Posledná šanca

Posledná šanca
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479224/bmid_posledna-sanca-ay7-479224.jpg 5 1918 1918

Ryland Grace je posledný preživší na zúfalej misii Hail Mary – jeho neúspech bude mať za následok koniec ľudstva i planéty Zem. Lenže Ryland Grace si to neuvedomuje. Nepamätá si ani vlastné meno, tobôž detaily misie. Práve sa prebral z veľmi dlhého spánku, nachádza sa milióny kilometrov od domova a spoločnosť mu robia len dve mŕtve telá kozmonautov. S každou novou spomienkou si uvedomuje nemožnú úlohu, ktorá pred ním stojí.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Lindeni

Project Hail Mary, 2021

Tamten
02.01.2022 4 z 5

Trochu mi to připomíná Sherlocka Holmese - je nějaký problém, hrdina dostane jednu geniální myšlenku, jak jej řešit (i když je stejně pravděpodobná jako tisíc jiných) a vždy trefí tu správnou a vyřeší to. Skvěle by kniha fungovala jako učebnice fyziky pro školáky. Ale nutno přiznat, že je to čtení netradiční, zábavné a čtivé, takže "příliš šťastné náhody" lze odpustit.

Kaashul
02.01.2022 5 z 5

Spasitel je jako Marťan a trilogie Problém tří těles po americku. A je to úplně boží! Můj vnitřní geek se raduje jak blázen.

jonasr1
02.01.2022 5 z 5

WOW! Oceňuji technické detaily!

SONP
02.01.2022 5 z 5

Ševče, drž se svého kopyta - této zásady se Andy Weir držel a po pokusu s ušpiněnou sci-fi v románu Artemis se vrátil s další sólo kosmonautickou odysseou. A tento návrat mu sakra vyšel. Příběh jako takový je jednoduchý až triviální, opět zde máme dnes velmi populární téma s umírající Zemí. Ovšem to, co Spasitele učinilo knihou, kterou jsem nedokázal odložit a kterou jsem četl v noci, ve dne a zkrátka pořád, jsou dvě věci. Jednak jistá dojemnost v setkání, které hlavní hrdina zažije (nechci spoilovat), a jednak obrovské, ale opravdu obrovské množství myšlenkových experimentů, které se lnou celou knihou v kvantitě, kterou jinde nezažijete. V emocionální rovině i ve vykreslování postav urazil autor od spíš suššího Marťana kus cesty. Snad jen těch čísel na mě bylo trochu moc - v závěru knihy třeba naleznete pasáž o rotaci lodi a jejích výpočtů, která zabrala snad dvě strany. Za to srážím půl hvězdičky, ale jinak pro fanoušky hard sci-fi povinnost. A že je to utopická pohádka? To vyprávějte někomu jinému, kdo nevyrostl na E.T., Starmanovi a Číslo 5 žije. 90%!

Pampalini
02.01.2022 5 z 5

Hodnocení si žádá hodně superlativů a ty nemám v oblibě. Na počátku byl civilní marťan, který i díky filmu oslovil i ty, kteří sci-fi ignorují. Teď šel ještě dál. Vybudoval příběh, který se řadí k tomu nejlepšímu ne jenom v žánru. Minimalistické opisy postav, jejich charakter je daný konáním. Hodně technických informací, astrofyziky, chemie, hypotéz. Na první pohled zalíbení naleznou jenom šprti. Pastí je mohutná marketingová podpora - knihu nabízí všude (k tomu s podbízivým a tuctovým názvem, který nevychází z originálu). Technokratické a akademické prostředí je jevištěm pro hru, která chytne za srdce.

Stauff
01.01.2022 5 z 5

Jsou knížky, které se dobře čtou, jsou označovány za bestsellery, mají vysoké hodnocení čtenářů a po pár měsících od přečtení si nikdo moc nevybavuje jejich děj, zápletku, vtípky, poselství (pokud nějaké mají). No a pak jsou knihy, které z hlavy prostě nedostanete. Do této kategorie jednoznačně spadá i Spasitel. Mnozí ho srovnávají s Marťanem. Určitá podobnost tam je, ale Spasitel je lepší. Hlavní hrdina není stoprocentní hrdinný klaďas, je to člověk s chybami, bojí se věcí, kterých se obvykle lidi bojí je osamělý a nejvíc na světě ho baví učit děti.
Události, ke kterým dochází u hvězdy Tau Ceti mně nedovolily odložit knížku a přestat číst. Taky jsem si musel najít tuto hvězdu v atlasu a vyhledat nějaké informace o ní.
Třeba tady: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tau_Ceti

Je to prostě dokonalý sci-fi příběh s nečekaným, ale skvělým koncem.

