Mŕtvy do súmraku
Charlaine Harris
Pravá krev série
Život v ospalom južanskom mestečku Bon Temps narušia dve udalosti – záhadná vražda mladej ženy a príchod upírov, ktorí sa tomuto miestu dosiaľ vyhýbali. Mladá čašníčka Sookie Stackhousová si nemohla vybrať lepší čas, kedy si s jedným z nich začať! Po prvej vražde však nasleduje druhá a tretia. Vrah si očividne vyberá obete podľa rovnakého kľúča. Sú to mladé dievčatá, ktoré pracujú ako čašníčky alebo predavačky a občas si rady zašantia s upírmi. Opis sa dokonale hodí aj na Sookie... V kolotoči ľúbostných dobrodružstiev, bojujúcich upírov a rastúceho napätia Sookie okrem mocného priateľa pomáha aj jej nevšedná schopnosť čítať ľudské myšlienky. O upíroch sa dozvie veľa: či im naozaj chutí cesnak, ako často sa holia, ako milujú, ale niektoré tajomstvá sa rozplietajú veľmi pomaly...... celý text
Skvělý začátek perfektní série, další díly jsou jen lepší i proto, že je tam více Erica, který v prvním díle moc není. Zpracování první knihy se mi možná víc líbilo v seriálu, hodně pozdějších dílů se mi, ale zase víc líbí knižně.
Nejprve jsem viděla seriál. A ten mě fascinoval, možná to zaujetí bylo trochu obscénní, ale bylo tam a vedlo mě k tomu, že na konci každého dílu jsem si řekla "jak tohle může dopadnout" a koukala jsem na další a další... až jsem zvládla celou řadu.
Kniha je jiná, ty podivný venkovský jižanský postavičky jsou plochý, spousta jich tam není vůbec, cokoliv se odehrává mimo romaci je jen taková omáčka.. A tam kde Sookie byla v seriálu tak jednoduchá až byla vlastně zajímavá a zábavná na pozorování, zbývá v knížce jen jednoduchá nána, která mi byla nesympatická od první kapitoly, kde popsala veškerý svoje hygienický návyky. :)
Prostě dobrá práce HBO!:)
Kniha se mi celkem líbila a dokonce mě i překvapila. Musela jsem se přemáhat, abych si ji v knihovně vypůjčila, odradili mě hlavně jména hlavních hrdinů. No, ale jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Nakonec to bylo velmi pěkné čtení a brzo začnu číst i druhý díl. Nicméně mě trochu udivilo chování Sookie a většina ostatních lidí. Za to ubírám jednu hvězdičku.
Jsem asi jedna z mála, komu se to líbilo. Přečetla jsem s chutí, líbilo se mi jiskření mezi Billem a Sookie. A vůbec celá ospalá atmosféra jižanského městečka. Jsem zvědavá na další díl.
Ačkoliv jsem knížku četla na doporučení dobré kamarádky, vůbec se mi nelíbila. Ani jsem ji vlastně nedočetla do konce, někdy ve 3/4 mě totálně přestala bavit - ať už nudný příběh, špatný styl autorky nebo neuvěřitelné překlepy a hrubky.
Nebylo to vyloženě špatné, místy mě to bavilo víc, místy míň, občas mi to přišlo trochu ujeté a jakoby nedotažené. Byl to zase jiný pohled na upíry. No uvidíme jestli budu mít v budoucnu chuť pustit se do dalších dílů, zatím se tak nestalo.
Ke knize jsem se dostala jenom náhodou a to zrovna když jsem umírala nudou způsobenou nemocí. Jinak bych si ji asi nevybrala, protože mě děj nijak neoslovil, v postavách jsem se ztrácela a jejich chování mi někdy přešlo dost přes čáru.. Ale čiře jako oddechovka se tato kniha dala, pro náročnější čtenáře to ale asi není.
četl jsem pouze tento díl a je to velké zklamání na rozdíl od skvělého seriálu(pozor pouze do 3 serie(ted už je to jedna velká politická fraška)líbylo se mi ona surovost a originalita která se kam si vytratila...taky množství postav je rozhodně plus,to se nedá říct o knižní verzi..zase jednou z mála kdy je film v tomto případě seriál lepší než knižní předloha,ovšem oproti Stmívání a upířím deníkum je tato kniha super..
