Poslední absolvent
Naomi Novik
Scholomance série
Jste připraveni na druhou lekci ve Scholomancii? Mladá čarodějka Galadriel má před sebou poslední rok ve Scholomancii, drsné kouzelnické střední škole. Jenže právě tento ročník je ze všech nejnáročnější, a co hůř — na jeho konci na studenty čeká děsivý přízrak v podobě závěrečné zkoušky, ze které zdaleka ne všichni vyjdou živí. Galadriel si v minulém roce ověřila, kam až sahají její magické schopnosti, a získala i několik důležitých spojenců. Začíná doufat, že by mohla u zkoušky uspět. Jenže škola to zjevně ví také — a snaží se jí v tom všemi prostředky zabránit nebo ji alespoň donutit, aby konečně naplnila dávné proroctví a stala se nejstrašnější černou čarodějkou všech dob. Pokud si má Galadriel zachránit holý život, bude muset zatnout zuby, napnout všechny síly — a taky porušit pár pravidel. A možná ani to nemusí stačit…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , HostOriginální název:
The Last Graduate, 2021
Uf, druhý díl se mi hodnotí těžko. Ubylo vtipu a smrtícího sarkasmu, přibylo vnitřních monologů hlavní hrdinky a šílená délka odstavců zůstala stejná.
Na druhou stranu se mi zase líbila škola, jak si nenápadně studentíky připravovala a dostávala je kam potřebovala, tak aby nepojali podezření a mě si povodila za nos taky. Dlouho jsem ale druhý díl chtěla hodnotit za 3 hvězdy, protože to místy bylo opravdu zdlouhavé, ale ten konec to vytáhl na 4.
Moc se mi líbilo, že škola uvažovala a trénovala hlavní hrdinku pro to, co ji čeká. A ten konec? Respektive, poslední věta... Wau.
Za mě ne. První díl mě uchvátil svou originalitou a děj plynul az mi bylo líto, že kniha už končí. Tuto autorku mám moc ráda. Bohužel druhý díl ze série čtu mezi jinými knihami už neskutečně dlouho. Je psaná jako sáhodlouhý monolog hlavní postavy a já u toho po chvíli prostě usínám. A nejde to a nejde. Asi jí s radostí pošlu někam dál.
Chce se mi řvát!! Ale ne tak moc jako kdybych neměla už dopředu koupený třetí díl. Protože po dočtení poslední věty knihy jsem ho okamžitě otevřela.
Jak už jsem psala u prvního dílu, tahle knížka mě šíleně překvapila. Pořídila jsem si ji jen na popud tenkrát mé oblíbené ženy z Instagramu, otevřela ji, přečetla dvě stránky a pak zavřela. Otevřela jsem ji znovu po několika letech, to jest asi před týdnem, a tentokrát na to byla správná chuť a zabralo to. Smrtící vzdělání a celý jeho originální příběh a nápad a postavy jsem si moc oblíbila, zamilovala se. Někdo psal, že po tom, co se stalo v prvním díle se mu do druhého nechce, protože když bomba - největší boss - byla už v prvním díle, co by asi tak mohlo být v druhém. Já budu upřímná - já tuhle knihu chtěla číst, i kdyby se podobala prvnímu dílu.
Ale dost změna tam je. El už není neviditelná nula, Orion není jediný hrdina, už jde o něco jiného a dej mě tím překvapil. Celý autorčin nápad jde víc do hloubky, a já si bláhově myslela, že půjde jen o to, dostat se ven při promoci, ale není to tak. V minulém díle jsme se seznámili s fungováním školy, a chodili s El na výuky, v tomto už se to neopakuje, všechny čeká velká změna, jde o vyšší cíl. Vůbec jsem netušila, co by autorka ještě mohla vymyslet a kam to posunout, což samozřejmě ani není můj úkol a děkuji za takové spisovatele, takže jsem byla mile překvapená. A vztah El a Oriona? Proboha, já je miluju. Není to typická kýčovská romance, El i Orion jsou jiní a spolu mě baví. Dokonce jsem si i vložila speciální záložku na místo, kde je skvělá scéna jich dvou, která ve mě rozlila přesně ty pocity, kvůli kterým knihy čtu - intenzivní, opojné. Byla to ta scéna, která se tlačí do reálného světa a já jsem z ní pak okouzlená. Takovéhle knihy pak ve mně zůstávají. Navíc mým dalším koníčkem je kreslení a když cítím nutkání si nějaké postavy, scény nakreslit, vím, že jsem v tom až po uši, že mě autorka svázala a dostala. Což se stalo. PS: Myslím tu první scénu z těch dvou, ta druhá byla třešničkou na dortu.
