Porodní bábou navždy
Patricia Harman
Porodní bába od řeky Hope série
< 3. díl
Volné pokračování úspěšné série sleduje osudy porodní báby Patience Hesterové, která spolu se svou rodinou a přáteli čelí těžkostem během druhé světové války. Ještě ani nepominul dopad velké hospodářské krize a nový problém je na obzoru. Evropa je ve válce a je jen otázkou času, než se do konfliktu vloží i Spojené státy. Zatímco někteří se směle vrhají do boje, Daniel Hester mezi ně nepatří. Manžel Patience je sice vlastenec, ale během první světové války viděl příliš mnoho krveprolití a přísahal, že už nikdy nepozvedne zbraň. Svým postojem uvrhne sebe i svou rodinu v nemilost. Patience musí podporovat svou rodinu a více než kdy jindy musí v této bouřlivé době udržovat svoji praxi, spoléhat se na štědré přátele a odvážné sousedy, ale také na svou vlastní nezkrotnou sílu.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
Once a Midwife, 2012
Léta běží, Patience kromě výchovy dětí a starosti o hospodářství stále jezdí k porodům, i když těch oproti minulým dílům ubylo. Začala druhá světová válka a vyhrocují se vztahy mezi nadšenci, kteří se hlásí do války a mezi tzv, odpírači, mezi které patří i její manžel. Patience nemá jednoduchý život, když je Daniel uvězněn ( prozrazeno v anotaci), zvládá vše i díky bílým i černým přátelům. Nic není tak zlé, pokud je člověk kolem sebe má. Život není až tak jednotvárný. Při autonehodě v zimě na vrcholu hory pomůže při porodu v kabině náklaďáku , poradí si i když bílý hurikán odnese střechu stájí nebo když se při ledové bouři zřítí na dům strom.
Jinak je to poklidné vyprávění naplněné radostí ze všedních věcí a ze života, příjemné čtení s trochou nostalgie. Celá série se mi líbila, ráda si ji přečtu znovu.
Tentokráte je porodů méně, příběh je ale dostatečně dojemný nejen pro dámy. Točí se hlavně kolem odpírání vojenské služby v době 2. světové války a je zde proto také hodně napínavých scén plné rvaček, nadávek a utrpení. Ve třetím díle se vracíme k Patience, Becky z druhého dílu se odstěhovala do Washingtonu, což věrné čtenáře může trochu mrzet. Jinak si však, jako vždy, užijí hodně dobrý román.
Tak, dočteno. I když se mi tento díl nelíbil tolik, jako ty dva předchozí, musím knížku hodnotit kladně a mrzí mě, že příběh Patience končí. Vřele doporučuji všechny tři díly, protože to bylo příjemné a pohodové čtení.
Do poloviny knihy jsem dávala za pravdu zdejším komentářům-nejslabsi díl, nebylo to ono, děj se táhl, byl nezajímavý, řešilo se dokola to stejné...
Nicméně jsem si tuhle sérii a hlavní hrdinku oblíbila a druhou polovinu knihy jsem četla se slzami, sama nevím proč
Nebýt válečné dějové linky, nedá se to číst. Téma války je tam ale napsáno citlivě, poukazuje na myšéní tehdejší společnosti- ano,je to Hitler,kterého musíme zastavit. Ale bojujeme proti vojákům,chlapcům,kteří jsou stejně obyčejní, jako jsme my...
" Té nenávisti se zbav, Patience... Naším úkolem je být šťastní a milovat se. "
Dočetla jsem třetí volné pokračování o porodní bábě od řeky Hope a cítím v sobě zvláštní uklidnění a smíření, které mi po sobě příběh zanechal. Znovu jsem prožila tu nevšední, poklidnou atmosféru plnou nostalgie, radosti z obyčejného života, ze všedních věcí, z lásky, ze smutku a bolesti. A jsem přesvědčena, že život naší hrdinky Patience je ten skutečný život, krásný, plný hodnot a pravdy. Umí milovat, dávat, pochybuje, ale odpouští. Chtěla bych být jako ona.
Co dodat víc ? Jen to, že je to překrásná knížka, ze které se chci poučit !
Trochu mi chybělo více porodních příběhů, ale o to více jsem se dozvěděla o porodní bábě jako člověku, kterým je ona sama, že má také rodinu, přátele a své starosti i radosti...
Ale určitě mohu s klidným svědomím doporučit.
Až po dočtení posledního dílu jsem si uvědomila, že je lépe vnímat příběhy jako celek. Mě totiž právě první díl bavil nejméně, chápu ho však jako seznámení s údělem porodní báby v americké divočině. O hlavní hrdince jsem se toho ale dověděla celkem málo, o jejích přátelích také. V druhém dílu jsem viděla i to ostatní kolem, nejen mateřství, porody a miminka, ale i těžký a zároveň krásný život v celé jeho šíři, přičemž hlavními průvodci byli Becky a Isaac. V posledním díle jsem se vrátila k Patience a konečně ji poznala!
