hlavně však Annetty, jejího bratříčka Daniho i Luciena. Kniha je nadčasová a domnívám se, že se bude líbit i mladším čtenářům. Autorka ji napsala s citem a víra je zde zprostředkována nenásilně, tak nějak mimochodem. Závěr je dobrý a smířlivý. Tento krásný příběh si určitě vysoké hodnocení zaslouží a i já se k němu s radostí připojuji :-).

saxik07
26.07.2020 5 z 5

Knížku jsem četla jako malá a teď ji čtou mé děti, je aktuální v každé době a pro každého bez ohledu na věk! Mohu doporučit!

Netopyr07
06.07.2020 5 z 5

A pak, že se nedá napsat příběh, který není mentorský, když se v něm objevuje víra. Je to milé a nenásilné a dojemné. Můj kamarád, který mi knihu doporučil, má pravdu.

FilDaV
15.06.2019 4 z 5

Opravdu krásná kniha v pohádkové krajině, ve které jde především o odpuštění. Ta klidná, příjemná atmosféra se ale prostě nezapomíná, i kdyby kniha nebyla dobrá (což jen tak mimochodem dobrá je, a to velmi!).

Katoka2008
28.01.2019 5 z 5

Nádherná kniha nejen pro děti.

Kopretina
15.01.2019 5 z 5

Nádherný příběh. Četli jsme jej někdy někde, když jsem byla dítě a nyní jsem jej četla svým dětem. Hltaly každé slovo, smály se a dnes, kdy jsme přečetli poslední dvě kapitoly, plakaly dojetím. A já málem taky. Zavřela jsem ji a řekla, to si chce ještě někdy jednou přečíst a všechny tři děti odpověděly: já taky.