Príbeh pána Letka

Príbeh pána Letka
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30559/bmid_pribeh-pana-letka-q8V-30559.jpg 4 57 57

Novela Príbeh pána Letka od autora svetoznámeho románu Parfum. Príbeh vraha predstavuje životný príbeh titulnej postavy. Pán Letko – podobne, ako mnohé iné Süskindove postavy – sa vedome vyčleňuje z ľudskej spoločnosti. Príčinou jeho samotárskeho života je klaustrofóbia. Patrick Süskind rozpráva o jeho osude z pohľadu malého chlapca, ktorý prežíva svoje detstvo na dedine v prostredí krásnej prírody, a zažíva pritom mnohé tragikomické situácie. Týmto chlapcom je sám autor, ktorý prelínaním reálnych spomienok s fiktívnym fabulovaním približuje svoje detské roky, a len tak – „okrajovo“ – aj formy a prejavy ľudskej samoty.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Belimex

Die Geschichte von Herr Sommer, 1991

LaCucaracha
02.12.2024 4 z 5

To, že příběh vypráví chlapec a týká se jeho dětství, a to, že kniha je doprovázena krásnými ilustracemi Sempého, v člověku nabudí pocit, že jde o něco podobného jako Mikulášova vyprávění. Ale to by byl omyl, tohle jde pod povrch, do ponurých hlubin, postava pana Sommera je tak tragická, až je z toho jednomu úzko. Takže i když je příběh tak trochu neuspořádaný, spíš sousled několika situací, působí ve výsledku silně.
Co mě ale dokonale vytáčelo, že vydání je neuvěřitelně zprasené. Asi že divoká 90. léta? Ale je to nakladatelství Academia, proboha. Jenže dotyčná redaktorka byla buď úplně neschopná, nebo ten text ani neviděla. Takže mi dalo opravdu velkou práci soustředit se na obsah a pokud možno neregistrovat ty typografické zhovadilosti. Škoda, taková by to byla krásná knížka.

SSTknihy
09.09.2024 4 z 5

„Ačkoliv se tedy o Sommerovi nevědělo celkem nic, dá se přece plným právem tvrdit, že pan Sommer byl tenkrát v celém kraji daleko nejznámějším mužem.“

Nostalgická vzpomínka z autorova dětství, na člověka, který byl nedílnou součástí světa, ve kterém jako kluk vyrůstal. Pan Sommer byl člověk, kterého každý znal, ale ve skutečnosti o něm nikdo nic nevědět. Autor sám se náhodou dozvěděl o trochu víc, ale uchoval si toto tajemství až do dospělosti, až do dne, kdy se rozhodl napsat tuto knihu.

adelinka
29.06.2021 4 z 5

Taký zvláštny krátky príbeh, ale neviem ako pocitovo....smutný? Vnímanie chlapca aj také veselé...no hra na klavír teda neviem.... :-) na druhej strane Sommer, to mi prišlo také smutné...

iška
28.01.2021 4 z 5

Poetická glosa do dětství. A postava pana Sommera? .... zvláštní a nenápadná a stejným způsobem odchází, vlastně podobně jako dětství. No a ilustrace pana Sempého jsou kouzelné jako vždy.

NienorNíniel
16.01.2020 5 z 5

Příběh o člověku na pozadí, který i zemře téměř nepovšimnut.

Měňavka
27.12.2019 3 z 5

Kniha má krásné ilustrace,ale jinak celkem nic moc.Takové neslané nemastné, téměř o ničem.Nějak mi unikla pointa.

freejazz
11.01.2019 5 z 5

také smutno-milé pohladenie s krásnymi ilustráciami, ktoré podnecujú fantáziu.

Mánička178
29.10.2018 4 z 5

Miloučká novela, která občas člověku vykouzlí úsměv a občas ho rozesmutní. Některé otázky zodpoví, některé nechá nezodpovězené... Ráda bych si někdy přečetla v originále :)

sadlo
04.09.2018

Knihu jsem si vybrala proto, že ji ilustroval pan Sempé, kterého mám moc ráda a zaručuje kvalitní četbu.
A je to dobrá četba. Už jsem si ji přečetla dvakrát.

cérka
15.04.2017 3 z 5

Ano, poetický příběh malého chlapce, vlastně vzpomínky malého chlapce, které mě moc neoslovily. Četla jsem už lepší např. Jak voní tymián/Marcel Pagnol.

Isserley
19.03.2017 5 z 5

Mistrovské dílko z trojice novel Kontrabas - Holub - Pan Sommer. Brilantní drobnokresba smutného osudu pana Sommera očima malého chlapce. Ilustrace Sempého nádherně dokreslují atmosféru a děj. Perla mé knihotéky.

JessieEx
06.03.2017 4 z 5

Kouzelná knížečka, mohlo by se zdát, že je spíš pro děti, ale já myslím, že by ji měli číst především dospělí, kteří jsou schopni lépe ocenit její hloubku a krásu....

Lieska
16.04.2015 4 z 5

Pekne a ľahko sa číta táto krátka novela, ktorej myšlienky vám ostanú nejaký čas plávať v hlave. Navyše ilustrované knižné vydanie podčiarkuje ľahkosť celého obsahu, hoci so smutným koncom...

Kapis
02.02.2013 4 z 5