Pompeje

Pompeje
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116945/bmid_pompeje-AzC-116945.jpg 4 71 71

Dej románu Pompeje prebieha v krátkom rozmedzí štyroch dní pred výbuchom Vezuvu, v auguste roku 79 pred Kristom. Ústrednou postavou románu je mladý akvárius Marcus Attilius, poverený úlohou opraviť poškodený akvadukt, ktorý prestal zásobovať vodou mestá ležiace v neapolskom zálive. Jeho protipólom je neľútostný a dravý Ampliatus, bývalý otrok, ktorý má eminentný záujem na oprave akvaduktu, lebo z neho získava vodu pre svoje bazény a nádrže so sladkovodnými rybami. Marcus Attilius musí navštíviť významného rímskeho úradníka, vojaka a vedca Plínia Staršieho, ktorý mu má poskytnúť potrebné prostriedky a ľudí na opravu akvaduktu. To, že vieme presne, aký osud stihol Pompeje, pridáva na napínavosti románu. Kniha uchváti čitateľa od úvodných strán a rozprávanie naberá spád, až kým nedosiahne kataklizmatický vrchol.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Pompeii , 2003


více info...

Přidat komentář

Paulika419
29.04.2023 4 z 5

Samozřejmě jsem to četla s velkým zájmem.Historický román smíšený s odbornými úryvky z vulkanologie. Předzvěst výbuchu sopky se objevil poruchou akvaduktu poblíž Vesuvu.Celé vyprávění románu se pouze zaměřuje na tuto událost.Myslím si,že i jiné zvlášnosti před výbuchem a více postav pravě z Pompejí mohly obohatit tento román.Co následovalo po této apokalypse se již čtenář nedozvěděl.I přesto dávám 4 hvězdičky za krásné statě.

KatarínaK.
14.11.2022 5 z 5

Marcus Attilius, vodař císařského aqauductu Augusta, nás provází strhujícím příběhem,který začíná dva dny před apokalyptickou zkázou,kterou způsobila erupce Vesuvu v r.79 n.l.
Všichni víme,jaké hrůzné následky tato přírodní katastrofa přinesla. O to více se vám při čtení knihy běhá mráz po zádech.Protože víte,...
Pan Harris je výborný vypravěč, všechny jeho postavy mají sílu,ať už v dobrém nebo špatném smyslu slova. A tak se ocitnete přímo ve víru událostí s nimi. Cítíte,jak se Vám chvěje zem pod nohama a vzduch je tak horký,že bolí každý nádech.
I z historického hlediska je kniha přínosem.
Fakta,která vám přiblíží stavitelské umění římských aquaductů a jejich spravování, osoba admirála Gaia Plinia. A vůbec, co všechno byli lidé schopni vybudovat před 2000 lety, samozřejmě na úkor ubohých lidských bytostí - otroků.
Román doporučuji k přečtení všem co mají v oblibě tento žánr.
Je čtivý,poučný,napínavý s povedeným zakončením.


ikorka
27.06.2022 4 z 5

Každý ví jak to s Pompejema dopadne a konec mi připadal trochu jako z Titanicu. Boj za lásku navzdory všem a všemu kde nevadí ani láva, padající pemza a kamení. Líbilo se mi zasazení do konkrétního času a úryvky z odborné literatury. Podruhé už to do ruky asi nevezmu, ale četlo se mi to dobře. 4*

21olaf
18.04.2022 5 z 5

Přečteno na jeden nádech. Chvílemi jsem měl pocit, že jsem se stal součástí příběhu. Skvělý příběh, skvělé zpracování. Velká spokojenost.

GYROTOURBILLON
15.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o Pompejích. Ano, i po tolika letech lákají k návštěvě a bádání. Koneckonců, vědci a historici pořád neřekli poslední slovo.
Kniha se dobře četla.

