Přemožitel neviditelných dravců

Přemožitel neviditelných dravců
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151330/bmid_premozitel-neviditelnych-dravcu-151330.jpg 5 57 57

Umělecká reportáž o životě a díle francouzského chemika a bakteriologa představuje osobnost L. Pasteura jako vědce, objevitele i člověka a ukazuje, jak hluboce zasáhlo jeho dílo do dějin lidstva.

Přidat komentář

milary
02.07.2024 5 z 5

Je vlastně celkem zahanbující, o kolika úctyhodných věcech a hlavně lidech má člověk sotva rámcové povědomí. Jasně, vím, kdo to je, jasně, vím, co objevil… Dopodrobna zrovna tohle nemusím, beztak bych to nepobrala... Ach jo.
Naštěstí pro mě je tu i Audiolibrix s jedním z nejnověji vydaných titulů (opatřeným bonusově chytlavou obálkou). Louis Pasteur: Přemožitel neviditelných dravců.
A tak jsem to skvělé dobrodružství v podání vynikajícího Zbyška Horáka (poslech vřele doporučuju) neprošvihla.

"Umělecká reportáž" o Pasteurovi se Františku Gelovi neuvěřitelně povedla.
Ruku v ruce s nádherně vylíčenou osobností Pasteura, jeho rodiny, náročných výzkumů i slepých uliček vedoucích k zásadním objevům, spolupracovníků, podporovatelů i zarputilých rivalů se člověk prochází dějinami druhé poloviny 19. století. Právě ten široký, ale přehledný záběr, živost vyprávění i dovednost Františka Gela podat „naučnou literaturu“ s nesčetnými odbornými fakty tak čtivě a s vtipem dělá z knížky výjimečnou čtenářskou lahůdku.

jaroiva
07.04.2024 5 z 5

Životopisy jsou pro mě poslední dobou mnohem zajímavější než kdejaká beletrie. A i když se F. Gel snaží o korektní a nebeletrizovanou naučnou literaturu, nemůžu si L. Pasteura nezamilovat.
Ani tak (pro mě) suchá věda, jako je chemie, nemusí být nudná.
Zkrátka mě to bavilo a doporučuji.


radimch
10.02.2024 5 z 5

Výborná kniha, pečlivě napsaná, spousta souvislostí. Louis Pasteur byl jedinečný člověk. Děkuji.

Pepina19
20.08.2022 5 z 5

Tak to byl zážitek, nemohla jsem se odtrhnout, přečteno jedním dechem. Pan Pasteur byl génius.

PetrCepek
14.03.2022 5 z 5

Napsat čtivý životopis van Gogha, Janis Joplin nebo Lawrence Oliviera je nepochybně náročné, nicméně proveditelné. Avšak napsat čtivou biografii chemika? Vyloučeno! A přesto se to Františku Gelovi úžasně podařilo. Neúprosnou bitvu s neviditelnými dravci - přes poněkud již maličko zastaralý jazyk - přečtete jedním dechem.

MMacicekk
05.03.2022 5 z 5

Před pár dny dočteno a musím říct, že se jedná o úžasný životopis. František Gel napsal poutavé psaní o Louisi Pasteurovi, člověku čtyřikrát nesmrtelném a jednou věčném. Doporučuji.

čef
25.11.2021 5 z 5

Kniha je čtivá i po těch létech od prvního vydání, hodně pomáhají i dnešní vysvětlivky. Výborně napsáno, vědec je vykreslen lidsky jako dokonalý člověk - obětavý, milý a skromný. Jeho osud nebyl vždy jednoduchý a o to více ho musíme obdivovat. Doporučuji hlavně mladým, nejlépe začínajícím, vědcům, ale i odpíračům očkování.

