Povznesení
Stephen King
Scott Carey vypadá stále stejně, přesto ale neustále ztrácí na váze. Je tu také pár dalších podivností. Váží stejně v oblečení i bez něj. Se svým problémem se svěřuje doktoru Ellisovi. Kromě toho se Scott ve městečku Castle Rock, kde se odehrává celá řada Kingových příběhů, potýká s problémy s lesbickým párem, jejichž pes pravidelně vykonává svou potřebu na Scottově trávníku. Jedna z majitelek je přátelská, druhá studená jako led. Snaží se otevřít v Castle Rocku restauraci, místní komunita je však vůči homosexuálnímu páru zaujatá. Když Scott pochopí předsudečné myšlení včetně vlastního, snaží se pomoci. Nepravděpodobné spojenectví, každoroční běžecký závod a tajemství Scottova trápení nakonec probouzí v lidech, kteří sobě i ostatním „dopřávali“ tolik zlého to nejlepší.... celý text
Literatura světová Horory Novely
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Elevation, 2018
Jak už tady leckdo poznamenal - milé, s dobrými lidmi, s ponaučením... a velmi příjemné. Mistr King umí knihy o stovkách stránek i takovéhle kraťasy velice, velice dobře!
Jaké by to bylo asi zhubnout až takhle, což? Zajímavá myšlenka, nový papír a řádkování v knize...Jednohubka do sbírky
Pokud jste knihu ještě nečetli, nečtěte ani můj komentář !
Knihu jsem dočetla minulý týden a stále pořádně nevím, co o ní napsat. Tak snad vypotím něco smysluplného :)
Nemyslím si, že by to byla nějaká politická agitka za práva LGBT, jak píší někteří. Podle mě je to pohled na to, jak na maloměstě nejsou lidé ochotni přijmout mezi sebe někoho, kdo je nějak jiný. Ač by se dalo říct, že v dnešní době už jsou takové vztahy považovány za normální (teď mi přijde spousta zpráv o tom, co je pro mě normální :) ). V tomto případě lesbicky orientovaný pár a ještě ke všemu manželský. Mnohdy stačí malé popostrčení od jednoho dvou obyvatel a ostatní se s nimi svezou, ale vždy zbyde hrstka odpůrců, s tím se nedá nic dělat. Takže podle mě je to o malosti lidského myšlení.
Co se týče nemoci hlavního hrdiny, přijde mi, že se s tím vším smířil tak nějak nereálně - automaticky. Já nevím, ale já bych asi osobně chtěla vědět, proč ? co? jak? proč já? co se mnou bude? , i když bych tedy také nechtěla skončit jako laboratorní zvíře, ale přišlo mi to prostě takové nerealné. Ale když jsem se od tohoto oprostila a přestala nad tím přemýšlet, vzala to jako součást příběhu, byla jsem čtením pohlcená a přemýšlela, jestli ho vyléčí nebo se to nějak samo zastaví, nebo se stane něco jiného … Známe to, Kingovi konce jsou někdy hodně divné až absurdní. Tady mi konec nevadil. Možná mi to přišlo jako moc velký happyend, ale zase na druhou stranu jsem měla po dočtení knihy "hezký pocit".
V zásadě nenadchlo ani zcela nezklamalo... trochu předvidatelný závěr. Každopádně hezká neděle to byla.
Mulderka to napsala za mě. Absolutně souhlasím a nemám co dodat. Asi jen to, že jsem naivní blbec, protože po Outsiderovi jsem se rozhodla,že už za Kinga neutratím ani korunu. No dobrá, tak tedy po Povznesení.....
Majstrovská novela skvelého Kinga. Na rozdiel od románu Zhubni sa čítala jedným dychom, aj keď nešlo ani o triler, horor a dokonca ani o záhadu, pretože King nevysvetlil o čo vlastne išlo. Dielko je hlboko ľudské a určite stojí za prečítanie.
Dost dlouhá povídka, která se snaží vytěžit jeden zajímavý nápad. King umí udržet napětí a napsat čtivou knížku, což o to. Což zde na průměr stačí, nicméně víc si toto dílo nezaslouží. Žádná akce, žádné konflikty, žádné zvraty. Nejakčnější část je popis běžecké soutěže. Omlouvám se, ale od Kinga očekávám víc.