A co se týče konce... No jsem dost ráda, že jsem měla připravený další díl. Částečně jsem něco takového možná čekala, ale i tak...
Sérii, přestože poslední díl ještě nemám dočtený, rozhodně doporučuji, a už jsem ji stihla doporučit i v práci :D
Trefná poznámka Galadriel:
"Nezaskřípala jsem zuby, protože to ve skutečnosti nedělá nikdo, ale měla jsem pocit, jako bych to dělala." (Což je vlastně poznámka těsně před tou první skvělou scénou)
Další skvělá věta: "(Orion) Jen si povzdechl, zasadil mřížku na místo a vrátil se ke hře, protože nemohl zabíjet nic jiného než čas."
A tahle další už obsahuje SPOILER, takže pozor, a jedná se o tu druhou scénu!:
"Orion o krok couvl, prudce rozepnul pásek a vykroutil se z kalhot - vysvobodil svého ochočeného mala a tentokrát jsem se opravdu začal smát..." Což se El absolutně nedivím. První scéna - to když odešla Liesel z pokoje a El začala Oriona líbat, ta byla hodně emotivní pro mě. Přestože se nic nestalo, byla taková víc naléhavá, toužebná. CÍTILA jsem ty emoce, to napětí. Tahle druhá scéna, kde už došlo na milování, byla skvělá zase jinak. Líbilo se mi, jak je popsaná a nepotřebuje žádné specifikované názvy partií. Navíc to proběhlo ve stylu Galadriel a Oriona, najednou se z nich nestal přesladký páreček, který si štěbetá. Konec hlášení
(SPOILER)
Poslední absolvent je druhý díl ze série fantasy knihy Scholomance.
Nese se ve stejném duchu jako první díl. Smrtící vzdělání skončilo velmi napínavě a v druhém díle nám autorka shrnuje všechny důležité věci.
Naše hlavní hrdinka Galadriel má před sebou už poslední ročník ve škole. Zkoušky bývají těžké a smrtící. El se proto pilně připravuje. A však škola jí to vůbec neusnadnuje a pořád na ni posílá různé stvoření. El ví, že tento rok bude náročný, a však se o tom ujistila v minulém ročníku, kdy zjistila jak mocná opravdu je. Vztah mezi ní a Orionem je stále zamotaný, ale jsou spolu tak sladcí. Orion je zklamaný, protože je hrdina a je zvyklí zabíjet příšery, ale všechnu práci odvede právě El. Jejich schopnost Mana je právě díky tomuto čerpána a je obtížné jí získat.
Škola se jim snaží napovědět, že se něco děje, a že je potřeba, aby se všichni společně dali dohromady a čelili tak nebezpečí.
Vymýšlejí nebezpečný plán, který není 100% jistý zdali vyjde. El má sarkastický smysl pro humor, ale líbí se mi jako hlavní hrdinka. Není taková ta typická, ale díky tomu se sní ani na krok nenudíte. Od minulého ročníku dost dospěla a líbilo se mi, že se snaží pomáhat i ostatním a nejsou jí lhostejní.
Konec byl zase šokující a nutí vás hned pokračovat ve čtení, protože potřebujete vědět jak to skončí.
Existuje už tolik příběhů s magickou školou plnou dětí učících se kouzlit. Tohle je ale škola, ve které musíte přežít, nemilosrdně po vás jde totiž nejen škola samotná, ale i horda děsivých všemožných příšer. Navíc tam studuje banda individualistických děcek, které myslí pouze a jen na sebe, právě proto aby zvýšili svoje šance dostat se ze školy ven. Tohle všechno už víme z prvního dílu této brutálně originální a promakané dark academy fantasy série. Tady sledujeme již známé postavy, které se musí poprat s posledním ročníkem, který je završený hrůzostrašnou promocí.