Lucie341
25.06.2021 5 z 5

Naprosto úžasná kniha o úžasném, pracovitém a skromném člověku. Z knihy se dozvíte spoustu o objevech Pasteura a jak k nim došel, přitom se vůbec nenudíte, vše je popsáno velmi zajímavě a vše je pochopitelné i pro laika. Kniha popisuje velice hezky i osobnost Pasteura a jaké měl kvůli objevům trápení. Je o něm psáno velmi mile. Jedině začátek o dřívějších morech možná nemusí někoho úplně zaujmout (někteří lidé dříve v hrůze z moru skákali do moře), tak přeskočte k rodičům a narození Pasteura. I při opakovaném čtení je stále zajímavá. Bohužel dnes většina lidí vůbec neví kdo to byl, ani ti co byli na očkování proti vzteklině. Přijde mi to smutné vzhledem k tomu, co vše Pasteur svým objevům obětoval, i po mrtvici pracoval na 100 procent a pracoval i v noci.

uzivatel8585
22.05.2021

Kdysi ještě na gymplu nebo možná na základce jsem si to omylem, čistě na základě toho názvu, otevřel někde v prostředku, dočetl a pak teprve začal od začátku. Je to skvěle napsané.

boxas
13.02.2021 5 z 5

Je škoda, že se životopisné knihy až tak moc nečtou. Tahle ale za přečtení určitě stojí.

Abroš
17.02.2020 5 z 5

Skvěle napsaný životopis L.Pasteura.Četl jsem ji už dřív a díky ní se člověk trochu zorientoval v termínech pasterizace,léčbě vztekliny a sněti(antraxu).Mohu jen doporučit,velmi čtivé.

petr_
03.01.2020 4 z 5

Velmi pěkný životopis chemika, který objevil mikrobiologii jako vědu. Knihu jsem četl v pubertě, ale byla velmi zajímavá a poučná.Byl to vlastně první životopis, který jsem v životě četl a dodnes na ní vzpomínám.

aktijnov
18.02.2019 3 z 5

Jsem trochu zklamaná. Předcházející recenze byly plné nadšení, proto jsem knihu začala číst. Životní příběh Louise Pasteura byl bezesporu velmi zajímavý a hluboce smekám před neuvěřitelnou pílí a vytrvalostí hlavního hrdiny. Text knihy je ale poplatný době, ve které vznikal. Vadila mi narážka na Marxe, Fučíka i ty další (velmi časté) na "prohnilé" feudály. Do příběhu to nepatřilo a kazilo celkový dojem.

slyvuska
28.08.2016 5 z 5

Prostě bomba! Nádherná, milá, čtivá a hlavně úžasně poučná...

Lem
20.07.2016

Omšelé vydání knihy z roku 1968 s téměř již muzejní vůní mi zpříjemnilo volný čas a připomělo nutnost obracet se k minulosti s obdivem a respektem k lidem, kteří přinesli lidstvu pokrok v neúprosném boji o život na naší planetě. Kniha má co říct v osmnácti i o čtyřicet let později. Je velmi zajímavé číst opět knihy již dávno přečtené.

kata737
17.06.2016 5 z 5

I když by se dalo říct, že je kniha určena spíš mladším čtenářům, narazila jsem na ni až ve svých 30 letech, přečetla ji jedním tahem a patří k mým nejoblíbenějším. Škoda, že jsem nestudovala mikrobiologii :(

Hecate23
11.05.2016 5 z 5

Nejlíp napsaný životopis co jsem četla, ale pravda moc jich nebylo neboť nepatří mezi mé oblíbené žánry. Knihu jsem četla někdy v 7.třídě a myslím, že i ona byla jednou z věcí co ve mně podnítila velký zájem o biologii.

TaLu
15.03.2016 5 z 5

Přečetla jsem kdysi dávno na škole a byla jsem úplně ponořena do děje knihy. Stále si myslím, že je to jedna z nejlépe napsaných knih, jež popisují skutečný životní příběh. Jen si tak říkám, kdo ze současných lidí ví, že pasterizace mléka a dalších potravin je pojmenovaná po francouzském vědci L. Pasteurovi. Když uvážíme, že na onemocnění vzteklinou dosud není jiná možnost záchrany, než očkování, u jehož vzniku stojí právě tento vědec z poloviny 19 století, - pak je to něco úžasného a kniha se čte jako novinka !

mdracek
26.05.2014 5 z 5

Velmi dobře napsaný životopis Ludvíka Pasteura, jednoho z nejdůležitějších lidí všech dob. Z počátku mě kniha moc nezaujala a do čtení jsem se musela vyloženě nutit, závěr však byl strhující...

Cancer
25.01.2014 5 z 5

Dle mne úžasná biografická kniha jednoho z významných lidí historie.