Potrhaná křídla

Potrhaná křídla
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552519/bmid_potrhana-kridla.jpg 4 1077 1077

Vydejte se do New Orleans 50. let! Reedice druhého románu Ruty Sepetys. Píše se rok 1950. Ve francouzské čtvrti New Orleans vře spousta tajemství a sedmnáctiletá Josie Moraineová musí hledat způsoby, jak se nespálit. Mezi místními je známá jen jako dcera prostitutky, sama chce ale mnohem víc, než jí město může nabídnout. Proto vymyslí plán, jak se se vymanit z jeho chapadel, kvůli záhadnému úmrtí ve Čtvrti se však zaplete do nebezpečného vyšetřování. Josie se ocitá na hranici mezi snem o vysoké škole a špínou podsvětí. Dokáže se postavit na vlastní nohy a splnit si všechny sny?... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 17.02.2025
Literatura světová Dívčí romány Historické romány
Bude vydáno: , CooBoo

Out of the Easy, 2013

sabca
15.09.2019 5 z 5

Prní kniha od této autorky a hned mě zaujala. Atmosféra padesátých let v New Orleans. Zde vyrůstala hlavní hrdinka knihy Josie a snila svůj sen, že jednou vystuduje. Její velký problém byla matka prostitutka. Kniha se moc pěkně čte a doporučuji. Také se těším na knihu v Šedých tonech, která je tu v komentářích zminována.

Janaves
05.09.2019 5 z 5

Moc hezká kniha. Josie měla hroznou matku,ale měla velké štěstí v tom,že byla inteligentní, a že měla kolem sebe hodné lidi. Odpočinkové čtení s dobrým koncem.

PavkaHu
10.07.2019 4 z 5

Neobvyklé prostředí, příjemně plynoucí děj. Možná trochu prvoplanove a předvídatelné, ale i tak příjemné čtení.

SumýšIrena
09.07.2019 3 z 5

Kdybych tu knihu četla v patnácti letech, dala bych 5*, ale takhle... jen tři

Ninde
02.07.2019 5 z 5

Tahle kniha mě velmi překvapila a po pár stránkách vtáhla do příběhu,tak že jsem nemohla přestat číst.
Ale na příběh V šedých tónech to nemá.

Eeli
01.07.2019 4 z 5

Kniha sleduje osud dívky snažící navzdory původu a předsudkům o lepší budoucnost i život, který se s ní zatím příliš nemazlí. Naštěstí jsou po ruce přátelé a jedna rázná "bordelmamá". Příběh je smutný i dojemný, ale nepůsobí nijak depresivně, spíše je plný naděje. Atmosféra doby ani místa není příliš zřejmá a konec se mi zdál trochu uspěchaný, autorka je však skvělá vypravečka a knížku si budete užívat.

Babo
28.06.2019 3 z 5

Asi jsem od knihy čekala víc té atmosféry 50.let a New Orleansu ,říkala jsem si čím to je. Nakonec jsem si uvědomila,že mi kniha připomíná nějaký dívčí román. A to nemyslím nijak zle , vždyť příběh vypráví 17 slečna. Takže se autorce podařilo vystihnout myšlení mladé dívky a to je dobře. Dala bych 3.5 * ,ale to nejde a na 4 to pro mě není.

Luca235
18.06.2019 5 z 5

Je mnoho skvělých knih, které mají ale poněkud pomalejší rozjezd a často ještě po pár desítkách stránek přemýšlím, jestli se mi chce pokračovat. To ale není případ této knížky. Začetla jsem se hned od prvních řádků a skončila ještě ten samý den poslední tečkou :-). Někomu se může zdát, že je to takový klídeček po válečných tématech z dalších autorčiných knih, ale zdání klame. Hlavní hrdinka má i přes nepříznivé počáteční podmínky tu skvělou výhodu, že ji má mnoho lidí rádo a podporuje její životní plány. Ve skutečnosti je mezi námi mnoho těch, kteří takové štěstí nemají, a rozhodně nejde jen o děti kriminálníků a prostitutek. Vymanit se z prostředí, kde je hlavním cílem nový mobil na splátky, cigarety a chlast, vyžaduje minimálně stejnou vůli, jako měla Jo, alespoň jednoho člověka na Vaší straně a taky kupu štěstí. Nejen učitelé mohou vyprávět...

PetK
13.06.2019 3 z 5

Moje druhá knížka od této autorky. Sůl moře jsem hodnotila bez váhání 5 hvězdami, a proto teď dávám jen 3, protože jsem asi holt měla změnit pořadí. :-) Ten příběh je v pohodě, způsob psaní taky dobrý, ale sílu předchozí knihy to pro mě prostě nemělo. Takové vyprávění o jedné holce s ambicemi, o slaném buráku mezi makronkami, vlastně se tomu nedá nic vytknout. Ale... ale. Každopádně se těším na V šedých tónech, který dle mých "knižních" přátel slibuje opět silný zážitek.

