Porno
Irvine Welsh

Trainspotting série
Nejnovější román Irvina Welshe je volným pokračováním kultovního Trainspottingu. Simon Williamson neboli Šoufek se po deseti letech vrací do Skotska, aby po své tetičce převzal hospodu. A jelikož se užírá, že po něm na světě nic nezbude, rozhodne se v patře nad hospodou natočit pornofilm. Jako hlavní hvězdu angažuje Nikki, občanským povoláním masérku, která si občas nějaký ten chechták přivydělá ruční prací a přitom sní, že bude pornofilmy jednou sama režírovat. Begbie je venku z lapáku, kam se dostal za zabití. Jestli se mu do rukou dostane Renton, půjde tam nejspíš znovu. Renton se stává Šoufkovým „spolupracovníkem“ při výrobě filmu. Spud se snaží vychovávat syna, udržet si vztah s přítelkyní a hlavně držet zkrátka svoji závislost na drogách. Takhle nějak děj začíná. Těžko říct, jak skončí.... celý text

Jedna z nejlepších Welshových knih. Volné pokračování osudů party kolem Rentona. Syrově realistické vykreslení postav edinburghské drogové scény, která se rozhodla dále posouvat životem. Kniha má úžasné tempo, vtip a neotřelý jazyk. Navíc, narozdíl od posledního titulu Heráků v ní autor dokáže překvapovat a přicházet s něčím novým, přičemž je možné sledovat vývoj jednotlivých hrdinů, aniž by člověk dopředu najisto věděl kam spějí.

Skvělé zakončení už tak dokonalého příběhu. Pro člověka, který četl Heráky a Trainspotting je velice zajímavé sledovat, jak naši hrdinové dopadly. Heráci byli ještě kluci s nějakou nadějí, Trainspotting byla část života, který bych označil, jako mrtvý a porno bylo dokonalé ve zobrazení těch mladých fetáků, kteří, tak nějak dospěli, ale stále v sobě mají ten hnus, který se na konci knihy vrátí a někteří opět dopadnou na svou důvěru. Příběh skončil, teď už nezbývá něž se těšit na filmové zpracování.

Paráda. Begbie je bezkonkurenčne najlepšia postava v literatúre :D. Čo viac k tejto absolútne dokonalej knihe dodať?

Druhý díl se mi knižně líbil více než Trainspotting - ten mám raději jako film. Je to hlavně tím, že je vyprávěn jako postupný děj a ne jako jednotlivé, přímo nenavazující úseky v prvním díle.

Na Trainspotting to nemá, ale aj tak som sa v tom slovnom bahne a charakterovom úpadku vyžívala!

Úžasné! S každou nově zmíněnou postavou jsem si přiřazovala příběhy z Trainspottingu i z Lepidla..

Bavilo mě to víc než Trainspotting, asi proto, že TS na mě působil necelistvě, spíš směska povídek.

až z toho má člověk chutě :) Myslím teda ten koks :D A jelikož nechci zažít, jaké to je dostat se na dno, jako Spud.....tak si o tom moc ráda jenom přečtu...

Povinnost pro všechny fanoušky kultovního Traispottingu =) Jednou se snad dočkáme i filmového zpracování
Vůbec knihu nemůžu v českém jazyce sehnat.Pokud by někdo věděl kde koupit nebo měl na prodej prosím budu moc ráda!!