biki
31.12.2021 5 z 5

Pro mne nejlepší kniha roku 2021 a také jedna z nejlepších sci-fi poslední doby. V podstatě jednoduchý, ale nesmírně lidský příběh v hlavní roli s člověkem, který se stal hrdinou proti své vůli. Ano, s Markem Watneym má sice společnou nesmírnou vůli k životu a rozsáhlé vědomosti, ale jinak se dle mého názoru jedná o zcela odlišný typ postavy. V knize je řada výborně zpracovaných originálních nápadů a opět zde autor nešetří poučkami z fyziky, chemie či biologie. Závěr je však podle mého názoru propracovanější oproti Marťanovi. Knihu jsem dočetla s úsměvem na rtech a opravdu jsem litovala, že jsem se musela s oběma hrdiny rozloučit.
A hlavní poučení z knih autora? Děcka, vykašlete se na influencerské a youtuberské idoly či na pofidérní vzory celebrit showbyznisu a učte se matematiku, fyziku a jiné přírodní vědy. Nikdy nevíte, kdy se vám můžou hodit.

kruppe
31.12.2021 4 z 5

Nevidím důvod pro tolik nadšených komentářů. Byla to pěkná sci-fi pohádka. Nic víc, nic míň.
Pokud jste četli Marťana, znáte i zdejšího hlavního hrdinu, v ději vás také nic nepřekvapí a i konec je očekávatelný. Poctivé 4*, ale víc ne.

pipa36
31.12.2021 5 z 5

Jak to ten Weir dělá, že při poslechu jeho knih máte pocit, že to, co slyšíte, je doopravdy možné? Před 2 lety jsme po vánočních svátcích poslouchali Marťana, takže když vyšel Spasitel, měla jsem o vánočním dárku jasno - a nebyla to jen trefa do černého, bylo to přímo terno.
Napínavé, vše výborně popsané (takže i uvěřitelné), jen ten Rocky (omlouvám se, nevím, jak se to píše - knihu jsme poslouchali)... Kdybych byla úplně sama někde v úplně jiné galaxii, tak kdyby na mě můj mimozemský přítel s Rockyho vizáží spustil "potlesk pro neslyšící", asi bych jako správná žena vzala nohy na ramena a už by mě nikdy více nikdo nespatřil :-).
Výborná a vtipná kniha, v něčem možná ještě lepší než Marťan. Vřele doporučuji!

xmilek
31.12.2021 5 z 5

Dokonalé, uvěřitelné, precizní. Byl to další z mnoha úžasných výletů za hranice toho, co si dokážeme představit. Cestoval jsem v Poslední šanci společně s Rylandem a Rockym. Poznal jsem jak fungují astrofágy a co dovedou tuaméby. Rozhodně doporučuji!

Seyris
30.12.2021 5 z 5

Precteno za dva dny. Nemohla jsem se odtrhnout a domaci povinnosti me obtezovaly, protoze jsem nemohla cist. Vrele doporucuju. Jeste dneska mi to bezi hlavou. Jsem zvedava na planovany film.

GregoryRisen
29.12.2021 5 z 5

Úžasné, napínavé. Přečteno za 2 dny. Nemohl jsem dělat nic jiného než číst a číst. Kniha mě nepustila. Vše jsem prožíval s hlavním hrdinou a kolikrát jsem mu říkal: "To nedělej! Dávej bacha! Tak tos pos..., Jo, to zvládneš!" V knize bylo i dost vtipných hlášek a pár momentů, kdy jsem vážně nadskočil radostí, že se něco povedlo. Tleskám, skvělý zážitek!

MishaEagle
28.12.2021 5 z 5

Knížku jsem dostala pod stromeček a 27. 12. jsem ji měla přečtenou. Jakkoli nečtu moc sci-fi, po zhlédnutí a přečtení Marťana jsem "dostala chuť" na další počin Andyho Weira. A příběh Spasitele mě naprosto dostal a od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Příběh počáteční beznaděje, přes meziplanetární přátelství až po neskutečně překvapivý a zcela neočekávaný konec mi přinesl krásné chvíle, momenty záchvatů smíchu i dojetí a slz v očích. Konečně kniha, po jejímž přečtení má člověk z lidstva a vesmíru vůbec tak nějak lepší pocit (stejně jako u Marťana).

Lenny33
28.12.2021 5 z 5

Těžko se o této knize píše smysluplný komentář, aniž by obsahoval ty hlavní spoilery.
Tak aspoň ve zkratce: pokud se vám líbil Marťan, tak s knihou Spasitel rozhodně nešlápnete vedle.
Už dlouho se mi nestalo, aby mě kniha takto bavila, doslova pohltila od první řádky a udržela v napětí po celou dobu čtení. Autor dokázal skvěle vystavět děj. Různé důležité informace a tajemství odkrývá čtenáři postupně a když už máte pocit, že víte aspoň to zásadní a chcete si aspoň na chvilku oddechnout, tak autor pokračuje svou krasojízdu a vám nezbývá nic jiného než hltat stránku za stránkou a napětím ani nedýchat. To že se při čtení dozvíte pár nových informací o chemii, fyzice a biologii, je jen bonus. Rozhodně mě tyto úseky nenudily, prostě do celkového textu krásně zapadaly. Úžasná kniha. (A to že nejsem fandou tématu, které se v knize časem objevilo a pak už bylo zásadní po celý zbytek knihy.)
Nepřestane mě uchvacovat, že autor dokáže napsat poutavou knihu postavenou na jednom hlavním hrdinovi. Dokázal to už u Marťana a zde toto umění jen potvrdil.
Za mě nejlepší kniha roku 2021.