Cleo De Nile
06.06.2019 4 z 5

Tohle je hodně zvláštní knížka, která nemusí sednout úplně každému. Mně se ovšem líbila. Vychutnávala jsem si jak příběh, který se, pravda, rozebíhal docela pomalu, tak atmosféru, kterou nám autorka načrtla. Musím přiznat, že z tohoto místa a období jsem snad ještě žádnou knížku nečetla, a o to víc to pro mě bylo zajímavé. Hlavní postavu jsem si velmi rychle oblíbila, byla to taková ta správná "badass girl", to se mi moc líbilo. Moc se mi líbí i obálka.

lištička123
27.05.2019 5 z 5

Skvěle napsaná, oddechová knížka. Stejně jako Sůl moře se mi moc líbila.

alexis818
25.05.2019 4 z 5

Pěkné čtení.Sice poněkud oddechovější než předchozí knihy,ale přesto moc hezké.Mohu doporučit.

Bauriska
24.05.2019 5 z 5

Autorka může psát o čemkoliv a stejně to pro mě bude úžasné čtení. Kniha je tématicky odlišná od ostatních, co jsem četla. Nehrála mi tolik na city, byla to od ní spíše oddechovka, ale skvělá.

mi-380
13.05.2019 4 z 5

Mezi svéráznými postavičkami hříšné francouzské čtvrti New Orleansu se pohybuje chytrá dívenka Josie, stejně jako my milovnice knih, a ty jí pomáhají kormidlovat pryč za svým velkým cílem - vzděláním a vstupem do jiné společnosti. Poutavé emotivní vyprávění, kterému chybí naléhavost autorčiných válečných románů. Trochu mi připomíná styl Aleny Mornštajnové.
85 % (aktuálně 556 hodnotících se shodným průměrem 85 %).
...
Charlie je na mě hodný. Jednou, to mi bylo čtrnáct, jsem mu řekla, že matku nenávidím. „To nesmíš, Jo,“ řekl mi. „Měla bys ji litovat. Není ani zdaleka tak chytrá jako ty. Nenarodila se s kompasem v hlavě jako ty, a tak bloudí a každou chvíli narazí do zdi. Je to smutné.“...

Kekik
01.05.2019 5 z 5

Knihy V šedých tónech a Sůl moře mě zasáhly více, jelikož jsou mi tématicky bližší. To ale neznamená, že Potrhaná křídla nejsou úžasné. Naopak. Autorka příběh napsala velmi čtivě. Život Josie již od malička není pohádkový. A právě po té pohádce touží. Musí ale svému štěstí jít naproti. Ještě, že má kolem sebe lidi, na které se může spolehnout.
Všechny knihy Ruty Sepetys DOPORUČUJI.

Jitty82
24.04.2019 5 z 5

Ruta Sepetysová je sázkou na jistotu. Má neotřelé nápady a ojedinělý vypravěčský talent, kterým si hned získá čtenáře na svou stranu a přiměje je nepustit knihu z ruky až do poslední strany. Potrhaná křídla v sobě skrývají velmi silný příběh, který si díky neustálému napětí, porci dobrodružství a špetky romantiky vyslouží úctu a obdiv čtenáře.

Dela111
11.04.2019 4 z 5

Ač se kniha odehrává v drsném prostředí a zároveň době plné zábavy - padesátá léta 20. století, New Orleans, kluby, prostitutky, mafie, vymahači..., jde o křehký příběh. Trochu mi připomíná takovou moderní pohádku o Popelce.
Příbuzné si nevybíráme a hlavní postava Josie má tu smůlu, že má jen jedinou příbuznou a to matku prostitutku, věčně opilou a milující jen peníze. Naštěstí má kolem sebe přátele a i když to sama zpočátku netuší, tak i lásku.
Je to krásný, emotivní příběh o touze po vzdělání, plnějším a slušnějším životě, o touze roztáhnout křídla, byť jsou zatím potrhaná...

"Někdy vyrazíme na cestu, ale nakonec dojedem úplně jinam, než jsme chtěli. Ale to nevadí. Důležitý je vyrazit."

Anchie
05.04.2019 5 z 5

Bravurně napsaná kniha, stejně jako všechny od Ruty Sepetys, ale tahle je navíc nečekaná oddychovka. Paráda!

Capkomi
29.03.2019 4 z 5

Dávám ANO paní Sepetys! Bála jsem se tématu (podobné knihy nevyhledávám), ale autorka uměla zaujmout a překvapit. Velmi citlivý příběh s krásným závěrem. Těším se na další díla spisovatelky.

Vlcice72
28.03.2019 5 z 5

Nečekaně osvěžující a pro mne osobně překvapivě dojemný příběh.
I s potrhanými křídly se nakonec a navzdory všem okolnostem dá vzlétnout.
Kniha se mi velmi líbila a autorka se stává po přečtení této a "Soli moře" mou oblíbenou.