Príbeh Edgara Sawtella
David Wroblewski
Edgar Sawtelle, ktorý bol od narodenia nemý, žil s rodičmi na farme na odľahlom severe Wisconsinu. Hoci Edgar komunikoval s rodičmi a okolím iba prostredníctvom posunkov, jeho život bol idylický a šťastný. Rodina Sawtellovcov chovala a cvičila psy, ktoré sami vyšľachtili. Sawttelovské psy vynikali poslušnosťou, inteligenciou a vernosťou, a preto sa aj stali Edgarovými najbližšími priateľmi a spojencami. Idylu pokojného vidieckeho života na farme naruší príchod Clauda, Edgarovho strýka. Medzi otcom a Claudom dochádza k prudkým hádkam, rovnako ako za ich mladých čias, akoby nad nimi od narodenia visela kliatba bratskej nevraživosti. Keď Edgarov otec náhle zomrie, Claude sa postupne votrie do života na farme a aj do srdca Edgarovej mamy...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2010 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Story of Edgar Sawtelle, 2008
Přečteno po druhé s odstupem 10 let, hodně jsem zapomněla, hlavně konec. Hodnocení nechávám stejné, i když byla tam místa, která bych zkrátila, vynechala.
V prvé řadě díky DK, která mi zprostředkovala tento neuvěřitelný zážitek. Nevím, jak knihu hodnotit, slova jako úchvatná, krásná,nezapomenutelná mi připadají nedostačující. Knize a tedy autorovi (vážně klobouk dolů za takovou prvotinu) se podařilo sáhnout mi přímo na duši. Zprvu s lehkostí, hravostí a nadějí, postupně zvyšujíc svůj tlak mě uvrhli do stavu úzkostí, očekávání, aby mě propustili pomačkanou, zmučenou představami i skutečností, která mě s poslední stránkou uvrhla do fáze bezmoci a nevěřícné fascinace.
Ano a ještě jednou ano. Prosím, nechť autor píše dále.
Krásný příběh němého chlapce a psů, které jeho rodina chová. Obzvláště hluboký je vztah a dle konce i doslova souznění a propojení s jeho nejmilovanější psí kamarádkou a spřízněnou duší Mandličkou. Silné pasáže jsou podle mne snaha Edgara zavolat pomoc svému tátovi a potom poslední Edgarova kapitola v knize a jeho opětovné setkání s Mandličkou....Opravdu, poetický, klidný příběh, který příjemně plyne..
Líbí se mi neobvyklé téma němého chlapce a vyobrazení jeho lásky ke psím kamarádům. Kniha mě bavila asi i proto, že mám ráda pejsky. není to úplně nejjednodušší čtení, knížka je emočně hodně náročná a to zejména neočekávaný závěr příběhu.
Příběh z amerického venkova o němém chlapci, jehož rodina zasvětila život výcviku a chovu psího plemene, které vyšlechtil už jeho dědeček.
Krásný, pomalý příběh, ve kterém nechybí souzvuk chlapcovy duše s jeho psí kamarádkou Mandličkou, strádání a výčitky z osudu, kterému se musí postavit (někdy až s melancholickým nádechem) a hledání východiska z neřešitelné rodinné situace. K tomu všemu nádherně, až poeticky zachycená okolní krajina.
Tato knížka pro mě byla velkým překvapením. Doporučuji.
Tentoraz som knihu vyberal viac podľa upútavky. Zaujalo ma načrtnutie príbehu nemého chlapca, ktorého empaticky a aj bez slov poslúchajú jeho verné psy. Životné zvraty hlavného hrdinu sú podrobne rozobraté a je to dobre vyrozprávaný príbeh. Kniha je napísaná pokojným tempom, avšak s mnohými prekvapeniami a hlavnému aktérovi budete držať palce a budete stáť vždy na jeho strane. Núti vás zamyslieť sa a to sa od takéhoto druhu knižky aj očakáva, čo milovníci takýchto príbehov ocenia. Ja som bol s knihou spokojný. Nie je to na päť z piatich, ale ani nie na štyri body hodnotenia. Ale prikláňam sa k tomu vyššiemu. Vhodný darček pre blízku osobu.
Kniha mě bavila, byla čtivá i zajímavá, ve spoustě věcí mě zaujala a povzbudila co se týče přírody a chovu psu. Uvědomit si maličkosti co nás obklopují...
Proč pan autor se rozhodl koncem zabít celou knihu Na co budovat složitý a spletitý příběh, rozvíjet charakter postav, aby rychlím koncem poslal do kytek všechno co vytvořil.
Nevím, ale tuhle knihu a tohohle autora už číst v tomhle životě nebudu.
Pěkné, nijak náročné čtení. Ale zkrátila bych to :))... Téma i postavy (i ty psí) jsou sice zajímavé a popisy přírody i zvířat povedené, ovšem na pětistech stránkách se často opakují a jsou zdlouhavé. Pokud je však někdo fanoušek do chovu psů, určitě na to bude mít jiný pohled :).
Krásný příběh z amerického venkova. Němý chlapec Edgar se spolu s rodiči věnuje chovu a výcviku Sawtellových psů. Kniha nejen o lásce k těmto němým tvářím, ale i o tajemství a bolavém srdci. Skvěle popsán výcvik psů a jejich oddanost majitelům. Závěr jsem čekala odlišný, ačkoliv anotace trochu naznačovala, že všechno nebude jen zalité sluncem.
Přímé řeči je zde poskrovnu. Děsilo mě to, celkem dost, ale pak jsem propadla láskyplným a květnatým popisům krajiny, povah, psího chování a na konci jsem ještě dostala porci nečekaného napětí, které jsem k uspokojení ani nepotřebovala, a díky tomu u mě knížka stoupla na vrchol. Protože zažít mezi řádky něco úplně nepředvídatelného je neobvyklé.
Krásná krásná kniha. Emoční masakr. Procítěně napsaná. Po přečtení půlhodiny zírám do prázdna a přesvědčuju se, že to je všechno jenom jako. Doporučuju hlavně nemilovníkům psů, aby se nad sebou zamysleli. Milovníci psů všechno pochopí a slzy uroní...
Nejednou jsem se přemlouvala, abych knihu dočela. Nebýt čtenářské výzvy, asi bych ji opravdu nadobro odložila. A ten konec? Za mě jen jedna * :-(
Neuvěřitelně krásná kniha! A taky dost zvláštní, ale v dobrém slova smyslu. Rozhodně se k ní ještě někdy vrátím.
A konec? Ten mě totálně dorazil. Bylo to nečekané, drsné a velice, velice smutné.
Doporučuji nejen milovníkům psů!
První polovinu jsem četla pomalu, po několika listech denně.
Jakmile jsem se ale dostala k útěku, nešlo se odtrhnout.
S jakým citem je celý příběh napsán...
Tolik slz jsem u knihy dlouho neuronila."Ty brečíš u vyprávění psa?!"
Původní čtyři * měním na pět. Ta poslední je za Mandličku!
prvotina venkov dospívání psychologické romány psi - výchova a výcvik osamělost ztráta otce
Příběh se mi celkově moc nelíbil. Pasáže se psy byly zajímavé, ale jinak velmi táhlé a nudné.