Příběh služebnice
Margaret Atwood
Příběh služebnice / Príbeh služobníčky série
1. díl >
Proslulý román kanadské spisovatelky vykresluje pochmurnou vizi blízké budoucnosti Spojených států amerických, které se z demokratických výšin propadly do všeobjímajících hrůz totalitního režimu. V okovech nemilosrdného klerofašistického režimu se z každého, kdo se proti němu jakkoli prohřeší, stává otrok. Z plodných žen pak ještě něco mnohem horšího – služebnice, jejichž úkolem je rodit děti, s nimiž se nikdy nesetkají…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
The Handmaid's Tale, 1985
I když jsem si knihu přečetla jen díky čtenářské výzvě, moc se mi líbila. Nelíbilo by se v takové době žít, ale rozhodně to bylo zajímavě zpracované téma.
Zajímavá avšak mrazivá vize blízké budoucnosti. Seriál jsem neviděla a asi se na něj s chutí podívám.
Kniha mě svým způsobem zaujala, i když se nečetla vůbec snadno.
Za mě 3,5*
Mnohem, mnohem pomalejší a popisnější než seriálové zpracování. Jakou spousta lidí, i já jsem si přečetla knihu kvůli seriálu, jenž se podle mě velmi vydařil a který v první sérii poměrně věrně kopíruje původní příběh. I když v mnohém se seriál od knižní předlohy liší, protože v knize jde spíš o popisy než o děj.
Připadá mi, že je kniha depresivnější než seriál. Dostáváme se totiž do myšlenek a vzpomínek hlavní vyprávěčky Offred, popisující věci a vůně kolem sebe, aby si zachovala zdravý rozum. Proto rozumím, co ostatním na této knize nejvíce vadí- příběh se moc nestaví na nějaké velké akční scény, oproti takovému seriálu. A přiznám se, že mně tam ty popisy toho nového, dost šíleného světa taky chyběly.
Velmi mě ale zaujal styl autorky, která dokáže podle mě velmi barvitě popisovat a přestože nevypráví o ničem až tak zajímavém, dokáže stejně zaujmout a čtenáře tak povzbudit k tomu, aby četl dál. I když ne vše bylo skvělé, dovedu si představit sama sebe, jak čtu Příběh služebnice ještě jednou.
Seriál jsem viděla dříve a musím přiznat, že mě knižní předloha poprvé zklamala. Nelíbil se mi styl psaní autorky. Chyběly detaily, které čtenáře vtáhnou do děje. Bez shlédnutí seriálu bych nejspíš v mnoha věcech tápala..
Jako mnoho jiných, i mě ke knize přivedl seriál, který se mi velmi líbil. Výjimečně se mi líbil víc než předloha. I když prostředí a děj mi byly známy z obrazovky, v knize jsem tak nějak tápala, co kdo proč a jak. Kdybych neznala seriál, asi bych z knihy byla hodně zmatená. Mně osobně tam chyběl lepší popis událostí, které vedly ke světu, který se autorka snažila přiblížit. Zajímaly by mě více než rozsáhlé vzpomínky hlavní hrdinky.
Oproti seriálu bola kniha veľmi zaujímavá a nie až tak pritiahnutá za vlasy. Téma budúcnosti a neplodnosti je veľmi aktuálna a dej a zápletka boli prudko čitateľné. Možno by mala kniha mať trochu jasnejšie ukončenie-aspoň mne by sa tam páčilo.
Jeden z mála případů, kdy seriálové zpracování je mnohem lepší než knižní předloha. Divákovi totiž umožňuje, především díky mnoha detailům a rozšíření děje, proniknout hlouběji do světa, kdy lidstvo přišlo o svou svobodu. Mezi obě zpracování ale nemůžeme automaticky dávat rovnítko. Zatímco seriál nám podává ucelený příběh, kniha je stále především deníkem jedné služebnice, jejíž myšlenky logicky skáčou ze současnosti do minulosti.