85098211
30.08.2021 5 z 5

Musím přiznat, že téma Pompejí mne fascinuje již celá dlouhá léta - a určitě hned tak nepřestane ;-). Kromě toho jsem toto místo také navštívila v roce 1997 a definitivně bych se tam chtěla podívat znovu. Pokud jde o samotnou knihu, nemám co vytknout. Je dobře napsaná a příběh, který se točí kolem aquaria Marca Attila a mladičké Corelie, výborný. Autor však popisuje nejen tyto dva lidské osudy, ale celou řadu dalších. Mimochodem téměř všechny jsou smutné a končí tragicky - vzhledem k již známým okolnostem... Ale fascinující je i dění v sopce Vesuv, které uvádí každou novou kapitolu. Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a tentokrát mi moc nesedlo načtení. Nicméně tato skutečnost nebyla natolik rušivá, abych hodnotila hůře, než je nutné ;-). Autor je totiž vynikající vypravěč a tento příběh si vysoké hodnocení zaslouží plným právem. A já za sebe doufám, že se do Pompejí zase podívám - a nejen takhle zprostředkovaně :-).

alekis
09.05.2021 5 z 5

SPOILER :-)
Měla jsem v sobě tolik nadšených slov, kterými jsem tuto knihu chtěla vynachválit! Jenže pokud člověk nesedne ihned po dočtení ke psaní komentáře, slova vyprchají a ztratí se navždy.
Takže co teď? Jak to říct? Tedy stručně: z příběhu jsem naprosto nadšená! Četl se hladce, postavy byly jasné, snadno zapamatovatelné, několik záhad se vyřešilo k plné spokojenosti... Padouchové, neb mezi lidmi všech dob jsou i tací, špatně dopadli a v závěru, po všech hrůzách, neštěstích a zničení všeho, nám autor dopřál i světlo naděje... Protože život jde samozřejmě dál.
Některé postavy jsou historické, ostatní zcela fiktivní. Ale co autor nejspíš poctivě nastudoval a čtenářům velmi dobře předal, jsou popisy římského stavitelství, konkrétně akvaduktů a vodovodů. Znovu, už po kolikáté, žasnu nad vyspělostí lidí té doby. Samozřejmě je to popsáno zjednodušeně, nejde o technickou příručku, ale i na tom základě si lze všechno kolem a kolem dobře představit.
Tak tedy vzhůru (nejen) do Pompejí! Vládne žár pozdního léta. Vinice dozrávají a život se odvíjí obvyklým tempem. Intrikáni kují své intriky. Poctivci vykonávají svou práci. Otroci, na jejichž dřině stojí úspěch říše, ačkoliv neradi, žijí a dožívají tam, kam je jejich krušný osud zavál.
Ale pozor! Ve velkém vodovodu se ztrácí voda. Hladina vína v číších se jemně zachvívá... Pod vrcholkem Vesuvu se v podzemí cosi děje... a leží tam navíc mrtvola. Aquarius Marcus Attilius Primus je okolnostmi přinucen řešit nejen technické problémy, ale i pár záhad skoro detektivních... a také trochu zkoumat svoje city.
Je to smutný příběh o veliké zkáze, ale protože autor nám skvěle a čtivě připravil dokonalý příběh, dokážeme dávnou tragédii sice vnímat, ale překonáme své chmurné pocity a začteme se do dramatického a napínavého děje - a teď mluvím za sebe - s velkým zájmem a potěšením.

666Jitka
13.09.2019 5 z 5

Velmi pěkně napsané - moc se mi líbí, že každou kapitolu předchází popis, co se zrovna děje přímo v sopce Vesuv

konicekbily
25.06.2017 2 z 5

Sleduji některé historické skutečnosti a názory na ně. Tento pokus o vtáhnutí do děje podle mne nevyšel.

