Příběh čaje
Soňa Thomová , Zdeněk Thoma , Michal Thoma
Velká obrazová publikace, v níž čtenář nalezne nespočet zajímavostí o čaji, o jeho barvité tisícileté historii a také o originální kultuře a filozofii, která je s ním spojena. K nedílné součásti knihy patří návody, jak různé čaje správně připravovat. Pozornost je věnována i léčebným účinkům čaje na lidské zdraví. Příběh čaje se začíná odvíjet v Číně. Čaj doprovázel Číňany téměř od počátku jejich dějin, čínští vzdělanci ho pokládali za nejkultivovanější nápoj. V Japonsku dostalo pití čaje svébytnou podobu v podivuhodném čajovém rituálu, v němž každý úkon, každý sebemenší pohyb má přesně určenou roli i filozofický význam. V Indii se ocitnete v drsném světě ctižádostivých mužů, kteří přijížděli do neznámých končin, aby mýtili pralesy a vysazovali keře čajovníků. Prvními Evropany, kteří na počátku 17. století propadli čaji, byli Holanďané, ale teprve anglický čaj o páté se stal pojmem, který vstoupil do kulturního povědomí lidí celého světa. Prostřednictvím této fotografiemi bohatě ilustrované publikace navštívíte podivuhodné krajiny, kde se čaj pěstuje, poučíte se o rozličných způsobech zpracování čajových lístků. Získáte přehled o desítkách známých i méně známých čajů a naučíte se je správně připravovat. Dozvíte se, zda se vám díky čaji podaří shodit nadbytečné kilogramy či jestli pitím čaje omezíte riziko vzniku civilizačních chorob. Šálek čaje v sobě vždy měl a stále má ukrytý určitý význam. Stal se zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých chvil i přátelských posezení, osvěžením těla a duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na zemi a bez nadsázky se dá říct, že ovlivnil nejen životní styl nespočtu lidí, ale i dějiny mnoha států. Bohatě ilustrováno. Více informací o knize včetně ukázek najdete na adrese http://caj.thoma.cz.... celý text
Přidat komentář


Čaj... čo je čaj? Aké má tajomstvá? Táto kniha Vám ich pomôže odhaliť. Píšem však len "pomôže", pretože čaj sa odhaľuje sám o sebe. Ako? Tým, že sa pije v prítomnosti. Tým, že mu je daná pozornosť. Tým ako vonia. Ako vyzerá. Tým odkiaľ pochádza. Tým akú má energiu a konečne tým čo je z neho cítiť. Skutočný čaj je cesta. Je to trpezlivosť, čas a chvíľa zastavenia. Hĺbka. Obsah.
Pomaly. Pomaly. Tu a Teraz. Čaj dáva čas.
Táto kniha je aj o tom. O pocite, ktorý z nej máte.
Tiež je výborne spracovaná. Rozsiahla, ťažká hmotnosťou a veľká nielen formátom. Kto pije čaj a spoznal v ňom kúsok seba vie o čom píšem.
Nájdete tu takmer všetky informácie, ktoré môžete len chcieť. Najviac strán zastupuje Japonsko s jeho históriou, prípravou čaju, filozofiou. Na druhom mieste je v knihe Čína a na treťom India. Ostatné krajiny z ktorých tiež pochádza výsostný čaj ako napríklad Vietnam, Kórea, ale aj Afrika sú v knihe zastúpené pomerne málo. Čo je škoda, pretože hlavne čaje z Vietnamu majú v sebe divokú chuť starých čajových hôr...
Vcelku som vďačný, že táto kniha vôbec vyšla. Prečo? Čaj je u nás /na Slovensku určite v Čechách je to lepšie/ vnímaný hlavne ako sáčkový-pytlíkový čaj s medom... Táto kniha ponúka iný názor na čaj a otvára veľké množstvo nových podnetov.
Krásne fotografie, kvalitná tlač, lesklý papier, - ohromujúca papierová výstavná sieň, ktorá jednoducho musí byť v knižnici každého človeka pre ktorého je čaj aj cestou...