Poznáte ten pocit, keď si vo svojej obľúbenej reštike nemáte čo objednať? Všetko ste už dávno ochutnali, nič špeci vám nejde na chuť a koniec koncov nie ste ani tak veľmi hladný? Nakoniec si objednáte len predjedlo, ktoré ste ešte nemali, lebo je tam surovina, ktorá vás vždy spoľahlivo odradila a za tú cenu by ste dostali už aj hlavné jedlo. Ale poviete si, že je to “váš podnik“ a aspoň to minijedlo nabudúce nikomu neodporučíte. Skrátka to risknete.
Voilà, máte čo ste chceli! Ale čo to?! Po sekundách váhania ovoniate, ochutnáte a zisťujete: kurwa to je dobrota! Bravooo! Fantaaastiko. Ani nezaregistrujete, že ste si nedali vínko, je po poslednom súste a vy pociťujete skoro až smútok, že to bolo len predjedlo. Ale potom pookrejete a cítite, ako sa vám zlepšuje nálada a ste ľahší... cítite POVZNESENIE.
Presne toto som prežíval pri najnovšom Stephenovom diele. Zlupol som ho ako dezert a dobrý pocit pretrval. Vlastne ešte stále trvá. A vôbec nevadí, že to nebolo krvavé mäso ani 5-chodový nášup. SK je proste majster: hocijaký absurdný nápad dokáže popísať tak brilantne, že mu odpustíte, že je to totálna kravina a ešte k tomu bez pointy :)
Záverom musím zopakovať svoje znechutenie nad praktikami Kráľovho vydavateľstva. Aj toto je, rovnako ako KOUZELNÁ SKŘÍŇKA, len 100 stranová poviedka na tri hodiny čítania, polygraficky zamaskovaná za román či novelu. Stavím sa, že o 2-3 roky, keď vydajú ešte 2 podobne predražené “modlitebné knižôčky” za 12€, tak ich všetky nájdeme v jednom zborníku za normálnych 15€. Osobne by som preň navrhoval názov DARY. Napriek týmto židovským praktikám, z ktorých sa pomaly, ale isto stáva trend - je to u mňa za 85%
NEODPORÚČAM: Čítať vopred akékoľvek komenty ani anotáciu, je to minidielko a každá indícia vás pripraví o príjemné prekvapenie. Rovnako neodporúčam hltačom eposov, toto je skoro intímny príbeh o piatich ľuďoch a rozsah vás určite neuspokojí. A nakoniec ani tým, ktorí potrebujú doslovný koniec a vysvetlenie pointy. Niekedy je najlepšia odpoveď na „prečo“ iba striktné: Lebo medveď!
Zajásala jsem, tenká kniha a od Stephana Kinga, jak nevídané!
Celou knihu jsem čekala na vysvětlení, proč? jak je to možné? vysvětlí mi to někdo? místo toho se ta kniha pořád plácá v nějakém takovém britském falešném poklonkování (ano já vím, že je z ameriky) a vytváření vztahů, které jsou vlastně k ničemu, když Vám nikdo nevysvětlí jak je možné, aby se tohle dělo...
Hodně slabá kniha, jako většina knih Stephana Kinga, nerozumím tomu proč je furt tak oslavován... asi proto, že vydá 25422852215 knih za rok? King mě přestává bavit a začíná patřit do sekce kolečka s křížkem, kam třeba patří i Nesbo... Opěvovaní pro nic...
Pokud potřebujete věci na konci vysvětlit, pochopit, rozluštit, tak to ani nečtěte... nebo čtěte těch 150 stran není tolik, kdyby to mělo klasických jeho 500-700 stran, tak si budu rvát vlasy, že jsem nad takovou blbostí ztratila tolik času, takhle mě to stálo jen dvě odpoledne...
Vydržel jsem asi 15% obsahu, ale když se tam do toho začalo zatahovat LGBT a jeho obhajoba, dál už se to nedalo číst... strašná nuda a úpadek pana Kinga. Tohle je už za hranou a číst se to nedá. Veliká slabota, poplatná současné "liberální" době.