Anie94
10.05.2017 3 z 5

Ano, bylo to zajímavé. Každý asi zná příběh Pompejí, ale tohle bylo spíš zdlouhavé a nudné. Chyběla tam nějaká akce, nějaké napětí v kontrastu toho, co to bylo za tragédii. Nebylo to prostě vůbec zajímavé.

chardon
12.10.2015 5 z 5

Původně jsem si říkal, že přečtu pár řádek a uvidím. Ve výsledku jsem se od knihy nemohl skoro odtrhnout a přečetl ji za víkend.
Dobře postavený příběh bez zbytečných komplikací a hluchých míst. Mistrně a s citem servírované napětí, které graduje až do absolutního, zničujícího konce.......

braunerova
05.07.2015 5 z 5

Roberta Harrise považuji za jednoho z nejlepších autorů historických románů. Důsledně historicky přesný a přitom napínavý děj od začátku až do konce. Každá kapitola neúprosně odbíjí blížící se konec světa, ale hluší pompejané řeší dál své bezvýznamné problémy:
25.srpna
Poslední den erupce
(00.12 hodin)
" V jednu chvíli je vyvrhováno tolik magmatu a tak rychle, že hustota erupčního sloupce začne být příliš vysoká na to, aby se konvekce udržela stabilní. Když toto nastane, sloupec se zhroutí za vzniku pyroklastických proudů a přívalů, které jsou mnohem nebezpečnější než spad prachu a písku."
Vulkány: Planetární perspektiva

bob9249
06.03.2015 5 z 5

Za mě rozhodně *****. Klasický Harris (s vysvětlivkami na začátku kapitoly, se strhujícím dějem a čtivou angličtinou) v pro mě trochu netypickém prostředí (předtím jsem četl Enigmu a Otčinu). Koupil jsem víceméně náhodou na cestě v Irsku za 2,50€ v "levných knihách" podle jména autora, knihu jsem neznal. O to více jsem byl překvapen a je to pro mě asi nejlepší kniha co jsem četl v anglickém originále. Mám rád jeho styl, z kterého jde poznat, že než o technických věcech začne psát, hodně si toho nastuduje. O to více se mu daří jeho klasický rys, tedy stav, kdy se pohybuje těsně na hraně historických fakt a fikce. Konec klasicky trochu předčasný a málo popisný, ale už jsem si na to u něj asi zvykl. Mohu doporučit, především všem technickým typům jako jsem já, kteří se dozvípodrobnosti o fungování římských akvaduktů atd.

Mira330
26.12.2014 4 z 5

Hodně dávno jsem viděla film a tak jsem byla zvědavá na knihu. Velmi milé překvapení. Kniha zachycuje poslení 4 dni před zkázou. Vše začíná tím, že začně mizet voda v akvaduktu Aqua Augusta. Na pomoc přijíždí mladý avárius Attilius, který se snaží přijít na to kde je závada... Při pátrání se seznámí s Corelii, dcerou zbohatlého Ampliata. Ampliat byl otrok, který se různými praktikami dostal mezi zbohatlíky a nyní si žije na vysoké noze ve vile Hortensia, kde je vlastníkem největších rybích sádek, vlastní spousty nemovitostí a má vliv na patřičných místech. Dále zde vystupuje spoustu zajímavých osob, jak bohatých tak chudých, kteří jsou spolu z části spojeny osudem. Hodně si mi líbí popis samotného akvduktu a to jakou významnou roli v té době hrál. Knížka se mi příjemně a rychle četla. Nechybí milostná zápletka, úplatky, podvody a zvraty v osudu hlavních hrdinů

"Máš ještě nějakou radu Attilie? " Zeptal se Ampliat. "Vždy používej deřevo pokácené na podzim, ne na jaře. Na jaře jsou stromy plné mízy a dřevo je slabší. Na svěry užívej dřevo, vysušené - to vydrží sto let. Ale tohle všechno nejspíš víš." Vůbec ne" Postavil jsem toho už dost, to je pravda, ale ve dřevě a kameni jsem se nikdy moc nevyznal. Já rozumím penězům. A na penězích je úžasné, že nezáleží na tom kdy je sklízíš. Ty jsou zralé po celý rok." Zasmál se vlasnímu vtipu.....