Před usnutím
František Halas
Půvabné verše Františka Halase věnované dětem s kouzelnými ilustracemi Oty Janečka. 7. vydání v Albatrosu

Škoda, že Halas nepsal pro děti víc. Před usnutím jsou nádherné verše, které u nás čte už třetí generace, s úžasnými ilustracemi.

Tato kniha mne už v dětství seznámila s Halasem a díky ní jsem si později od Halase přečetl skoro všechnu poezii. až se sám divím, protože na básničky jsem nikdy moc nebyl :-)

Spojení básníka, věčného kluka a táty v jedné osobě. Verše psané s pochopením pro dětský svět, nápadité, poetické, přitom odkazující k běžným, konkrétním věcem, čisté, nepodbízivé, bez snahy o křečovitý humor. Některé možná dnes působí už trochu zastarale, ale když vezmu v úvahu ilustrace Oty Janečka a úžasnou miniaturku Poučení synovské, nemůžu dát jiný než plný počet hvězd.
Když probudí se hlína, je to myš.
Je-li sklu zima, zaroste větvičkama.
Ryba je hastrmaní lžička. Víš.
A slza? Slza je voda, co je sama.
poezie pro dětiAutorovy další knížky
2001 | ![]() |
1948 | ![]() |
1958 | ![]() |
1946 | ![]() |
1997 | ![]() |
U nás tedy tato básnická sbírka plná veršů pro děti před spaním, úspěch neměla. Ani jedna báseň děti nezaujala, verše se jim nelíbily, ilustrace se jim přišly zvláštní, ale některé jsme si dlouho prohlížely. Věřím, že si tato kniha své čtenáře najde.