Tento díl má přesně to, co mi chybělo v tom prvním, více podrobností a informací, více vysvětlení, více charakterů postav. Co dělá tu knihu perfektní jsou myšlenkové pochody, a takové nějaké osvětlení, proč se všichni chovají, jak se ve škole chovají. A u toho to ani nekončí. Tento příběh je "zatím" nadupaný fakt obřím vývojem, který se v tomto díle projevil. Možná trochu bizarní je taková slabounká romantická linka, která to doprovází ve chvílích, kdy řešíte, že vás chtějí sežrat všemožná monstra, ale ono to tak dobře funguje!
No a na závěr? Co to jako bylo? Ta geniální poslední věta, která mě přinutila frustrovaně zabouchnout knihu, říct si wtf a okamžitě sáhnout po trojce! Jsem velmi ráda, že jsem na čtení počkala, až ta trojka bude venku, protože na tohle čekat? To faakt nechceš.
Pro mne tato série opravdu není. Už u prvního dílu jsem měla problém dočíst a tady to bylo podobné.
Už opravdu nenám chuť do třetího dílu, takže je mi líto, tato série není můj šálek čaje.
Jakože cože? Ten konec?
El miluju čím dál víc. Líbí se mi jak se stává sebejistější a rozhodnější. Dočkali jsme se o kapku víc romantiky než v prvním díle, ale pořád jen tolik aby to přípěh okořenilo a nezničilo. Taky jsme měli možnost nahlédnout do Orionova života a díky tomu mi spousta věcí začala dávat smysl. A taky díky tomu chápu konec knihy. I když to nic nemění na tom jak moc mě štve.
No není na co čekat, jdeme do finále!
Nejdřív jsem si říkala, že je to značně slabší, než první díl a chvílemi jsem už už knihu odkládala, ale asi tak čtvrt knihy před koncem to najednou všechno to podivné v knize zapadlo do sebe. A ten konec? Na chvíli jsem zapomněla dýchat. Ano, postavy jsou zvláštní, ale svým osobitým způsobem to do toho prostě skvěle sedí. Ono asi nemůžete strávit čtyři roky v takové škole a zůstat normální.
(SPOILER) No tato kniha pro mě byla plná plot holes a spousta věcí mi tam nevycházela. Nevím jestli jsem špatně pochopila některé narážky, ale prostě... Aaaaaaaaa! A ještě to skončilo tak napínavě, že jsem skoro s knihou mrskla. Jediné co by mi dobře vysvětlovalo chování postav, které se změnily během chvilky, by bylo, že trpí halucinacemi z vyparů z alchimistické laboratoře, nebo jim je přivozuje nějaký nenápadný mal. Je to škoda. První díl jsem si moc užila a nevím jestli seberu po tomhle odvahu se pustit do posledního dílu série.
Za knihu moc děkuji nakladatelství HOST, které mi poskytlo knihu k recenzi v rámci #spoluprace :)
Z 1. dílu Smrtícího vzdělání jsem byla nadšená. A velmi dobrou zprávou je, že ani druhý díl mě nezklamal a teď vás zkusím nalákat na tuto skvělou sérii a říct vám, proč i druhý díl stojí za to.
- Pokud se vám líbil první díl, tak druhý jede ve stejném duchu, takže není možné, aby vás nebavil!
