Nalezení

Nalezení
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499302/bmid_nalezeni-fdP-499302.jpg 5 468 468

Policista Tomáš Volf série

Minulost se vrací bez varování. Pátý případ Tomáše Volfa. V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované Elišky. Dívka způsobila tragédii, utekla a zřejmě si chce ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání a na místo dorazí i Tomáš Volf, který vyrůstal v nedalekém maloměstě. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží. Dvojnásobný držitel ceny za nejlepší českou detektivku Jiří Březina se v pátém případu Tomáše Volfa vydává do minulosti, která souvisí se současným případem nejen místem činu. Autor odhaluje dospívání hlavního hrdiny, které ovlivnilo jeho pohled na svět a přimělo ho k zásadnímu rozhodnutí. Tomáš Volf se opět setkává s Evou Černou, kterou přivede pátrání po pohřešované Elišce do jeho rodiště. Dívka způsobila tragédii, utekla a vše nasvědčuje tomu, že si chce ublížit. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží a současnost až nepříjemně připomíná patnáct let staré události.... celý text

hanzmb
11.11.2024 5 z 5

Po hodně průměrném Promlčení a docela slušné Polednici je tohle už 3. vynikající detektivka. Navíc, jak má autor rád, nejde jen o případ ze současnosti ale prolíná se tam i minulost. A v ní Tomáš funguje taky, protože se vše odehrává v jeho rodišti. K tomu Tomášova nestandardní pozice ve vyšetřovatelském týmu, kde funguje jen jako pomocník v rámci dovolené. Výsledkem je fantastická krimi. Autor se začíná kvalitativně blížit pí Klevisové, což je u mě současná hvězda české krimi. Jsem zvědavý, zda Obraz moje pocity a očekávání naplní.

Dajine
05.11.2024 5 z 5

Dobrá česká detektivka.

hana1039
17.10.2024 audiokniha 4 z 5

Jak se říká, stará dobrá česká detektivka... tentokrát tu máme dvě časové linky,jednu,, dětskou,, Tomáše a vzpomínky,co se tehdy stalo a dnešní,kdy se zapojí do pátrání i v době,kdy by si měl užívat dovolenou...

jarda007
08.10.2024 4 z 5

Dobrý to bylo

Siege03
20.09.2024 5 z 5

Za mě opět výborné

Astonius
10.09.2024 3 z 5

Pro mě to až moc klouzalo jen po povrchu. Nedokázala jsem se vcítit do děje a víc to prožívat, protože jsem to ani nedokázala brát víc vážně. Vadily mi různé vycpávkové texty hlavně v druhé polovině knihy a taky přebytek vyprávění, kdy čtenář četl pořád jen vzpomínky na to, co se tehdy stalo - podávané výpovědí hlavního hrdiny, bez dramatizace. Byla to taková velmi jednoduchá detektivka k vodě, která se dobře a rychle čte, nic víc.

Solei
02.09.2024 5 z 5

Opět skvělý detektivní příběh z českých luhů a hájů.

Autor píše tak věrohodně, že vás naprosto vtáhne atmosféra horkého prázdninového léta - nynějšího, i toho před 15 lety - a s ním spojených věcí. Včetně těch nehezkých. Vše doplňují přirozené a uvěřitelné dialogy.

Další plus dávám za to, že lze napsat zajímavou, poutavou a velmi čtivou detektivku, ve které nemusí téct potoky krve, a obejde se bez podrobného popisu nechutností a násilností. Přesto se vás příběh dotkne.

lapagerie
02.09.2024 5 z 5

Tomáš je sympaťák a případy, které řeší, jsou uvěřitelné. To je pro mě velké plus.

Leny66
01.09.2024 5 z 5

Budu stručná. Knížka se moc dobře čte, určitě se poohlédnu po dalších.

Vampucha
09.08.2024 audiokniha 3 z 5

Ačkoliv mám knihu doma, zvolila jsem formu audio knihy, která má 6 a půl hodiny, to je pro mě úplně ideální délka. Knihu čte Jakub Saic, na jeho přednes jsem si musela trochu zvyknout, ale nebyl vyloženě nepříjemný.

Jsou prázdniny, vyšetřovatel Tomáš Volf si v práci bere zaslouženou dovolenou a vydává se do rodného městečka za rodiči a svou známou, soukromou vyšetřovatelkou, která zde zrovna dostala nový případ.
Ztracená dívka, po které pátrá každý kdo má ruce a nohy. Tomáš neváhá a přidává se k vyšetřování.

