Divergence
Veronica Roth
Povstalecká trilogie / Divergencia série
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , CooBooOriginální název:
Divergent, 2011
Ačkoli je tato kniha, i celá trilogie koncipována na teenagery, kterým u dávno nejsem, líbila se mi. A bavila mě i přesto, že jsem nejprve viděla film, tudíž jsem věděla, jak příběh bude pokračovat i jak dopadne. Ano, je tam několik nelogičností… Například již od zařazování množství umírajících vedlejších postav, protože s tímto schématem by Neohrožených moc nebylo. Navíc, když odečtu ty, jež mají nějaký handicap. Ale pokud nad tím příliš nepřemýšlíte, je postapokalyptický svět vytvořený uvěřitelně, čte se hezky, má spád, dobré vykreslení hlavních postav a popisy prostředí. Zklamala mě pouze sobeckost hlavní hrdinky, jejíž povaha se narozdíl od filmu razantně liší. Naopak Čtyřku jsem si zamilovala od první chvíle a těším se, až se o něm v dalších dílech dozvím více.
Knihu jsem si přečetla až poté, co jsem viděla film (a ten se mi hodně líbil). Knížka byla rozhodně super, proto bez váhání dávám 5*. Nicméně nečekala bych, že to napíšu, ale upřímně řečeno mi film přišel ve výsledku uchopen lépe - především v detailech, kdy ve filmu zažíváte některé "aha momenty", zatímco v knize jsou některé věci zbytečně prozrazovány dopředu, a to pouze tak, že si je myslí hlavní hrdinka. POZOR SPOILER. Také mi lépe seděl filmový způsob vypořádání se se strachy v simulacích, který se liší od toho knižního a lépe vysvětluje, proč nakonec nebyla hlavní hrdinka jednoznačně označena jako divergentní už během simulací.
Za mě tedy kniha 5*, film 5*+.
Film se mi líbil kvůli hlavnímu herci, jinak mě moc neuchvátil, proto jsem zkusila knížku. Ta byla mnohem lepší. Tam mi ani nevadila Beatrice, která se mi ve filmu vůbec nelíbíla :) Je to ale zajímavé, ikdyž jsem si knihu hodně užila, další díl už jsem si nekoupila
Nejsem cílová skupina, ale i tak se mi příběh líbí.
"Věříme v obyčejné statečné činy, v odvahu, jež člověka přiměje postavit se za druhého."
Kdysi jsem viděla filmové zpracování. Pak se mi dostala do ruky kniha Čtyřka a následoval první díl Divergence.
Moc se mi líbilo, že jsem děj znala z pohledu Čtyřky (Tobiase) z povídek. A mohla tak srovnávat, jak vše prožívala Beatrice.
Jedním slovem doporučuji! Kdo viděl film, ať si přečte i knihu, stojí to za to. Nebo naopak, i film stojí za to.
Působí uvolněněji, mlaději ,,Co tady děláš?"
,,Flirtuju se smrtí," Odpoví se smíchem ,,Popíjet nad propastí není ten nejlepší nápad."
,,Ne, to není." Nevím jestli se mi tenhle Čtyřka líbí. Něco mě na něm znepokojuje.
Super. Super. Super! Tohle byla taková ta knížečka, která se přečte za tři dny a krásně si u ní odpočinete. Ačkoli je všude přirovnávaná k Hunger Games nebo Univerzitě výjimečných, tak mi ani moc podobná nepřišla.
Tak jako jasně, nějaké malé drobnosti by se tam asi našly, ale za mě to byla originální a super čtivá knížka. Už se moc těším na další díl. Tris si je s Čtyřkou doslova souzení :) Jediné, co bych tomu trochu vytkla, je, že mi přišlo, že ten konec byl hodně uspěchaný, ale zase to prostě může být hodně otevřený konec pro druhý díl. Upřímně nevím proč, ale Caleb mě hrozně štval. Přišel mi hrozně takový namyšlený a nebyl mi vůbec sympatický. U knížky jsem se vůbec nenudila a byla nabitá akcemi. Líbila se mi hlavní hrdinka. Alespoň jednou nemáme tu hrdinku, která hned všechno umí a přivykne si úplně na všechno. Jediné, co mě trochu zaráželo, bylo takové to „Krásu jsem po rodičích nezdědila“ nebo „kdybych byla hezčí“; pravda, to mi tam trochu vadilo. Jasně, nikdo není dokonalý, ale ona to říkala na každé desáté stránce. Nicméně za mě určitě doporučuji.
P.S. Celou jednu hvězdičku jsem dala kvůli Čtyřce, protože ten je prostě nejlepší :)
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mou recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mou recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)
Mám ráda tuhle knihu a celou sérii. Dala jsem si ji znovu, tentokrát v angličtině, ale líbila se mi stejně jako v češtině.
Film je taky super, ale kniha je kniha.
Kniha se mi velmi líbila, byla celkem fuška ji sehnat a jsem ráda, že jsem nakonec měla možnost si ji přečíst.
Konec knihy mi přišel krapet uspěchaný, ale jinak se mi kniha líbila.
