Prečo spíme přehled
Matthew Walker
Spánok patrí k najdôležitejším, ale najmenej pochopeným aspektom nášho života, zdravia a dlhovekosti. Donedávna vedci nedokázali odpovedať na otázky prečo spíme, ako spánok pomáha nášmu telu a mozgu, prečo nás postihnú ničivé zdravotné následky, keď nespíme. Najmä v porovnaní s našimi ostatnými základnými životnými potrebami jesť, piť a rozmnožovať sa, sme účel spánku dlhé roky nedokázali pochopiť. Prudký príval vedeckých objavov za ostatné dve desaťročia však do tejto oblasti vniesol nové svetlo. Teraz nám vynikajúci neurovedec a odborník na spánok Matthew Walker umožňuje porozumieť životnej dôležitosti spánku a snívania. Okrem mnohých iných funkcií, spánok posilňuje našu schopnosť učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia. Usmerňuje naše emócie, dopĺňa imunitný systém, dolaďuje metabolizmus a reguluje náš apetít. Snívanie upokojuje bolestné spomienky a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája minulé poznanie so súčasným a podnecuje kreativitu. Walker odpovedá na dôležité otázky o spánku: Ako vplýva na spánok kofeín a alkohol? Čo sa skutočne deje počas REM spánku? Prečo sa náš spánok v priebehu života mení? Ako na nás vplývajú bežné lieky na spanie, môžu spôsobiť dlhodobé poškodenie? Vďaka zmapovaniu najnovších prelomových vedeckých objavov a zhrnutiu dekád výskumov a klinickej praxe Walker vysvetľuje, ako nám môže spánok pomôcť s učením, ako nám môže zlepšiť náladu a úroveň energie, regulovať hormóny, preventívne pôsobiť proti rakovine, Alzheimerovej chorobe a cukrovke, ako môže spomaliť prejavy starnutia, zvýšiť dlhovekosť, zlepšiť vzdelávanie a predĺžiť dĺžku života našich detí a podporiť našu efektivitu, úspešnosť a produktivitu. Prenikavá, fascinujúca, vyčerpávajúca a zrozumiteľná kniha Prečo spíme čitateľom úplne zmení chápanie a oceňovanie spánku a snov.... celý text
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2018 , Citadella (SK)Originální název:
Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prečo spíme. Přihlašte se a napište ho.

Při čtení jsem si párkrát říkal, že by ta knížka klidně mohla být kratší, že tu píše informace, které jsou známé atd, jenže pak mi došlo, že já je možná znám odněkud z netu, kde se čerpalo právě z téhleté knížky. Takže rozhodně ucelující dílo v tom, kolik informací o spánku nabízí a na kolik studií odkazuje.

Za mě rozhodně kniha, která by měla patřit k povinné četbě. Spánek je jeden ze základních pilířů zdraví, ale nikdo nám to vůbec neříká. Přitom to nic nestojí. Proč se o tom neučíme ve škole? Proč o tom nemluví naši lékaři? Proč o tom nepíší novináři? Je to tak zajímavé a tak důležité. Všem vřele doporučuji tuto knihu. Obsahuje informace, které když přijmete za své a budete se snažit aspoň trochu se jimi řídit, tak Vám mohou zkvalitnit a prodloužit život.
Dlouhodobě se o spánek zajímám, protože s ním mám problém. Zvažovala jsem, jestli tuto knihu číst, jestli mi přinese nové informace. Rozhodně ano! Určitě se k ní ještě vrátím.
10 nejprodávanějších knih z naučné literatury v roce 2023
02.02.2024
10 nejprodávanějších knih (naučná literatura, 1. týden)
12.01.2023
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Prečo spíme v seznamech
v Přečtených | 1 975x |
v Mé knihovně | 840x |
v Chystám se číst | 1 537x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Přečíst tuhle knihu bylo pro mě docela náročné. Ačkoliv je moc zajímavá a obsáhlá, tak není to beletrie a obsahuje mnoho odborných pojmů. Člověk se na to musí opravdu soustředit. I tak jsem se tam dozvěděl mnoho zajímavých věcí a utvrdil se v tom, co jsem dávno věděl, jak moc je spánek důležitý. Takže bych to určitě doporučil každému, kdo je schopný a ochotný se prokousat tou hordou vědeckých poznatků.