Možná jsem jediná, ale já jsem ráda, že ubylo porodnictví a přibylo všedního života. Patience už totiž není jen porodní bábou... je sama také manželkou a matkou. A proto mi přijde posun v ději od její "práce" více do soukromí logický.
Mám pocit, že toho přátelství, sounáležitosti, respektu a vlastně i mateřství nakonec bylo mnohem víc zde než v úvodním dílu. Užila jsem si celou sérii.
Autorka svoje bohaté skúseností a zážitky zo svojej vlastnej praxe v pôrodníctve vo veľkej miere vyčerpala v prvých dvoch dieloch, ktoré boli úžasné, a v tomto ich už ostalo iba poskromne. Namiesto toho sa zamerala viac na vylíčenie udalostí ohľadom druhej sv. vojny a ich premietnutie sa do vzťahu hlavnej hrdinky a jej manžela.
Nebolo to zlé, ale rozprávanie nebolo až také pútavé a dynamické, ako v predchádzajúcich dieloch. Trochu ma sklamala aj "vatička" v podobe citácii textov rôznych piesní, ktorej tam teda bolo až požehnane.
Mnohem víc se mi líbil první díl. v tomto výrazně ubylo porodů a to mne dost mrzí. Taky mi přišlo, že v prvním díle bylo víc vnitřního napětí, víc emocí a sarkasmu hlavní hrdinky.
Léta uběhla. Hospodářská krize přešla a máme tu 2. světovou válku. Ubylo porodnictví a přibylo politiky. Patience je pořád skvělá ženská a porodní bába, ale polovinu knihu řeší manželská a morální dilemata.To podle mě knize neprospělo. Původně byly knihy víc o ženách, mateřství, soudržnosti a přátelství. Líbil se mi návrat některých postav, ale ztratilo to kouzlo. Prostě by to chtělo méně války a víc miminek.
Takové milé čtení o životě. Střídají se smutné i veselé příběhy. Četlo se to příjemně.
Volné pokračování série o porodní bábě Patience a její rodině. I když je to slabší díl, než předešlé dva, tak dávám plný počet. Patience a spol mi přirostli k srdci
Ve svém životě jsem měl spoustu starostí, z nichž většina se nikdy nestala!!!
Tak jo, přečteno, ale žádné nadšení či euforie z četby se nekoná. Za mě nejhorší ze všech dílů!
Pozor spoiler!
Kouzlo ženství a vnitřní síly nastávajících maminek se utopilo v manželských a osobních problémech hlavní hrdinky a navíc, opět a zase, válka. Tentokrát "jen" druhá světová, ale není před ní kam utéct. "Válečný stres" se táhne celou dějovou linkou a nic jej nepřeruší. Dobrodružství a porodů je v knize žalostně málo, zato vlastenectví a debat na téma "bojovat či nebojovat" velmi mnoho. Pochmurné náladě dodaly na síle časté úryvky písní a modliteb. Prostě nuda. Kam se poděla ta nádherná lidskost a radost ze zrození, které jsem v předešlých dílech tak obdivovala?
Váhám mezi 2* a 3*.
Opět skvělé pokračování. :) Nahlédnutí do života prvních válečných dnů obyčejných Američanů. Opět skvělá otevřenost u porodů.
Tentokrát se příběh Patience Hesterové odehrává v kulisách druhé světové války. Opět laskavá a milá knížka o životě , který má k lehkému opravdu hodně daleko. Mě na těchto knížkách baví hlavně to, jak autorka dokáže vyvolat ve čtenáři iluzi , že všechno není tak zlé, jak se na první pohled může zdát, že všechno zlé je opravdu většinou pro něco dobré a že s opravdovými přáteli kolem sebe člověk zvládne zdánlivě nemožné. A pořád doufám, že to vlastně není jen iluze ...
Mě se kniha líbila ano je tam méně porodů ,ale opět ta atmosféra i když válečná super a konec sice sem čekala něco takového ale i slza mi ukápla . Zajímalo by mě zda je ještě pokračování
Nebylo to špatné, ale o proti předchozím dílům výrazně slabší. I těch popisů porodů, které se mi vždy tak líbily, ubylo. Uvidíme, jakým směrem se hlavní postavy vydají příště.
2017 | Porodní bábou proti své vůli |
2016 | Porodní bába od řeky Hope |
2020 | Porodní bábou navždy |
Všechny tři díly jsou nádherně napsané.Dokonce mě bylo líto, že kniha končí.Urcite si ještě někdy přečtu znovu.