Veľmi krátke a rýchle čítanie, čo sa dá robiť. Dúfam, že si ešte od Kinga prečítam aj niečo obsiahlejšie. Toto bola naozaj len taká jednohubka. Ale dávam plný počet, inak to nejde. V tomto prípade som absurdne subjektívny a o kritiku sa vôbec nepokúšam.
Kniha se četla jako pohádka - a byla také pohádkově dobrá. Jenomže co ten smutný konec (a byl vůbec smutný?).
Na malé ploše King dokonale rozvinul své vypravěčské umění. Přinesl také spoustu podnětů k zamyšlení o mezilidských vztazích, smyslu života a dalších věcech. Kniha mě opravdu "povznesla" - byla velmi inspirativní. Vřele doporučuji!
Na jednu stranu je příjemné si od Kinga přečíst něco, co má méně než 500 stránek, jde tak přímo k věci a nerozkecává úvod do děje na 300 stranách, ale zrovna u této větší povídky by slušelo, kdyby to vyšlo v nějaké sbírce než samostatně. Těch 140 stran s velkým fontem na mne působí až moc jako okaté tahání peněz z kapes Kingových fanoušků a myslím, že si to Král nezaslouží a my také ne. Jinak příběh fajn jednohubka, bavilo mne to a času s knihou nelituji. Ale četl jsem od něj už lepší krátké texty.
Jsem zmatená. Kniha se četla dobře, rychle. Téma zadaných lesbiček mi tak nevadilo, jako ten konec :-D já nevím, mě už to přišlo spíš k smíchu :-D ale jako oddechovka dobrý. Akorát si tak říkám, oddechovky od Kinga??
A tohle má být sakra CO???!!! To už i sám /ex/Mistr zešílel z té momentálně zuřící politické korektnosti? Z takových agitek typu "mějte rádi sezdané lesby, jsou to lidi jako my", se mi ježí všechny chlupy, navíc většinou čtenáře jenom otráví a ke kýženému výsledku nevedou. Tohle je hluboko pod Kingovu úroveň, dokonce i z poslední doby. Nevěřícně kroutím hlavou. Ledaže by někdo ublížil jeho lesbické dceři a on se jí chtěl takto zastat...
I nápad s antigravitaci podléhajícím hlavním, no třeba hrdinou, a vůbec celé jeho chování mi přijde úplně ujeté. Jakože fakt nehledá řešení, všechno zabalí a v pohodě se chystá na smrt?? Rádoby efektní závěr to už jen dorazil.
Se slzou v oku musím napsat, že tohle je Kingovo absolutní dno.
Lazare, vzbuď se a povstaň!!!
Po pravdě jsem na tenhle kousek úplně zapomněl a narazil na něj, když jsem zpět do knihovničky vracel přečtený Institut (taky 5* záležitost). Je to taková příjemná jednohubka (vlastně dvojhubka, protože jsem to přečetl na dvakrát), příběh je mírně ujetý a reference na jiné Kingovy knihy oceňuju. Takže plný počet.
EDIT: Co máte (někteří) proti lesbičkám? Ano, King je demokrat a je vidět, že republikány nemá moc rád. Nemůžu říct, že bych zrovna dvakrát souhlasil se všemi jeho politickými názory, ale nemám pocit, že by v této knize ventiloval něco, s čím bych nesouhlasil, nebo něco, co by bylo přes čáru.
Je fajn že když je kniha tak útlá, tak jde hned přímo k problému. Ostatně problém to je dost zajímavý. Ale emoce se mnou při čtení nijak extra necloumaly, na plný počet to nevidím..
přátelství tajemno hubnutí horory mysteriózní, mystéria sousedské vztahy
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Ja jsem velice vdecna, ze tento kratky povidkovy pribeh dostal samostatnou vazbu... je mi o to vzacnejsi v mistrove tvorbe :) ... a jsem panu Spisovateli vdecna za takto nadherny, nezny a laskavy prozitek, ktery byl memu srdci blizky, zabrnkal na jeho struny a zanechal trvajici melodii... nerikam to casto, ale ke knize se budu vracet. Troufam si rict, ze mistr prekrocil svuj stin, zustal v hloubce a naserviroval nam neco jednoduse krasneho :)