Posledný list od milenca
Jojo Moyes
Novinárka Ellie hľadá v novinovom archíve zaujímavý príbeh, no ani sama celkom neverí, že by mohla nájsť niečo skutočne zaujímavé. Podarí sa jej však objaviť list z roku 1960 od neznámeho muža, ktorý v ňom žiada svoju partnerku, aby opustila manžela. Ellie tento ľúbostný príbeh z minulosti fascinuje. Napriek tomu, alebo možno práve preto, lebo sama má pomer so ženatým mužom. Vrátime sa teda do roku 1960 a dozvieme sa, že Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážnej autonehode. Nespomína si na nič – ani na manžela, ani na priateľky, ani na to, aká bola kedysi ona sama. Ale keď sa z nemocnice vráti domov, nájde utajený list a pomaly si začína spomínať na milenca, kvôli ktorému bola ochotná riskovať úplne všetko. Príbehy Ellie a Jennifer, plné vášne, nevery a straty, sa navzájom prepletajú a sú popretkávané „poslednými listami“ zo skutočného života.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Last Letter from Your Lover, 2008
Nádherná kniha! Moje první od této autorky a rozhodně ne poslední! Jojo se povedlo mě tak naprosto dokonale vtáhnout do děje,že jsem knihu zhltla za dva dny. Jediné,co jsem nechápala, byly citáty mezi kapitolami,které teda nakonec stejně nic neznamenaly...??? Ale jinak teda musím říct,že se nejednalo o žádnou tuctovku!Čtivé,originální,smutné,vášnivé,..a ten konec!!Nádhera!
Příběh byl silný, krásný a svům způsobem smutný. Za začtku jsem měla docela velký problém orientovat se v ději. Chvíli tam byly kapitoly po nehodě, chvíli před ní a jelikož to nebylo nějak časově označené, měla jsem s tím docela problém. To je ale jen na začátku knihy, pak už to bylo lepší a děj mě úplně pohltil. Přečetla jsem 3/4 knížky během jednoho dne. Kniha je napsaná velmi čtivě a její příběh mě oslovil. Jen mě hrozně mrzí, že žili tak dlouho jeden bez druhého.
Tahleta Jojo, to je příšerná ženská! Včera jsem kvůli ní probulela celý večer! Nevím, jak to dělá, ale umí to. Umí vykreslit charakter postav, popsat krásně prostředí a hlavně umí zasáhnout do srdce! Je to prostě romantický příběh se vším všudy a prožívala jsem ho opravdu silně. Nevím, proč musí za každou cenu všichni cpát do románů více dějových linií. Mně se líbil moc příběh Jennifer a pana B., úplně by mi stačil, sám o sobě nebyl zas tak úplně jednoduchý, protože nebyl psaný chronologicky a musela jsem zpočátku přemýšlet, co se stalo před nehodou a co po. Nakonec mě ale příběh naprosto pohltil, byl plný vášně a to mnohem víc, než ty pseudo erotické romány, co jsou teď tak žádané. Asi jsem prostě romantická duše, pro mě Anthony je přesně ten typ může, kterého by všechny ženy měly chtít, a ne nějakého "sucharského" Christiana G. Anthonyho dopisy byly úžasné a jeho příběh tak nespravedlivý... Když do děje zase vstoupila Ellie, nebylo to sice nijak rušivé, ale obešla bych se bez toho. Naopak celkem dost rušivé mi připadaly krátké citace mezi kapitolami, pořád jsem nechápala, co znamenají. Až v doslovu jsem se dozvěděla, že neznamenají vůbec nic... Celkově se jedná o velmi povedenou knížku, po přečtení Než jsem tě poznala, jsem byla vůči Jojo Moyes celkem skeptická, ale nyní, po přečtení Stříbrné zátoky a Posledního dopisu před autorkou smekám!
(Krásný komentář má LahoferRose, souhlasím :))
Napínavý a velmi čtivy román. Jen mě mátlo, co se stalo před a po nehodě. Četlo se mi to lépe jak Něž jsem tě poznala. ☺
Stará korespondence je stále vděčné téma. Akorát nejsem téhle podváděcí tématice příliš nakloněná. Kvůli tomu mi byla Ellie hned od začátku nesympatická.
Ale Jennifer a Boot mě bavily. S tou její ztrátou paměti to bylo hodně zajímavé. Pak už to začalo být takové dost fádní.
Pravdou je, že knihy tohto typu veľmi nečítam a zo začiatku som myslela, že túto knihu ani nedočítam. Ale od polky to už bolo zaujímavejšie a vcelku podarené dielo. AJ
První část knihy mě zaujala, ale ne tím způsobem, že bych ji musela zhltnout na jedno odpoledne. To se ale změnilo od druhé části. Upřímně, jsem více než 200 stránek dala jedním dechem, závěr je strhující a vy se nemůžete dočkat až otočíte na další stránku a zjistíte, jak to bude dál.
Nevím, jestli je to třeba tím, že jsem knihu četla ve špatnou dobu nebo ve špatném rozpoložení, ale bohužel mě nezaujala tolik, kolik bych dle recenzí čekala. Příběh má skvělou zápletku, doba, ve které se odehrává výborný potenciál, ale... nemohla jsem se do ní strašně dlouho začíst..prakticky mě začala bavit až za půlkou.Vím, že je teď strašně moderní psát z pohledu různých vypravěčů a přeskakovat v čase..přišlo mi ale, že této knížce to, především na začátku, bohužel uškodilo. :/ takže tedy - není vůbec špatná, ale nenadchla mě. :)
Tez radim tuto knizku ke svym oblibenym...proste me dostava, jak Jojo dokaze psat tak jednoduse,vim,ze kdyz si k jejim kniham sednu vecer dokazu bez problemu prelouskat nekolik desitek stran bez problemu. Posledni dopis od tve lasky me prekvapil v tom,ze si clovek muze v prubehu cteni domyslet,jak to vlastne vse bylo,kdo je kdo...tim pro me byla tahle kniha zajimava, jelikoz jsem se s tim u Jojo jeste nesetkala...dokaze prekvapovat :-) jasne,je to kniha po ktere clovek uz po druhe zrejme nesahne,ale ja ty jeji romany proste zeru :-P
Mě to nechytlo, takže jsem to ani nedočetla, nevím, jestli jsem vybrala špatné období...
Nádherná kniha. Přišla mě trošku zdlouhavá, ale na posledních stránkách jsem se od ní nemohla odtrhnout.
Jedním slovem nádhera, už jsem od Jojo četla Než jsem tě poznala, ale tohle bylo ještě lepší... Ona píše samé krásné knížky. Podívejte se na mojí recenzi : http://cteme-s-laskou.blogspot.com/2016/04/posledni-dopis-od-tve-lasky.html
Vřele Vám jí doporučuji.
nevěra dopisy zfilmováno milostné romány 60. léta 20. století romantika žurnalistika milostné vztahy třicítka (věk) nešťastná láska
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Když si chcete na chvíli odpočinout od každodenního shonu, je tohle ideální kniha, která vás vtáhne do jiného světa. Citlivě napsané, kupodivu ani ne moc sladkobolné, ale hlavně neuvěřitelně čtivé. I když zrovna nejste fanda červené knihovny jako já, nebudete se moci od příběhu odtrhnout, dokud nezjistíte, jak to s Bootem a Jenny nakonec dopadne.