Poslední bere vše
Miroslav Žamboch
Kniha vítěze v soutěži O nejlepší fantasy obsahuje tři novely, navzájem propojené postavou hlavního hrdiny. Ten je okolnostmi přinucen postavit se v boji proti zlu. Stává se tak součástí hry, kde nejvyšší cenou je jeho vlastní život. Obsahuje tři novely: Dlouhý sprint Poslední bere vše Pouštní škorpion... celý text

Sprint se mi po většinu času líbil, i když jsem ho četl už po druhé. Má to příběh, logickou stavbu a pointu v závěru. Jedinou skvrnou je pro mne ta závěrečná bitva. Jakmile začne neřízená magie vše likvidovat jsem otrávený. Naštěstí závěr už zase přešel do magicky normálnějšího světa. Asi 3,5*. Poslední je dle mého absolutně nejslabší. Příběh se sice pěkně rozjíždí v mučírně, ale odchodem z ní vše skončí. Jako kdyby autor vždy ráno zapomněl, co napsal minulý den. A nebo mu to bylo úplně jedno. Takže někdo, kdo nevylezl do schodů je najednou Conan v nejlepší formě. Někdo, kdo se bránil kouzlům je najednou mocným čarodějem. A když neví jak dál, tak probudí ducha, který vše zachrání. Světlejším zjevem je v závěru vysvětlený původ. Něco málo logiky v bezuzdném řádění magie. Tak 2,5*. Škorpion je starý dobrý Koniáš. Magie v rozumných mezích. Takže 4*. Jen mne štve systém, kdy se k 1 známé povídce nabalí 2 další a vydá se jako nová kniha. Z těch 2 se 1 zase za čas použije do další sbírky.

Dlouhý sprint považuju stále za to nejlepší, co Žamboch napsal. Škoda, že se tomuto světu (za časů mágů) nevěnuje více. Poslední bere vše je příjemná hříčka na téma hry kočky s myší. Pouštního skorpiona moc rád nemám, přijde mi i po létech zbytečně drsná, což ovšem může být pro někoho výhoda.

5.1.2017 - 4*
Dlouhý sprint - 4,5* - druhé čtení. Mám pocit, že jsem si to neužila tak moc, jako poprvé, stejně jsem se do toho příběhu zase zamilovala. Špína, magie, bodání do zad a úžasňoučké kulisy. Kdo by něco takového nezbožňoval? A díky tomu, jak dávno jsem to četla poprvé, stále jsem nakonec byla překvapená. :)
Btw - až díky této knize mi došlo, že Dlouhý sprint a Koniáš patří do stejného světa. Ehm. *smích*
Poslední bere vše - 3,5* - vraždění, šílenec ve vedení a rodinka s dědičnými duševními poruchami. Nebo to možná jen byla špatná výchova. Anyway, bavila jsem se, trochu se přitopila v krvi a posteskla si nad koncem. Na chvíli si od podobných příběhů budu muset odpočinout, nedokážu brutalitu strávit v takovém množství, jako dřív.
Pouštní škorpión - 3* - Koniášův příběh. Bylo to chytré. Napínavé. Ve stylu Žambocha. Ale něco mi tam chybělo, možná jen ke mně prosákla Koniášova únava a jeho rozpolcenost nad... vším.

No jak bych to shrnul ... sila proste sila. musim tuto kniju zaradit mezi nej knihy co jsem kdy cetl ;).
Navicjsem se zdepoprve potkal s Koniasem byl to nevsedni zazitek ;) nejlepsi proste
Část díla
2009 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2004 | ![]() |
Pokud tuto brožuru seženete, neváhejte a berte. Všechny tři v ní obsažené povídky sice byly vydány také jinde, ale právě na téhle knize je fantastické, že nemá žádné slabé místo.