Mě se to líbilo. Ale zase to tolik a nehajpuju. Je to fajn příběh co zabaví, ale má svoje mouchy. Třeba ten retardovaný systém. Doslova rozdělit společnost do pěti frakcí, aby se "zabránilo válce" když si frakce stejně navzájem lezou do zadku a nakonec se začnou i rafat, to je postižený nápad/plán hodný Aelin Galathynius a Brumbála. Na druhou stranu se mi líbila ta myšlenka toho, že v tomhle světě prostě chcete a musíte někam patřit, jinak skončíte na ulici jako chudí a frustrovaní odpadlíci. A to je věc, kterou si dokážeme převést i do našeho světa.
Romantická linka u mě tady vyhrává titul té nejvíc shitové romantické linky z knih co jsem četla tenhle tok. Ten vztah mezi Tobiasem(Čtyřkou) a Tris působí tak strašně divně. Ani nedokážu úplně přesně popsat proč.
Tobias se teda chová hrozně divně. Chvíli si ní chce být a chvíli je to necitlivej parchant.(Upřímně se omlouvám všem fanynkám, který na něj mají fiktivní crush.) A Tris...o té moc nevím co si mám myslet. Mě nijak neštvala, ani mě nějak extra nezaujala. Ke všem postavám tady jsem si prostě nic moc nevybudovala.
Bavil mě ten trénink u Odvážných, jak si Tris postupně začala vést dobře a jak se mezi nimi začala cítit dobře a že tam patří. Ta scéna s lanovkou obzvlášt.
Jinak má celkem dobře autorka celkem dobře rozehráno na další díl, závěrečný útěk/souboj mě bavil.
Ale stejně zatím 3*
Knihu jsem objevila v rámci čtenářské výzvy.
Nápad za mě není vůbec špatný - město rozdělené do pěti frakcí, které se mezi sebou začínají hádat, a do toho jsou tam Divergentní, kteří údajně narušují celý systém frakcí.
Možná by chtělo vysvětlit ještě pár detailů ohledně fungování města, ale to už je jenom maličkost.
Kniha se mi líbila, měla spád a pořád se něco dělo. A ten konec... ze začátku se mi do dalšího dílu moc nechtělo, nakonec si ho ale určitě přečtu.
I v porovnání s filmem je kniha podle mě lepší
Jinak postavy byli taky skvělé. Líbilo se mi i to, že tam měl každý z něčeho strach a v průběhu výcviku ho měli překonat.
A tak dávám 5/5 a těším se na dvojku.
Pokud existuje film, možná ho ani vidět nepotřebuju, knížka je výborná, a ačkoliv je označená jako YA, užila jsem si ji taky (četla jsem na doporučení z této věkové kategorie). Rozsáhlejší úvod, ale rozhodně má spád a je tu znát promýšlení reálií, takže do sebe dost dobře zapadají (i když by mne některé stránky fungování zajímaly, taková ekonomika třeba...), načež prudký zlom do akce, a ta má spád. Závěr vyloženě nutí podívat se na další díly... takže až budu mít zase skulinu volna, určitě po pokračování sáhnu.
Jako první jsem opět viděla film, z filmu jsem byla nadšená, ale ta kniha ? Ta je naprosto famózní. Kniha mě už od začátku rychle vtáhla a během pár dnů jsem ji měla dočtenou. Dobře se to čte a je to nejenom napínavé, ale zároveň i oddechové čtení a kdo ještě nečetl tak určitě doporučuji.
Celá série má své kouzlo, přečteno jedním dechem, ale znovu už se k ní asi nevrátím. I tak doporučuji, určitě si najde své oblíbence. Knihy jsou dobře napsány, ale není to můj šálek kávy.
Celá tato série patří k mým nejoblíbenějším. Než jsem četla knihy, viděla jsem filmy, které mám taktéž moc ráda. Začátek byl malinko těžší, než jsem se do něj dostala, ale potom mě děj vtáhl natolik, že bylo těžké se od něj odtrhnout. Tento díl vřele doporučuji.
Kdysi dávno když tahle kniha byla fenoménem, jsem si ji taky přečetla. Nebyla vůbec špatná, ale více mě v té době zaujal film. Bohužel se celý příběh divergence nedotočil, takže jsem trochu trpěla nedostatkem vědění toho, jak to všechno skončilo. Zase běžel film v televizi a říkala jsem si...tak teď zkusím celou sérii přečíst znovu!
A tedy kniha je více drsná, temná a násilnická než film. Opravdu jsem to nečekala. Jasně, příběh a některé postavy mají své mouchy, ale to jim prostě odpustíte. Velmi se mi líbil popis rozdělení frakcí, chování lidí ve frakcích, nový dystopický svět. V knize bylo více informací než co se vešlo do filmu, děj mě přímo vcucl do sebe a už se těším co přinesou zbylé dva díly.