- Pokud jste si oblíbili sarkasmus hlavní hrdinky, tak nebojte, Galadriel svůj temperament neztrácí a její vývoj z uťápnutější holky do sebevědomější ženy byl skvěle napsaný (ale jedno mini mínus byl občas ten její neustálý božský komplex “jen já dokážu všechny zachránit, hele holka, zkus a uvidíme, nemusíš nám to pořád říkat :D)
- Pokud vám v prvním díle chybělo víc romantiky, tak tady se konečně k něčemu dostáváme (ale romantická linka tady prostě není tahoun, jen skvěle dolaďuje příběh)
- V druhém dílu každopádně najdete spoustu opisů (uprostřed knihy to bylo trochu stereotypní - hodně trénování a vymýšlení, jak tu promoci přežít - každopádně to je důležité, že jo), ale nebojte, Galadriel vám to vynahradí a navíc na konci vás to zase pohltí a na posledních stránkách i najdete óbr cliffhanger (jako takhle po prvním díle jste si mohli dát pauzu, tady už ne :D)
Suma sumárum: druhý díl, ačkoliv více stereotypní, je pořád skvělý a perfektně čtenáře připraví na (snad) epické finále. Jinak konec byl takový, že jsem ho trochu čekala, ale doufala jsem že nepřijde :D. Teď jsem zvědavá jak se to ve třetím díle vyřeší. No takže, váháte ještě se čtením této série? Doufám, že ne! A já jdu přelouskat všechny resty, protože se na Zlaté enklávy těším extrémně moc!
Jsme zpět ve vražedné škole Scholomancie a na Galadriel nyní čeká poslední ročník. Neskutečné oceňuju postupný a nenápadný přerod Galadriel z nenápadné, ufňukané a hypersamostatné dívky v sebevědomou ženu, která kolem sebe má přátele.
I když ten její božský komplex mě v průběhu knihy začal trochu otravovat, „ona jediná vyvolená a nezastavitelná zachrání prdel všem“ mi trochu lezlo krkem, ale naštěstí ji museli pomoct všichni ostatní a především se na scéně objevila Liesel. V příběhu sice nezabírá moc dějového prostoru, ale trochu vyrovnává Galadriel a její občasnou nabubřelost, umí je skvěle oponovat.
Konečně jsem se začala orientovat ve všemožných příšerách a pravidlech světa Scholomancie, neskutečně jsem si užila charakter Galagriel a její nenásilný vztah s Orionem. Tento příběh je důkazem, že mi vlastně romantická linka v knize nevadí, jen to musí výt vkusně podané. ALE MŮŽE MI NĚKDO KURŇA ŘÍCT, CO MÁ ZNAMENAT TEN KONEC KNIHY. Jakože ještě teď se mi chce brečet, fakt dík Naomi, mám zlomené srdíčko.
Stále skvělé na 6 hvězdiček. Prostředí už není tak nelítostné, přesto o napětí není nouze. Bavilo mě to od prvního písmene po poslední tečku. VAROVÁNÍ: rozhodně se nepokoušejte číst tenhle díl, aniž by vám další ležel doma na poličce. Po prvním díle se pauza udělat dala (já vím, člověk byl zvědavý, ale dala). Po konci tohodle dílu si nebudete chtít dát pauzu ani na vyčůrání.
Druhý díl navazuje a ukazuje jaké to je být čtvrťákem. El se mi líbí snad ještě více než v předchozí části. Její styl adopce prváků, pojetí výuky, odrážení různých útoků, veškeré akce a trénink v tělocvičně.... to je magický balíček plný přátel a postav z prvního dílu, tak i mnoha nových. Děj a akce mírně zaniká v popisech, ale osobně mi to vůbec nevadilo, protože je evidentní, že se blíží epické finále. Jsem ráda, že jsem na ně nemusela čekat, protože ten závěr.....
Tak druhý díl nám začíná přesně ve chvíli kde končí první díl. Je neskutečný jak to autorka má promyšlené. Na to že se nám zde odehraje celý rok jejich studia, to uteklo relativně rychle. Co se tady dozvíme a vyplyne na povrch je neskutečný. Nikdy bych nevěřila, že je něco takového možný ještě v dnešní době vymyslet. Hlavní hrdinka mě už začínala pomalu štvát svojí povahou a tvrdohlavostí. Knížku jsem měla přečtenou opět během pár dní. Opět jsme četli z pohledu Gabriel a tím pádem jsme mohli vidět, proč dělá jistá rozhodnutí. Chvilku jsem měla problém se zorientovat ohledně vedlejších postav, zde jich je výrazně více. Co se mi na knížce opravdu líbí jsou ty ilustrace školy, člověk pak lépe chápe ty popisy, které jsou tu opravdu podrobné, a nezdržuje to příběhovou linku. Co se týče romantické linky, ta se tu vyvíjí pomalým, lehkým tempem, takže rozhodně doporučuji tuto sérii mladším čtenářům, když začínáte číst fantasy a rozhodně pro někoho kdo si chce odpočinout od dark romance. 4 z 5
Jsem zklamaná. Z jedničky jsem byla poměrně nadšená, i když mi tam "něco" chybělo. Tady mi přišlo, že je to moc popisné, děj prakticky žádný a hodně se to točilo v kruhu. Upřímně říkám, že jsem měla problém knihu dočíst, nedokázala jsem začíst.
