Pomsta bílého jednorožce

Pomsta bílého jednorožce
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552474/bmid_pomsta-bileho-jednorozce.jpg 4 317 317

Častolov z Frýdlantu přijde za nevyjasněných okolností o manželku Anežku. Najdou ji mrtvou pod skálou, na které se tyčí rodový hrad. Popravce uzavře její smrt jako nešťastnou nehodu, záhy nato je však zabit i on. Královský prokurátor Oldřich z Chlumu slíbí své ženě Ludmile celou záležitost vyšetřit a přesvědčí se o tom, že nejnevděčnějším úkolem je pomáhat příbuzným. Jakmile se pustí do pátrání, začnou mysteriózními způsoby umírat další lidé. Spojujícím motivem série úmrtí je tajemná soutěska, zvaná Peklo. Protože však nikdo z podezřelých vraždy spáchat nemohl a ďáblovy stopy se zdají být nepopiratelné, dostává se ke slovu inkvizice.... celý text

babystar
11.09.2024 5 z 5

Historická detektivka z okolí Bezdězu, v níž se Oldřich z Chlumu, panoš Ota a voják Diviš přesvědčí, že láska je mocná čarodějka, jen jí nesmí být postižen psychopat. Detektivka má spád, je plná akce, milování i vražd. Je jedna z povedenějších v této sérii a doporučuji.

Maki229
09.09.2024 5 z 5

Tuto Vondruškovu sérii mám obzvlášť ráda. Pomsta bílého jednorožce patří navíc k dobře propracovaným detektivkám, kde alespoň já marně přemýšlím, kdo mohl všechny ty zločiny páchat. Nakonec se dočkám logického rozuzlení.
Nechybí též humor a špičkování mezi panošem Otou a Divišem, ale taky mezi Ludmilou a Oldřichem. Za mě spokojenost nejvyšší.

Luigi1
19.05.2024 5 z 5

Velice pěkné čtení u kterého jsem se bavil

hana4834
11.01.2024 5 z 5

Opět dobrá oddychovka

čef
15.09.2023 5 z 5

Mnoho zápletek a jejich řešení se použilo již v minulých dílech této série historických detektivek s Oldřichem z Chlumu a jeho pomocníků, ale není to podle mne příliš na škodu. Stále je to výborné čtení před spaním, bez divokých popisů strašných hrůz. Vše je civilní a civilizované. Motivy pachatelů se tedy dají snadno pochopit a dílo celkově ocenit.

tlllk
27.05.2023 3 z 5

...bavíme sa tu o období kedy sa hrady a tvrdze dávali a odoberali za zásluhy a neboli súčasťou bežného dedičského konania. Celý ten príbeh je značne prekombinovaný a zmodernizovaný. Myslím si že táto séria ma aj lepšie kúsky ako tento.

Alex.rrr
07.05.2023 3 z 5

Příběhy mám moc ráda a přečetla jsem skoro všechny. Tento mi přišel trochu slabší. Celkově byl napínavý a rozuzlení bylo až hodně jednoduché. Konec mi přišel strašně rychlý. Čekala jsem nějakou záhadu a ono nic. Tentokrát jsem měla i problém zorientovat se ve jménech a rodech.

mi-380
20.12.2022 5 z 5

Mezi hříšné lidi Království českého jsem vstoupil někde uprostřed a hned jsem se radostně přidružil. Autor nad očekávání splnil můj předpoklad oddechové četby, v níž spojil detektivku a středověké dobrodružství s historickým pozadím doby krále železného a zlatého. Chvilku jsem byl zaskočen množstvím postav a jejich starobylými jmény (což zřejmě pro věrné a obeznalé čtenáře není žádný problém), ale brzy jsem mezi ně zapadl a se sympatickou trojicí, vlastně čtveřicí (s Ludmilou), se pustil, křížem krážem dobře známým kouzelným krajem kopců, hradů, tvrzí, roklin a lesů severně od Prahy, do napínavého pátrání.
90 % (aktuálně 235 hodnotících s průměrem 84 %).