Shodou okolností se tento případ podobá jinému, který se stal před mnoha lety a Tomáš ani ostatní obyvatelé města nechtějí otevírat staré rány. Ale podobnost je tak velká, že nezbývá nic jiného, než se starým případem zabývat.
A tak sledujeme paralelně aktuální vyšetřování a Tomášovi vzpomínky na to, co se stalo v jeho mládí.

Závěr je velká akční jízda, jak vytržená z americké kriminálky :D

Napsané to není špatně, má to spád a máte pocit, že se neustále něco děje. Tomáš Volf je metalista (žádný alkoholik) a působí jako velký sympaťák. Ale prostě něco, něco co neumím identifikovat mi zde chybělo. Obávám se, že časem mi tato detektivka splyne s mnoha dalšími a nemohu se také ubránit srovnání s Kristýnou Trpkovou, jejíž Stvůru jsem poslouchala pár dní před Nalezením. Je to takový podobně jednoduchý styl detektivky. V Nalezení nejsou žádné explicitní nechutnosti, Kristýna Trpková je v tomto trochu barvitější.

Mateo67
30.07.2024 5 z 5

Moje třetí “přečtená kniha ze série a jsem moc spokojená. Tento díl se mi zatím líbil nejvíc. Oceňuji spojení dvou časových linií, které do sebe postupně zapadaly a plynule posouvaly vyšetřování dál. Napínavé i bez popisovaných nechutností a násilí. Tomáš Volf je sympaťák a svou tvorbou je mi sympatický i autor.

Péťa1950
21.07.2024 5 z 5

Pro mne nejlepší kniha ze série. Opět vyřešení dvou případů, Tomášova mravenčí práce s materiály z archívu pomáhá vyřešit i 15 let starou vraždu.

Dixiii
09.07.2024 5 z 5

Skvělý díl. Líbil se mi z celé série nejvíc. Autor se hezky rozepsal a já se už těším na další počin.

Rainbowdreamer
30.06.2024 5 z 5

Svěže napsaná detektivka, další ze série (v pořadí už pátá), se sympaťákem poručíkem Tomášem Volfem, přiznivcem tvrdé muziky. Opět se zde objevuje i jeho parťačka Eva Černá, známá z Polednice a Mizení. Přes tragičnost vyšetřovaných událostí jde o příběh s letní atmosférou, z prostředí Tomášova rodného městečka v jižních Čechách. Objevují se zde i postavy Tomášových rodičů, kteří dobře odlehčují tragický děj. Dávám plný počet bodů, mám pocit, že se autor knihu od knihy stále zlepšuje. Doporučuji.

kob
27.06.2024 5 z 5

Výborná detektivka! Žádná hluchá místa a nic, co by čtenáře rušilo. Autor vás první stránkou vtáhne do děje a nepustí.

konicekbily
14.06.2024 5 z 5

Promyšlené detektivní dílo! Propojená zápletka dvou časových linií, u obou asistuje hlavní postava. Dokonalé provázání obou časových linií, stoprocentní vysvětlení a přirozené hovorové dialogy!

Lenkahaha
30.05.2024 5 z 5

Super detektivka, zajímavá zápletka... prostě taková "jednodechovka". Doporučuji!

eDex
22.05.2024 5 z 5

Detektivky autora jsem sice četla na přeskáčku, ale ničemu to nevadilo, a tento díl série mi přišel nejlepší.

Tomáš Volf je sympatická a velmi dobře napsaná postava, líbí se mi linka a dynamika jeho vztahu s Evou Černou.
Návrat Tomáše domů, léto, propojení případu s minulostí a české prostředí, dělaly ze čtení potěšení.
Parádní česká detektivka.
Těším se na už na další dily.

PPardinio
12.05.2024 5 z 5

Konečně knížka od Jiřího Březiny, která mi maximálně sedla. Nenudil jsem se ani u předešlých příběhů, ale NALEZENÍ je pro mě o level výše. Postava Tomáše Volfa zde konečně dobře ladí s Evou Černou a já si užíval propojení daného dua. Letní atmosféra napomáhá příběhu a tajemná Roklinka je bonbónek propojující celou knížku. Každý z nás měl navíc určitě své místečko, kde trochu snil a unikal realitě. Mně jej naštěstí žádná vražda nezničila. Na knihách z této série nejvíce oceňuji, že příběhy působí reálně a autor se nepouští do žádných překombinovaných zvratů a dějových linek. Ale i zde se občas objeví nějaké to těžko uvěřitelné rozhodnutí. Na druhou stranu jde o chyby lidí, tak se to dá omluvit.

Olous1
08.05.2024 5 z 5

Wow, skvělý počteníčko. Není co dodat. Autor píše skvěle, tohle se mi líbí a jdu do dalšího dílu. Opravdu dobrá detektivka. Mohu jen doporučit.100%.