Prázdniny v Evropě
Ladislav Zibura
Vložte řízek mezi chleby a vydejte se za čtvrtým prázdninovým dobrodružstvím s Ladislavem Ziburou. Tentokrát vás čeká 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Ve společnosti svérázných řidičů vyrazíte z horkých Athén přes divoký Balkán, rodný střed a malebné Pobaltí až za polární kruh. Objevíte místa, která jste vždy chtěli navštívit, jen jste o nich dosud neslyšeli. A taky se přesvědčíte, že žijete na tom nejrozmanitějším kontinentu světa.... celý text
Příjemné, oddechové čtení, které poučí i pobaví, doplněno hezkými ilustracemi. Dozvěděla jsem se zajímavosti o různých místech Evropy. Knížka mě bavila, ale chyběla mi tam jakási jiskra. Možná na mě bylo toho stopování až moc, předešlé autorovy cestopisy, kde převažovala pěší turistika, mě bavily víc. Každopádně si ráda přečtu i další nové příběhy od sympatického cestovatele.
Kniha se četla dobře, bohužel však na mě působila málo uceleným dojmem, klidně je možné několik kapitol přeskočit a čtenář se v textu neztratí (proto se mi více líbila Ziburova první kniha, kterou jsem četla také)
Zábavné, čtivé a oproti minulým dílům i poučné. Líbily se mi vsuvky s informacemi a obrázky. Postrádala jsem fotografie. Je mi jasné, že by to knihu prodražilo, ale mohly být malé, černobílé, ilustrační (jako např.v knize Všechny jejich lži).
Jako vždy vtipná oddechová kniha a k tomu se ještě něco dozvíte o životě v jiných zemích. Kniha je krásně upravená a plná pěkných ilustrací. Hodně dobrých postřehů,které knihu hodně obohatí.
Knížka mě doprovázela při cestě na Šumavě, hned potom při návštěvě kamarádky v Liberci a teď, kdy končí dovolená a já se z Liberce vracím domů, jí v autobusu dočítám a zavírám. Poutavě a vtipně napsáno, lehce a poučně, sem tam nějaká zajímavost, na léto a cesty úplně ideální. Těším se na další autorovy knihy!
Oddychová knížka, která nás zavede na (ne)známá místa severní a jižní Evropy. Kniha, která vás pobaví, poučí a dovíte se mnoho informací o stopování a "slow travel". Za mě velmi výborně napsaný cestopis!
Přestože je Ladislav sympatický cestovatel, příběhy vtipné, v knize je spousta prima obrázků a téměř každá kapitola obsahuje poučení o dané oblasti... přesto mě tentokrát cesty po Evropě příliš nechytly. Ale jako letní odpočinkové čtení fajn.
Výborný, vtipný, chytrý, odlehčený cestopis. Prostředí sice (pro mě) méně atraktivní, než v případě "Pěšky mezi budhisty a komunisty", stále skvělý styl vyprávění. Stala jsem se autorovou fanynkou a sobecky doufám, že bude cestovat ještě hodně dlouho.
Skvělá kniha, hned bych vyrazila na cesty ;-). Oceňuji také reálie některých navštívených míst či místních zajímavostí.
Prvním knížka kterou jsem od Ladislava Zibury přečetla. Četla se mi krásně a lehce. Ke stopování mě úplně nepřesvědčila :-D ale tipy na cestování jsem v ní určitě našla.
Tak jsem to dočetla. Tentokrát mě to vůbec nebavilo a trvalo to skoro půl roku. Byť byla některá místa zajímavá, kniha mě do děje prostě nevtáhla, takže se z toho staly nakonec jen kousky při návštěvě míst, kam i císařpán chodí sám.
Po knize jsem sáhla jak kvůli výzvě (kniha, která začíná zájmenem), tak kvůli tomu, že jsem již četla i všechna předchozí díla Ladislava Zibury. Přestože mě kniha bavila, musím říct, že Ziburovu prvotinu 40 dní pěšky do Jeruzaléma zatím stále považuji za nejvydařenější. Evropa sice byla zajímavá, ale řekla bych, že přinesla nejméně kuriózní zážitky a přestože jsem se občas i zasmála, už mě tolik nevtáhla do děje. Líbilo se mi ale prokládání děje občasnými faktickými zajímavostmi z historie. Bylo to příjemné zpestření. Ačkoliv tentokrát hodnotím knihu pouze třemi hvězdami, po dalším případném díle Ladislava Zibury určitě zase sáhnu.
Čtu další publikaci autora, s velkým zájmem jsem si jí přečetl, bavím se jeho navigací, jak si počíná stopem, jak prožívá setkání s obyvateli státu, které navštívil, je to moje parketa, zvláště, když autor doplňuje jednotlivé pasáže shodami v dřívějších období, hlavě z antiky. Jsem velmi spokojen.
Čtení mě bavilo víc, než jsem čekala. Poutavě napsané, proložené zajímavými fakty a báječná inspirace na vlastní cesty. Stopem to asi nevezmem, ale možná nějakého odvážného dobrodruha někdy svezeme.
V rámci knížek Ladisla Zibury by to byla spíše trojka, protože jiné jeho knihy jsou daleko lepší a zábavnější, v rámci cestopisů je to ale jeden z těch milých, vtipných, čtivých... zkrátka to nejlepší, co v češtině a od českých cestovatelů máme k dispozici. Moc jsem si čtení užila, bavilo mě to i tentokrát a jsem moc ráda, že jsem na Ziburu narazila. Těším se na další cestovatelské zápisky, které doufám ještě přibudou do české cestopisné literatury.
Evropa cestování cestopisy pěší turistika
2016 | Pěšky mezi buddhisty a komunisty |
2019 | Prázdniny v Evropě |
2017 | Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii |
2021 | Prázdniny v Česku |
2020 | 40 dní pěšky do Jeruzaléma |
Můj první cestopis a určitě ne poslední. Mělo to vtip, dozvíte se spoustu zajímavých věcí a začnete věřit tomu, že lidé nejsou zlý. Letos mi prázdniny v Evropě díky, celé situaci nevyšly, ale o to víc se těším na ty další. Bavilo mě nejdřív si místa popisovaná Láďou představit a pak, když už jsem měla málem pas a řízek v batohu si je hodit alespoň do Googlu a povečeřet nad obrázky míst, které jsem čtenářsky navštívila.