Na tuhle sérii jsem se těšila už dlouho a konečně se dostala k prvnímu dílu. Četlo se to dobře a rychle, ale celou dobu mi to přišlo takové až moc naivní a pro mladší děti. Tris byla fajn, líbil se mi její postupný vývoj, i když sem tam mě její chování trochu vytáčelo. Čtyřka byl takový meh, jeho chování k Tris se mi nelíbilo. Ta romantika mezi nimi mě úplně nezaujala, ale jsme zvědavá, jak se bude vyvíjet. Bojové scény byly ale dobře napsané, někdy jsem se až děsila, jak brutální to je. Trochu, co mě mrzelo, je že svět není úplně tolik popsán a vysvětlen. Rozhodně se pustím do pokračování a nejspíše se podívám i na filmy.
Je to takové ... naivní. Načrtnutý svět (město) by takto nikdy nemohlo fungovat a je těžké se pak vžívat do příběhu, který je vystaven na nesmyslných základech. Na druhou stranu je to napsané čtivě a nenarazíte na nudnou pasáž.
K tomuto světu jsem se dlouho neměl. Film mě před lety zaujal, ale potřeboval jsem asi odstup od knihy, abych na něj trošku pozapomněl a kniha mi ho pak s chutí připomněla. Po letech ten moment nadešel a já můžu říct, že jsem během čtení nelitoval.
Výborná dystopie, temná, krutá, ale stále v hranicích Young Adult. Čtivá, zábavná, hlavně s náměty, které Vás nutí číst stále dál. Co víc pak od podobného příběhu chtít, pokud Vám je -náct. U mě snad jen, že místy bylo dost znát, že je to cílené především pro mladé. Některé pocity hlavní postavy byly dost naivní. Ale i to k tomu patří. Povedený kousek a jsem zvědavý na druhý díl.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt zfilmováno americká literatura pro dívky výcvik pro dospívající mládež (young adult) kasty, kastovní systém postapokalyptická sci-fi
2012 | Divergence |
2014 | Aliance |
2012 | Rezistence |
2017 | Čáry života |
2014 | Čtyřka: Divergentní povídky |
(Z OSOBNÍHO ARCHIVU - přečteno DUBEN 2014):
Beatrice je šestnáct let a musí si zvolit jednu s pěti frakcí - Neohroženost, Odevzdanost, Mírumilovnost, Sečtělost, Upřímnost - do které chce po zbytek svého života patřit. Když však dělá talentovou zkoušku, kterou musí podstoupit všichni šestnáctiletí, ukáže se, že její výsledky nejsou tak úplně jednoznačné. Je totiž Divergentní, i když nemá ponětí, co to znamená ani proč je to tak nebezpečné, ví jen, že to musí držet v tajnosti a nenaznačovat a neupozorňovat okolí svými činy na to, že je odlišná... Její život se změní! Jestli k dobrému nebo špatnému, to už je ve hvězdách...
Ani nevím jak mám začít, protože tahle úžasná knížky mi přímo ukradla slova ze rtů a vymazala všechno myšlenky z hlavy. Čtení tohoto příběhu je jedno velké dobrodružství, akce, napětí, překvapení... celou dobu
prožíváte vše s hlavní hrdinkou Beatrice, nebo-li zkráceně Tris. Musím říct, že Veronica Rothová píše naprosto úžasně a na to, že jde o její prvotinu... opravdu není co vytknout. Opravdu klobouk dolů, když dokázala vymyslet něco tak úžasného, jako je právě Divergence.
Co se týče postav, myslím, že není třeba je představovat a každý, nebo alespoň většina o nich určitě už aspoň trošku slyšela. Třeba Čtyřka... k tomu snad není třeba nic dodávat. Vy, co jste knihu nečetli, řeknu Vám jednu věc, ať už jste o Čtyřkovi slyšeli že je úžasný, dokonalý a všechno možné, tak ano, je přesně takový a možná i daleko lepší. Čtyřka si Vás prostě získá, aniž by jste se nějak výrazně snažili si ho oblíbit, i když občas jsem měla chuť mu jednu vrazit stejně jako Tris ( :D ). No a nesmím zapomenou na statečnou Tris, která byla také fajn. Obdivovala jsem její statečnost, hlavně z výšek, protože co se výšek týče, jsem děsný strašpytel. Postavy byly promyšlené, měly tam svůj účel a všechno to bylo hezky promyšlené do detailů a tak to má být!
Už jsem párkrát slyšela, že někteří lidé přirovnávají Divergenci k Hunger games, já bych tohle rozhodně netvrdila. Ano, nějaké ty společné znaky tam jsou, ale přece jen jde o dvě dystopické série, o dva stejné žánry, takže je jasné, že nějaké ty společné znaky tam být musejí, ale jinak mi to přijde každé úplně jiné. Co se týče samotného děje a toho o co jde. každopádně každý na to má jiný názor že?
Myslím, že vše co mělo být řečeno už řečeno bylo a není třeba nic dodávat. Mohla bych sice pořád opakovat jak je to úžasné a napínavé a skvěle vymyšlené, ale myslím, že to vy, co jste knihu četli víte a ti co nečetli, budete si knihu hold muset koupit aby jste se to dozvěděli a sami se přesvědčili o pravdivosti mých slov. Hodnocení je jednoznačné...