mikika
28.12.2021 5 z 5

technická a vesmírná kniha i pro naprosté technické analfabety, protože Weir píše prostě božsky. letošní vánoce strávené v jiné galaxii, s Gracem v honbě za záchranou světa. najednou si připadám jako úplný expert na astrofágy a tauméby...

bekule
28.12.2021 5 z 5

Bála jsem se že nedosáhne kvalit Marťana který mě naprosto dostal,pohltil a stal se nezapomenutelným. Naštěstí je Spasitel stejných kvalit, jen to už pro mě není takové překvapení,kdybych ho četla jako prvního stane se nezapomenutelným on a Marťan bude jen srovnatelný.Takže doporučuji všemi deseti a mé sci-fi srdíčko se tetelí .

Kochy84
27.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Já jsem teda doufal, že mi Ježíšek pod stromek přinese nového Výra, Marťan mě před lety naprosto dostal a na Artemis vzpomínám kladně, prima oddechovka o měsíci. A teď jsou vánoce 2021, já držím v ruce Spasitele a říkám si "ty vole, to je tlustý.."
Nebudu napínat, není. Weir má totiž neuvěřitelný talent vyprávění. Knížka vás do sebe vtáhne a než se nadějete, je tu konec. Jinak je tam všechno co ve správné SF má být. Hrozba přesahující globální rozměr, cizí lodě, nepodařená hibernace, drzý palubní počítač a dobrý konec. A protože je autor zároveň hodně zběhlý v popkultuře, hrdina hláškuje a i když se nachází v jiné hvězdné soustavě, začíná každý den kafem .
Asi bych teď hodně spoileroval a proto vám jen poradím: pokud máte rádi sci-fi, je to jasná volba. Pokud holdujete takovým těm knížkám "může se stát, protože věda", je to jasná volba. Pokud máte z nějakého důvodu potřebu si při čtení představovat Ryana Goslinga, je to jasná volba, v připravované adaptaci by totiž měl hrát hlavní roli.

janavom
27.12.2021 4 z 5

Napínavá scifi, trochu jsem se bála zklamání, ale to naštěstí nepřišlo. J

Luccinda
27.12.2021 5 z 5

Občas někde zmíním, že Marťan od Andyho Weira patří k mým nejoblíbenějším knížkám vůbec. Proto, kdybych měla vyjmenovat své top tři nejočekávanější knihy tohoto roku, Spasitel by byl mezi nimi. Do knížky jsem šla s obrovským očekáváním a opravdu se mi ulevilo, když se po prvních stranách ukázalo, že to žádný průšvih nebude. Tohle bylo perfektní!

O příběhu potřebujete vědět jen to, že hlavní hrdina Ryland Grace byl vyslán na vesmírnou misi, aby zachránil život na planetě Zemi. Já sama jsem si o knize nic dalšího nezjišťovala, a tak mě děj překvapoval od samého začátku. Nejvíce mě ale šokovalo, když se odhalila hlavní zápletka knihy. Něco takového jsem absolutně nečekala a popravdě jsem se i trošku bála, aby se toho tématu autor správně chopil, aby to mělo hlavu a patu. A dopadlo to skvěle.

Pokud se vám líbil Marťan, Spasitel vás stoprocentně nezklame. Andy Weir vsadil na již osvědčené prvky – hlavním hrdinou je sarkastický vědátor, který se ocitne sám na místě, na kterém by se asi nikdo z nás ocitnout nechtěl. Příběh je protkaný vědeckými popisy, které dodávají knize na uvěřitelnosti. Po celou dobu čtení si říkáte „páni, tohle by se opravdu mohlo stát“. A když už si myslíte, že je všechno na dobré cestě, autor vás rychle vyvede z omylu.

Jasně, Marťan je jen jeden. Ale myslím, že pokud bych četla Spasitele jako prvního, nejspíš by byl právě on na tom mém seznamu nejlepších knih, co jsem v životě četla. A především musím vyzdvihnout konec, který byl o tolik lepší než konec Marťana. Fakt! Něco takového jsem opravdu nečekala a ještě teď mě fascinuje, jak to mohl autor takhle vymyslet. Parádní tečka za nezapomenutelným příběhem.

gaspoda
25.12.2021 4 z 5

to byl zase výlet děkuji panu autorovi že mě někdo konečně někam vyvezl a šlo to bez zbytečného střílení a vraždění. Vědecké poučky nevaděj. Hlavní postava opět vtipná jako u Martana.Kniha čtivá od prvních listů. Při četbě jsem hodně vzpomínal na Mistra žánru A.C.CLarke který má kopec podobně chytrých knih.
Těším se co nám Andy v budoucnu naservíruje jako další příběh.

Andy Weir
americká, 1972