Předběžná ohledání
Petr Pazdera Payne
Soubor dvaceti dvou civilně existenciálních povídek ze současnosti, které vynikají neobyčejnou tematickou různorodostí. Povídky nemají nějaké jednotící téma, čtenář má spíše pocit, že autor říká, co mu na jazyk přinesla ta která životní situace. A k samotné formě povídky se staví podobně uvolněně - zdá se, že by se tu těžko našly dvě podobné. Svoji inspiraci hledá všude - v hospodách, na procházce, na přednášce atd. Autor se ani tak nesnaží o pochopení a vylíčení lidských příběhů jednotlivých aktérů svých situací (aktérů, u kterých zřetelně cítíme, že měli svůj reálný předobraz), více se nechává vést svými výklady a představami a postavy využívá spíše k dokreslení nějaké filozofující myšlenky. Hlas vypravěče ovšem není nijak strnule vážný; jeho zadumanost je příjemně naředěná svéráznou veselou skepsí.... celý text
Čtete rádi povídky? Čtete rádi dobré povídky? V tom případě nesmíte minout knihu Petra Pazdery Payna Předběžná ohledání, kterou vydalo nakladatelství Cherm. 22 povídek a každá dokonale jiná. Jedná střihlá jak od Hemingwaye ( Athenai, V posledním plánu), druhá nabízí příběh skoro detektivní ( Předběžné ohledání díla), další totálně experimentální (Rozsudek), o které Jan Šulc říká v doslovu, že „Snaha postihnout výčtem celek lidské zkušenosti zde připomíná Jana Zábranu a jeho nedokončenou básnickou skladbu Havran, založenou na obrovském množství infinitivních vazeb, jež se – stejně jako u Payna-pokoušejí definovat totalitu lidské přítomnosti ve světě.“
Vypsaný styl, vypravěčský talent, nápaditost, bohatý jazyk, odkazy na literaturu, vtip, kouzlo.
2007 | 7edm 2007 |
2014 | Předběžná ohledání |
2003 | Lyonský omnibus |
2002 | Zvěsti |
2011 | Pouti a pouta |
Dobré povídky, jen někdy trochu moc šroubované a vesměs týkající se otázek víry. Payne umí psát, dokonce bych řekl, že soubor takhle precizních povídek se vidí málokdy. Ale ta forma a to sdělení je někdy na úkor čtivosti. Ale i tak doporučuji si přečíst třeba jen pár povídek. Za plný počet a "must read" pro duchovní a obecně věřící v krizi.