Prečo spíme
Matthew Walker
Spánok patrí k najdôležitejším, ale najmenej pochopeným aspektom nášho života, zdravia a dlhovekosti. Donedávna vedci nedokázali odpovedať na otázky prečo spíme, ako spánok pomáha nášmu telu a mozgu, prečo nás postihnú ničivé zdravotné následky, keď nespíme. Najmä v porovnaní s našimi ostatnými základnými životnými potrebami jesť, piť a rozmnožovať sa, sme účel spánku dlhé roky nedokázali pochopiť. Prudký príval vedeckých objavov za ostatné dve desaťročia však do tejto oblasti vniesol nové svetlo. Teraz nám vynikajúci neurovedec a odborník na spánok Matthew Walker umožňuje porozumieť životnej dôležitosti spánku a snívania. Okrem mnohých iných funkcií, spánok posilňuje našu schopnosť učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia. Usmerňuje naše emócie, dopĺňa imunitný systém, dolaďuje metabolizmus a reguluje náš apetít. Snívanie upokojuje bolestné spomienky a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája minulé poznanie so súčasným a podnecuje kreativitu. Walker odpovedá na dôležité otázky o spánku: Ako vplýva na spánok kofeín a alkohol? Čo sa skutočne deje počas REM spánku? Prečo sa náš spánok v priebehu života mení? Ako na nás vplývajú bežné lieky na spanie, môžu spôsobiť dlhodobé poškodenie? Vďaka zmapovaniu najnovších prelomových vedeckých objavov a zhrnutiu dekád výskumov a klinickej praxe Walker vysvetľuje, ako nám môže spánok pomôcť s učením, ako nám môže zlepšiť náladu a úroveň energie, regulovať hormóny, preventívne pôsobiť proti rakovine, Alzheimerovej chorobe a cukrovke, ako môže spomaliť prejavy starnutia, zvýšiť dlhovekosť, zlepšiť vzdelávanie a predĺžiť dĺžku života našich detí a podporiť našu efektivitu, úspešnosť a produktivitu. Prenikavá, fascinujúca, vyčerpávajúca a zrozumiteľná kniha Prečo spíme čitateľom úplne zmení chápanie a oceňovanie spánku a snov.... celý text
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2018 , Citadella (SK)Originální název:
Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams, 2017
Nebudu se dlouze rozepisovat. Tahle kniha je buď o tom, že tě tohle téma zajímá a musíš být nadšeny (a zděšený zároveň) a nebo ti tohle téma nic neříká a knížku po pár stránkách odložíš, jako nedůležitou.
Já patřím do té první skupiny. Kniha mě pohltila a jsem nesmírně rád, že jsem za ní utratil své peníze. Neříkám, že po přečtení téhle knížky se ze mě stane fanatik na spánek, ale otevřela mi oči a na spoustu věcí se díky ní po dnešku nebudu dívat tak, jak jsem se na ně díval v minulosti. Nevěřím 100% obecnému poselství knihy a sice ,,Spánek uzdraví všechno", ale věřím tomu, že dokáže život výrazně zkvalitnit.
Vycházím hlavně ze své osobní zkušenosti - mám zaměstnaní, kde jsem dlouhá léta pracoval 12 hodinové směny a to jak denní, tak noční, stejně tak občas 24 směny a mimořádné akce, kde jsem si nemohl dovolit spát třeba i dva tři dny v kuse a většina negativních věcí - jak co se týče fyzického zdraví tak psychiky, které autor v knize jmenuje, se u mě projevovali. Už je to nějaký pátek, co jsem změnil pohled na svět (ten impulz u mě bylo narození první dcery a uvědomění si, že tu pro ní chci být co nejdéle) a je pravdou, že od té doby jsem začal více a hlavně pravidelně spát, co se na mém zdraví i psychice pozitivně podepsalo. Samozřejmě je pravda, že jsem nezměnil jen spánek, ale například i stravu, vnitřní myšlení a urovnaní si priorit, nic méně věřím v to, že spánek je jeden z hlavních příčin, proč se dnes cítím zdravěji a lépe. Když se navíc zamyslím nad tím, že díky další spoustě ,,drobných" rad, které v knize najdete, můžu svůj život zkvalitnit ještě více, řešení je jasné = jdu do toho!!!
Kniha je i přes velké množství odborností napsána opravdu srozumitelně, proto se jí nikdo nebojte, že byste jí třeba nerozuměli. Dozvíte se z ní opravdu spoustu ,,alarmujících" informací a zároveň rad, jak pomoc alespoň sobě a svým nejbližším, když na to celá společnost ještě není připravená. Po přečtení jí doporučte svému okolí, hlavně lidem, které máte rádi, protože si to zaslouží! U mě samotného už je na knihu ,,čekačka" pěti lidí ;)
Asi nejlepší možná kompilace důvodů proč vydatně spát, jakou lze najít. Někoho možná odradí vědecké výrazy, nebo trochu chaotické podávání informací, ale pokud potřebujete motivaci k nezanedbávání spánku a poradit, jak na to, nejspíš nenajdete lepší a především fundovanější knihu.
Zajímavé a poučné, vřele doporučuji. Kéž by se dané informace přenesly i do praxe a skončil skřivánčí terror, ne každý může vzhledem k nastavení české společnosti zavádět výsledky prezentovaných výzkumů do praxe. Někteří z nás, zcela v rozporu s obsahem knihy, holt budou dospávat až v rakvi
Kdo nechce umřít, ten si tohle přečte. Ono stačí pár stránek a začnete to brát zatraceně vážně. Na zbytek stačí vlastní zkušenost. Od přečtení trvám na spaní osm hodin, hlídám si to, přizpůsobuji se. A nečekaně je mi... mnohem lépe. Věřím tomu, co se v knize píše. Ale chápu, že se farmafirmy snaží důležitost utajit, ono by pak spousta prášků putovala lidově řečeno "do kanálu"
Jestli vahate, jestli si knihu přečíst, tak neváhejte.
Kniha se dá číst po částech, nemusíte přečíst postupně celou, ale vybrat jen ty kapitoly, které vás zajímají.
Upřímně kniha je tou nejzajímavější, co jsem kdy četla. Na popud jsem si koupila žárovky bez modrého světla, aby se nám lépe usinalo. Zatemňovací závěsy. A každého koho potkám poučuji o důležitosti a naprosté nutnosti o pravidelném dostatečném spánku. Věřím, že až budu mít děti, bude to vedle morálních hodnot a lásky k bližním další pilíř výchovy.