Byl jsem zklamán. Seriál sleduji od samého počátku a v knize mi chybělo tolik důležitých postav. Celý děj se točí jen kolem Sookie a Billa a celé je to jen o jejich velké citové romanci. Téměř žádné vedlejší příběhy, ostatní postavy mají jen minimální roli, o některých je jen zmínka. Kdybych nebyl nadšen seriálem, nejspíš bych po této knize ani nesáhl.. Škoda...
Kniha se mi moc líbí. Neviděla jsem seriál a ani se dívat nebudu - vystačím si se svojí fantazií... alespoň prozatím. Billa jsem si opravdu oblíbila. Mám ráda, že nepřestal být upírem, i když se občas chová lidsky. Eric je pro bad boy a to je moc dobře. Sookie je podle mého občas trochu víc přecitlivělá, ale to je asi tak jedno z mála, co mi vadilo. Co ale nemůžu moc odpustit je detektivní zápletka. Mám pocit, že se o ní mluví především na začátku a na konci. V průběhu se o vraždách zmiňuje, ale nedojde k pokroku a to mě hodně zamrzelo a zarazilo. Kdyby byla zápletka lepší asi bych dala více než 3*.
Tak tenhle díl mě Zklamal, ty ostatní jsou hezké, ale tento první se moc nepovedl. Ještě že je čtu na překáčku a tak mi to moc nevadilo, že jsem jej ani nedočetla. No, škoda. :-(
Tak tuhle knizku jsem ani nedocetla a v pulce jsem ji odlozila. Mozna jsem zmlsana z Twillight sagy, ale tohle mi prislo strasne povrchni a jednoduchoucke...
jo, tahle kniha se mi líbila.. nejdřív sem viděla seriál, o kterém se schodou okolnotí dozvěděla v uploně jiné knize a tak sem se na něj koukla, docela se mi líbil (až na český dabing, ten je otřesný) a tak sem si v knihovně pujčila i knihu.. myslela sem si,že to bude něco uplně jinýho než v seriálu a tak to budu moct lehce odlišit, i to jak vypadají postavy a tak,ale řpišlo mi to stejný až moc, takže sem měla rpblém přestavit si Sookie jako takovou kočku jak je v knize a to samý o Billovi.. a Pam, Eric je hezkej i v seriálu.. :P ale sem spokojená a těšim se na druhej díl, až si ho pujčim.. :) jo a taky musim dodat, že se mi líbí že upíři se tam fakt chovají celkem tak jak by asi měli a né jako krotcí milánkové, ale klidně si sem tam zabijou.. ;) ale to už tu asi bylo řečeno.. :)
Zajímavě pojatý svět upírů. Konečně něco jiného než jiskřící upíři, který se kvůli všemu kají. Bill se chová občas je opravdový upír i když má slabé chvilky. Shodou okolností jsem prvně viděla seriál, tak jsem si všímala, jak to změnili a upravili. Je pravda, že to museli trochu okořenit, ale kniha napsaná špatně nebyla. Zpočátku nerozhodnost zda-li má psát dál než se rozepsala, ale ušlo to.
Kniha vhodná na oddychové a nenáročné čítanie, jednoznačne oveľa lepšia ako seriál. Príbeh a postavy zaujímavé, ale nie natoľko aby ma prinútili knihu nepustiť z rúk. Ten kto hľadá nejaku vyššiu hodnotu pri čítaní, táto kniha určite nie je pre neho. Ale pre tých ktorí chceú pri čítaní relaxovať a "vypnúť", táto kniha je určite dobrou voľbou.
upíři zfilmováno nadpřirozené bytosti romantika nadpřirozené schopnosti Louisiana zfilmováno – TV seriál dívčí hrdinka
2009 | Mrtví do soumraku |
2012 | Šepoty ze záhrobí |
2009 | Upíři v Dallasu |
2012 | Dotek mrtvých |
2010 | Mrtví pro svět |
Musím uznat, že jsem u čtení této knihy byla značně ovlivněna seriálem, což hodnocení příběhu spíše uškodilo. Ale v knize se člověk vždy dozví více informací. Každopádně mám v úmyslu přečíst celou sérii.