Abych nebyla jen negativní, autorka to má zjevně dobře promyšlené, škola funguje skvěle a je tam mnoho originálních nápadů. Trochu to zachránil konec, ale i když to byl zajímavý zvrat, úplně wau efekt to taky nebyl.
Knihu (sérii) bych doporučila hlavně těm, co mají rádi spíš pomalejší tempo vyprávění a vyhledávají promyšlené magické světy a systémy.
Už prvá časť sa mi páčila a táto pokračuje presne tam, kde tá predchádzajúca skončila. Síce som to čítala už dávnejšie, takže som mala nejaké medzery, ale mala som pocit, že to veľmi nevadí. Veľmi sa mi páči prostredie školy - všetky tie rôzne príšery, celé to jej fungovanie a aj celkovo magický systém daného sveta. Aj keď študovať v takej škole by som veru nechcela. Galadriel je tiež veľmi sympatická postava, páči sa mi jej (väčšinou) racionálne rozmýšľanie, jej sarkazmus a vtip, ale nemohla som si pomôcť, občas mi jej myšlienkové pochody prišli rozvláčne. A sem-tam sa mi rozvláčna zdala celá kniha. V podstate sa tam toho veľa nedialo, Galadiel a jej spolužiaci neustále trénujú, do toho ich Galadriel neustále zachraňuje a tak dookola a dookola. Ako bolo to zaujímavé, len zdĺhavé. Ale bola som veľmi zvedavá, že kam to celé smeruje. No a potom prišiel záver. A ten je taký, že hneď by som potrebovala ďalšiu časť. Akože hneď hneď. Takže dúfam, že sa čoskoro dočkám.
Ještě lepší než první díl. Tady už jsem byla zaháčkovaná tak, že jsem měla knihu přečtenou asi za den. Skvělé postavy a postupné doplňování informací vás nutí neustále měnit názory a pohled na prakticky všechny věci v příběhu. Do toho přijde každou chvíli nějaká zajímavá dějová klička a k tomu je tu ohromující závěr. Jsem celkem ráda, že jsem nemusela na třetí díl čekat :D.
Teda páni! Druhý díl snad ještě lepší než ten první, a to se toho v něm moc nedělo. Líbí se mi vypravěčský styl, nový vymyšlený svět, napětí, prostě všechno. Jediné co mi maličko vadí, jsou charaktery hlavních hrdinek (u autorky obecně). Ale je to vlastně neotřelé, nové a funguje to. Už se těším na další díl.
americká literatura čarodějové pro dospívající mládež (young adult) americké romány fantasy romány škola čar a kouzelAutorovy další knížky
2019 | Ve stínu Hvozdu |
2020 | V zajetí zimy |
2021 | Smrtící vzdělání |
2007 | Drak Jeho Veličenstva |
2022 | Poslední absolvent |
Ha, tak to bylo pořádné jednodenní zavaření mozku.
Oproti jedničce (byť na ni navazuje téměř okamžitě) má odlišnou atmosféru - a ta se teda taky v průběhu několikrát zásadně mění. Stejně jako hlavní hrdinka a její cíl. Řekla bych, že je víc akční a míň vztahový, ale vlastně to tak úplně není... No prostě posuďte sami.
PS: Nedoporučuju sérii číst, pokud nemáte sehnané všechny tři díly najednou - jinak se čekáním na pokračování zblázníte... a autorka umí ukončit díl tak, že na to nemůžete přestat myslet. Chtěla jsem půl hvězdy strhnout za scénu z předposledního dne, ale za ten konec prostě nemůžu.
PPS: Máme mapku (aspoň zhruba) školy! A další narážku na Tolkienovo dílo! :D