Bomba! Do teď nechápu, že se Argo rozhodlo takovou knihu vydat a upřímně obdivuji erudici autorů, kteří knihu napsali. Všechna čest jim. Za mne určitě nejlepší kniha o čaji, jakou jsem kdy viděl, a to v celosvětovém měřítku. Kniha je navíc úžasná tím, že se dá přečíst jak cover to cover, tak do ní lze jen tak nahlédnout a prolistovat pár stránek se šálkem čaje v ruce. Nebojím se ani tvrzení, že Příběh čaje znamená v literatuře faktu to, co Božská komedie znamená mezi velkými eposy.


"Příprava čaje je rub čajového umění - lícem je schopnost ho vychutnávat. Absolutní většině lidí stačí připravit si čaj, jak se to doma naučili, vypít ho, a když je zaujme, dovedou si ho v pohodě vychutnat. Často je však zvědavost a příjemné vzpomínky s čajem spojené vedou k hledání nejlahodnějších druhů a snaží se zdokonalovat jejich přípravu. Tito lidé učinili první krok na dlouhé čajové stezce. Jim je tato kniha určena." Nádherná kniha plná zajímavých informací o historii pití čaje v různých koutech světa doplněná o nádherné fotky, informace o hlavních oblastech pěstování čaje, čajové recepty a zajímavé citace z různých historických zdrojů. Například kapitola o Indii mi připadala úžasně poutavá, prostě příběh hodný románového zpracování. Tím se ale nepřímo dostávám i k mírně kritické poznámce (kterou je ale nutné brát v kontextu mého nadšení z této knihy)... byl to ten až extrémní rozsah kapitoly o Japonsku, kterému byla velmi podrobně věnována takřka třetina knihy, který už trochu unavoval. Je to škoda především ve srovnání s jinými zeměmi, které jsou neméně zajímavé, ale v knize jen stručně přiblížené, jde třeba o kratší kapitolu o Indii nebo africké státy (Keňa, Rwanda nebo Tanzanie), které jsou zmíněny jen v krátkých odstavcích. Kdo je fanda do hutného nížinného černého čaje z Indie, Cejlonu nebo Afriky, si tedy nepočte tolik jako fanda do zeleného čaje z Japonska a Číny. Ale jinak jde o výbornou knihu, která rozhodně dokáže vzdělat o historii čaje, navodit příjemnou atmosféru vonících dálek, u nás závisláků neustále vzbuzovat chuť na čaj... a hlavně přijít s krásnou a mně blízkou filozofií, že nejsou důležitá různá nesmyslná dogmata (ke kterým se především Češi tak rádi uchylují, například o tom, že se černý čaj musí pít výhradně neslazený, bez mléka a bez jakýchkoli dalších příměsí, což tvrdíme asi jako jediný národ na světě), ale hlavně pestrost individuálních chutí a radost z přípravy a pití dobrého čaje. "Někteří milovníci čaje mají tendenci čaj stavět nad kávu, víno a všechny další ušlechtilé nápoje, ortodoxně trvat na určitém druhu přípravy, a co je nejhorší - zcela neskromně vyžadovat stejné závěry od ostatních. Tito lidé už možná kráčí po čajové stezce dost dlouho, aby vyrostli z plenek, ale určitě ještě neprošli pubertou." :-)


Na této publikaci obdivuji poutavé vtáhnutí do světa čaje, lépe řečeno historie čaje. Tato kniha nejen že poskytuje hodně informací, ale dokáže váš přímo nasytit a vyvolat přesnou představu o kultuře a mentalitě konkrétních lidí a končin. Po jejím důkladném přečtení máte pocit, že jste prožili skutečnou exotiku, harmonii i východní moudrost a že jste tam opravdu v dávných dobách žili. První týden po přečtení jsem se cítila jako bych opustila kouzelné místo a to mi ještě dlouho silně scházelo.


Z hlediska historického exkursu do světa čaje a dokumentárně cestopisného - perfektní. Krásné fotky, poutavé čtení. Z hlediska informací o čajích pro ty, kdo se o to hlouběji zajímají, slabé.
Přestože nejsem ctitel monstroznich foliantů, které nakonec nikdo nečte, protože každé nalistování představuje nezanedbatelý fyzický výkon je tato kniha plna zajmavých informací o původu, prostředí pěstování a prodeje čaje. Je tam i kapitola o čajích u nás a čajovně kam chodím již desítky let. Je samozřejmé že kniha obsahuje povrchní informace, které ale vhodně doplňují praxi - pití čaje.