Všechny čaje Číny
Kit Chow , Ione Kramer
Vysoce informativní a bohatě ilustrovaná kniha o původu a historii čaje v Číně, Japonsku a na Západě, o jeho pěstování a zpracování, o estetických stránkách jeho přípravy v čajovém obřadu, o čajové keramice, o chemickém složení i jeho léčebných účincích. Praktické rady, glosář, index, bibliografie a kapitolky o padesáti nejslavnějších čínských čajích.... celý text
Literatura naučná Hobby Kuchařky
Vydáno: 1998 , DharmaGaiaOriginální název:
All the Tea in China, 1990
více info...
Přidat komentář
Podrobné? Vyjma historie velice málo. Spíše nástin a úvod do světa čaje. Informací by kniha snesla daleko víc; o čaji pu-erh velice málo informací, navíc nepřesných.
Docela obsáhlá kniha zabývající se hlavně u nás ne zase tak známým čínským čajem, tzn. většinou zeleným. Čaj je v ní opravdu dopodrobna popisován ze všech možných směrů. Někdy jsem se docela dost ztrácel v čínských názvech, lokacích a podobně, to bylo na můj vkus až moc podrobné, ale rozhodně jsem si dost podstatně rozšířil vzdělání.
Najlepšia kniha o čaji akú poznám a som veľmi rada, že ju mám doma :) Síce to nezvyknem písať o náučnej literatúre, ale táto knižka má úžasnú atmosféru...
Knihu lze doporučit zejména těm, kteří se zajímají o historii čaje. Z pohledu čajového pijáka je to mnohem slabší; kniha je v tomto ohledu již hodně zastaralá a překonaná (popis „kung fu“ rituálu je u „osoby znalé“ na zvednuté obočí, stejně tak jako neutrální postoj k čajovému prachu a dalším formám vesměs čajového odpadu)