Překrásná je nepotřeba nářku
Jan Skácel
Antologie z celoživotního díla jednoho z nejvýznamnějších českých básníků dvacátého století. Editorka Ester Maria Nováková se snažila do tohoto výboru začlenit všechny podstatné znaky Skácelovy poezie. Skácel dokázal všedním a obyčejným pojmům či věcem vdechnout nový rozměr, znovu je objevoval a viděl jinýma očima. Jeho pohled, zesílený hlubokou imaginací, vytvářel obrazy plné zvuků a maleb. A v těchto obrazech se pochopitelně odrážela jeho milovaná krajina jižní Moravy, charakterizovaná nezaměnitelnou tváří venkova a přírody, a měnící se podle jednotlivých ročních období. Navíc patřil Skácel k oněm nemnoha básníkům, kteří až bolestně žasli při setkání s jakýmkoli druhem krásy, jenž jim zprostředkoval nejen krátký pocit štěstí a slasti, ale i bolest a stesk.... celý text
Výběr bude vždycky horší než původní básnické sbírky, stejně jako sebelepší kompilace skladeb Pink Floyd nepředčí LP Wish you were here či dvojalbum The Wall. Přesto si i takovýto Jan Skácel (díky citu jeho paní Boženy, která verše vybírala) zaslouží pět hvězd.
Vůbec nečtu poezii. Těžko přesně říct, proč vlastně. Možná proto, že naučena gymnáziem jsem vždycky ve verších hledala to, co jsem tam najít "měla" a měla jsem pocit, že je špatně, když to tam nenacházím.
Až najednou, zdědila jsem knihovnu po babičce a při procházení všech knižních pokladů se objevil tento Skácel.
A je to nádhera! Vždycky během dne/před spaním/po probuzení si přečtu pár básní a je to skvělé. Najednou vůbec nevadí, že nejsem schopna udělat rozbor a že třeba spoustu básní nepochopím přesně tak, jak byly (asi) zamýšleny. Důležitý je ten pocit.
Krásné, moc krásné.
Ano, to je srdeční záležitost pro ty, kdo ho mají rádi a
jeho verše jim něco říkají.Doporučuji!
...a srpen končí dny jsou zase bosé
rozkvetly astry ozývá se chlad
podzim jak slimák vystrkuje růžky
a babí léto padá do zahrad...
1965 | Smuténka |
1983 | Uspávanky |
2012 | Hodina mezi psem a vlkem |
2008 | Básně I |
2008 | Básně pro děti |
Jedná se o výběr básní z autorovy tvorby. Od autora jsem doposud nečetl žádnou knihu a básně se mi líbily. Je to pohlazení po duši a celkově srozumitelné. Časem vyzkouším další autorovy knihy.
Autorova poezie se opírá o lidovou moudrost, zdůrazňuje lásku, domov a přírodu. Klade důraz na lidskou ctnost a opravdového ducha, touží po mravnosti.
V básních nalezneme různá roční období. V básních se autor zmiňuje o Jižní Moravě a také Vysočině.
Pro autorovu poezii je příznačné vytváření neologismů – nová slova (smuténka, kráčivec).
Líbily se mi např. tyto básně: Druhá báseň na Lunu a Člověka, Kolik příležitostí má růže, Smuténka, Kaštany padají, Balada o Ječmínkovi, Modlitba za vodu, Pohádka o princezně a pávech, Déšť aj.
V závěru knihy se nachází kapitola, CO RADÍ BÁSNÍK a EDIČNÍ POZNÁMKA.
MODLITBA ZA VODU
Ubývá míst kam chodívala pro vodu
starodávná milá
kde laně tišily žízeň kde žila rosnička
a poutníci skláněli se nad hladinou
aby se napili z dlaní.
Voda si na to vzpomíná
voda je krásná
voda má rozpuštěné vlasy
chraňte tu vodu
nedejte aby osleplo prastaré zrcadlo hvězd
A přiveďte k té vodě koníčka
přiveďte koně vraného jak tma
voda je smutná
voda má rozcuchané vlasy
a kdo se na samé dno potopí
kdo potopí se k hvězdám pro prstýnek
Voda je zarmoucená vdova
voda má
voda má popelem posypané vlasy
voda si nás stýská