Příběh čaje podobné
Soňa Thomová , Zdeněk Thoma , Michal Thoma
Velká obrazová publikace, v níž čtenář nalezne nespočet zajímavostí o čaji, o jeho barvité tisícileté historii a také o originální kultuře a filozofii, která je s ním spojena. K nedílné součásti knihy patří návody, jak různé čaje správně připravovat. Pozornost je věnována i léčebným účinkům čaje na lidské zdraví. Příběh čaje se začíná odvíjet v Číně. Čaj doprovázel Číňany téměř od počátku jejich dějin, čínští vzdělanci ho pokládali za nejkultivovanější nápoj. V Japonsku dostalo pití čaje svébytnou podobu v podivuhodném čajovém rituálu, v němž každý úkon, každý sebemenší pohyb má přesně určenou roli i filozofický význam. V Indii se ocitnete v drsném světě ctižádostivých mužů, kteří přijížděli do neznámých končin, aby mýtili pralesy a vysazovali keře čajovníků. Prvními Evropany, kteří na počátku 17. století propadli čaji, byli Holanďané, ale teprve anglický čaj o páté se stal pojmem, který vstoupil do kulturního povědomí lidí celého světa. Prostřednictvím této fotografiemi bohatě ilustrované publikace navštívíte podivuhodné krajiny, kde se čaj pěstuje, poučíte se o rozličných způsobech zpracování čajových lístků. Získáte přehled o desítkách známých i méně známých čajů a naučíte se je správně připravovat. Dozvíte se, zda se vám díky čaji podaří shodit nadbytečné kilogramy či jestli pitím čaje omezíte riziko vzniku civilizačních chorob. Šálek čaje v sobě vždy měl a stále má ukrytý určitý význam. Stal se zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých chvil i přátelských posezení, osvěžením těla a duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na zemi a bez nadsázky se dá říct, že ovlivnil nejen životní styl nespočtu lidí, ale i dějiny mnoha států. Bohatě ilustrováno. Více informací o knize včetně ukázek najdete na adrese http://caj.thoma.cz.... celý text
Podobné knihy (8)
Vše o čaji pro čajomily Karel ValterTato kniha vyšla od roku 2000 již v sedmi vydáních. Stejně jako předchozí, má i toto vydání pomoci vybrat dobrý čaj z nepřeberného množství nabídky na trhu, dobře jej uchovávat, připravit a konečně i s potěšením vypít. Č... více
Čadó: japonská cesta čaje Sóšicu Sen XV
V souvislosti se sbližováním západního a východního světa vzrůstá zájem lidí o kultury, filozofie a životní způsoby velkých asijských národů. Mnohé z těchto věcí jsou pro Evropana velmi složité k chápání, neboť kultura, ... více
Tajemství domácí čajovny Timothy D'Offay
Moře zelené pěny ve velkém černém hrnku, zvuk lžičky cinkající o okraj porcelánového šálku s květinovým vzorem, hrneček tenký jako papír, který skrývá omamně vonící elixír, chuť jílu a sladkých koření z terakotové misky ... více
Lexikon dobrých čajů Karel Valter
Tato knížka je určena začínajícím až středně pokročilým milovníkům čaje, kterým nabízí výběr dobrých typových čajů převážně z českého trhu. Popisuje doporučené způsoby jejich přípravy. Lze v ní najít také jedinečné údaje... více
77 čajů pro laiky i labužníky Michal Thoma
Čaj je hned po vodě druhý nejrozšířenější nápoj vůbec. Ze své kolébky ve starověké Číně se rozšířil do celého světa a dnes se pěstuje v desítkách zemí na pěti kontinentech. Existují stovky druhů a variant čaje, jež se li... více
Čado - Tajemství čajového obřadu F. H. Richard (p)
Přehledná historie čaje a úvod do filosoficko-estetických aspektů čajového obřadu a jeho významu v kontextu japonské kultury a zenového buddhismu. Kniha obsahuje: Historie čajového obřadu / podle japonských pramenů ses... více
Nová kniha o zeleném čaji Peter Oppliger
Autor knihy nám dává nahlédnout do tajemství čajového nápoje už od samého počátku: provází nás historií čajové kultury, vysvětluje, co se skrývá pod názvem 'čaj', ukazuje nám metody a způsoby zpracování i třídění čajovýc... více
Všechny čaje Číny Kit Chow
Vysoce informativní a bohatě ilustrovaná kniha o původu a historii čaje v Číně, Japonsku a na Západě, o jeho pěstování a zpracování, o estetických stránkách jeho přípravy v čajovém obřadu, o čajové keramice, o chemickém ... více