Policejní hodina

Policejní hodina
https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93604/policejni-hodina-93604.jpg 3 13 13

Děj románu čerpá z devadesátých let (1884-1897) 19. století a rozvíjí svérázný kus historie staré Prahy. S drsnou pravdivostí se zde kreslí obraz tvrdého života z nuzného prostředí. Je to Praha proletářská, Praha maloměšťácké chudiny a nezaměstnaných, švadlenek, pradlen, číšníků, spořádaných nevěstek a nepočestných živnostníků. Román vypráví příběh dvou rodin: rodiny Horáčkovy, jež má zařízenou "francouzskou vinárnu s dámskou obsluhou", a proletářské rodiny Fišerovy. Starý Fišer se opíjí a týrá ženu, jeho syn Franta, rváč, sběhne z učení, ale po bídném živoření se zase vrací k pekařině, ženat s fabričkou Růženou. Jedna dcera Fišerova si vezme Karle Horáčka a stane se tak paní onoho počestného nevěstince, druhá se vdá za čísníka Petra...... celý text

Přidat komentář

Kirsch
14.06.2024 4 z 5

Zajímavý pohled na život nižších sociálních vrstev na přelomu 19. a 20. století. Autor jasně ukazuje, jak tehdy život opravu byl tvrdý a nesnadný, což i dnešnímu čtenáři umožní snáze pochopit, proč měly komunistické myšlenky posléze takovou podporu. Zároveň autor zařazuje do textu i zmínky o významných dobových událostech, čímž atmosféru doby opět podtrhuje. Jen ten závěr mi přišel takový nedotažený, jako kdyby si autor řekl, že už napsal dost stránek, tak to může odevzdat do tisku.

Kabuky
09.06.2023 3 z 5

Odpočinková četba.


maryzka
26.03.2023 3 z 5

Tak nevím, jak uklízím půdu tak pročítám knihy, které bych si ráda nechala. A asi si ji nechám. I když se tady čtenářům nelíbí slovo socialismus, ale zas je tu popsán život v 19. století a taky život informátorů policie, které se hodí do každého režimu, také život obyvatel nejchudší a nejbohatší spodiny( kuplíři, vetešníci) apod.

Artep071
04.08.2020 1 z 5

Ne, tohle mi nesedlo, na straně 187 jsem zaklapla knihu a odložila, už několik let na mě v koutku knihovny čeká, ale po začtení jednoho odstavce to vzdávám. Slovo socialismus se zde opakuje jako kdyby autor potřeboval doplnit větné spojení.
Za mě opravdu ne a půjde z domu :)

1amu
31.01.2020 2 z 5

Autor (t.zv. levicový tramp) byl protěžovaným favoritem soudruhů v 50-tých létech. Nenapsal toho málo, ale že by na jeho knihy stály fronty před knihkupectvími, o tom jsem od rodičů neslyšel.
Hlavní postava této knihy je pekařský chasník a staroměstský švihák, který pod vlivem událostí počíná chápat, že dělníkova svoboda není v prohýřených nocích, ale v boji s vykořisťovateli, a stává se uvědomělým socialistou.
Byl jsem překvapen, že si toto dílo vybral k zfilmování uznávaný (ale každému režimu oddaný) režisér O.Vávra (r.1960) a pobavil mě oficiální text distributora, kde se mimo jiné píše:...mimo jiné se dovíme, jak si filmaři představovali tehdejší nevěstinec, kde se část událostí rovněž odehrává...
Film jsem neviděl, ale dle ČSFD v něm hrají m.j. i JiřinaŠejbalová, Světla Amortová (tu bych typnul na roli "bordel mamá"), R.Hrušínský či Jan Tříska.