PREBURDA
31.07.2022 4 z 5

Příběh vraždami posetý, zajímavě zamotaný a rozuzlení s přiznáním pomoci hravé manipulace. Opět musím napsat, že knihy mne baví, ale vadí mi, že se postavy nevyvíjejí a zůstavají stále na "mrtvém bodě".

kokrokr
27.07.2022 3 z 5

Tak tohle nelze brát vážně, šestnáctiletá holka jako „femme fatale”? To děvče nemá žádné vzdělání a zkušenosti, vyrůstá v lesích na malém hrádku s minimem obyvatel a najednou jedná jako Lukrécie Borgia a Mata Hari v jedné osobě? Jak se na samotě mohla dostat k potřebným informacím? A to že by mohla běžně koupit jedy je nesmysl. Myslím, že se Vondruška opět hodně rozjel a překombinoval co se dalo, jen těch vražd je na několik románů. Je to vlastně taková dobrodružná pohádka pro dospělé. Za tuhle povídačku dávám dva a půl bodu.

olívoil
17.04.2022 5 z 5

Kam až může vést zapovězená láska a myšlenky zlé a chtivé ženy?............opět se mi kniha velice líbila............

Art82
23.10.2021 5 z 5

Další super díl. Tenhle byl jeden z těch povedených. Krásná oddechovka.

jihej
25.08.2021 5 z 5

Oldřich z Chlumu, panoš Ota, zjizvený Diviš....další z detektivek s dokonale vykreslenou atmosférou středověku. Opět velmi poutavý příběh osvědčeného autora.

Lena79
11.08.2021 5 z 5

Na začátku knihy jsem měla dojem, že se autor zbláznil (omlouvám se, pane Vondruško), co se zeměpisu týče. Z omylu mne vyvedl až komentář čtenářky kolacky, která upřesnila polohu děje, kde svým způsobem jedno navazovalo na druhé a při zpětném ohlédnutím se mělo i logiku. Příjemná oddychovka.

Jaruš7
09.08.2021 5 z 5

Příběh ve tvaru makramé, každý uzlík vede záludně k jinému, kde se dělí a v dalších utvoří podivný, celkový obraz symbolu štěstí ve zvířecí podobě.
Záchytným bodem nemohou být sotva poznané postavy, neboť jsou koseny, sotvaže je poznáme. A tak se vše kupí, splétají lži a utajené city mají v zákeřnostech reje.
Kam vkročí žena, tam jsou vášně ve varu.
Zase skvělý, gradující a mistrně komplikovaný příběh.
Audiokniha v excelentním přednesu.

Vera.rrr
11.07.2021

Super kniha, bezvadný příběh, plný napětí, tajemna a hlavně plný nebezpečí z vraždy. V okamžiku, kdy to čtenář nejméně očekává se objeví nová oběť vraždy, která je víc jak dokonale promyšlená a bezvadně načasovaná. Příběh upoutá snad skoro každého od počátku až do samotného konce. Velice pěkné, jako nakonec všechny knihy od pana Vondrušky. Doporučuji přečíst, určitě se nebudete nudit

Alma-Nacida
07.07.2021 3 z 5

Tentokrát to bylo až moc propletené a složité. A plavu i v místopisu, že by byl Frýdlant tak blízko Bezdězu? Nebo je to jiný Frýdlant? :) Každopádně jsem nad tím moc nehloubala a jen jsem oddychově dějem proplouvala. ;)

Morisius
06.07.2021 3 z 5

První kniha mnou čtená od autora a mohu doporučit. Pohodová a čtivá kniha.

Jen při proplétání se textem mě to nutilo si dohledávat fakta o právech tehdejší šlechty a jejich postavení s úřadem ve společnosti.

Kanimůra2
24.06.2021 5 z 5

Já mám detektivky pana Vondrušky ráda. Vrah zabíjí nejčastěji dýkou, pod mrtvolou louže krve. Žádné drastické popisy umírání, mučení a týrání jak se dnes často stalo zvykem. Knihy se čtou samy. Laskavý moudrý a spravedlivý Oldřich z Chlumu, věčný svůdce všech nezadaných i zadaných dívek Ota a na první pohled přísný velitel Diviš. Ovšem jen na první pohled. On by svojí Martu nedal za nic na světě. A bručí vlastně proto, aby si před posádkou nezadal.
Pro mě je četba vždycky oázou klidu. Postavy působí až lehce naivně ( a to nemyslím ve zlým), všude vládne pohoda a klid. Jen ta mrtvola a louže krve je ruší..no tentokrát jich bylo víc než jindy..

Standa24
16.06.2021 5 z 5

Další oddychovka z pera pana Vondrušky. Příběh se mi líbil a splnil mé očekávání.