Asi jsem čekala něco jiného, protože příběh mě příliš nezaujal. Nedokázala jsem se vžít do děje a styl psaní - neustálé přeskakování a popisy - mi nesedl. Na druhou stranu se mi líbily postavy a poměrně pěkně vykreslený dystopický svět. Ale jinak ve mně kniha nezanechala žádné dojmy, znovu ji číst určitě nebudu a nejspíš ji ani nedoporučím svým přátelům. 3/5
velká inspirace (překrad?) Orwellem, velmi poutavé téma, ale zoufale nudně napsané, příběh zachraňuje jen otevřený konec a originální a trefný "historický" dodatek z konference konané v daleké budoucnosti
Obdivuji autorčinu fantazii, díky níž se jí podařilo vytvořit vlastní zajímavý svět. Já jsem však spíše jednoduchá čtenářka, která nepotřebuje prolínání časových linií, aby jí kniha přišla zajímavá, naopak, spíše než odpočinek jsem v tom našla trochu chaos. Závěr byl ovšem výborný a objasnil i řadu mých otázek.
Ačkoliv seriálové zpracování příběhu sklízí velmi pozitivní ohlasy, knižní předloha mě moc nezaujala. Autorka si vytvořila vlastní dystopický svět, jehož popis je sice poměrně zajímavý, nicméně ostatní části knihy svou kvalitou výrazně zaostávají. Příběh je velmi rozvláčný a dopředu se posunuje nesmírně pomalým tempem, postavy jsou popsány natolik nezajímavě, že se nelze takřka s žádnou ztotožnit a fandit jí, a proto jsem ani nikterak neprožíval jejich životní příkoří. Zároveň je pro mě velkým zklamáním i zakončení příběhu, neboť otevřený konec je v tomto případě jaksi "z nouze cnost", jelikož je až příliš rychlý a v kontextu celého předchozího děje i poměrně nelogický. Celkově bohužel musím knihu hodnotit spíše záporně, protože ve mně nezanechala pozitivní dojem, avšak rozhodně se nejedná o vyloženě brakovou literaturu, která by si nenašla své příznivce.
Knihu v mých očích naprosto deklasuje neschopnost autorky napsat souvislou myšlenku. Naprosto chaotický děj, odehrávající se bez jakékoliv dějové návaznosti spolehlivě likviduje možná dobrý příběh. V půlce jsem to odložil, to se číst nedá. Možná, kdybych si dal práci a srovnal jednotlivé úryvky na časovou osu.
Ke knížce jsem se dostala pouze díky seriálu, o kterém mnozí v mém okolí mluvili a chtěla jsem ho vidět také. První díl jsem ovšem nezhlédla celý, jelikož byl na mne příliš surový a drsný. Rozhodla jsem se tedy pro knižní podobu a nelituji. Objevila jsem pro sebe novou autorku, jejíž knížky bych si chci přečíst. Příběh je velmi čtivý a hlavní postava Fredova je pro čtenáře otevřená. Člověk ví, co si postava myslí a co vnitřně prožívá. Konec knížky mě překvapil, takový závěr jsem - v dobrém slova smyslu - nečekala. Autorka mě velmi mile překvapila. Na konci jsem měla pocit jako bych četla další úžasné dílo, a to myšlenkou podobné knize "1984".
Překvapení. Seriál jsem neviděla a ani mě moc neláká, moc na filmy/seriály nejsem a radši si to přečtu. Tohle mi doporučily dětné kamarádky na základě seriálu, že to je sice o ženských, mateřství a dětech, ale má to dobrej podklad, co by mě mohl zaujmout. Když mi to řekly asi tři nezávisle na sobě, dala jsem tomu šanci.
A jako dobrý. Fakt jsem nečekala, že mě celkem zaujme příběh, v němž ze značné části jde o rození dětí, což je činnost, která ve mně budí především nezájem až odpor. Ze začátku mě to tedy moc nechytilo, nějak jsem k hlavní hrdince nemohla najít cestu - působila jako ta nezajímavá a zpracovaná nádoba na děti, což ale asi bylo autorčiným cílem. Pak se najednou začala měnit a začala být sympatická... i když jsem přesně nepochopila, co byl ten impuls, kdy se začala proměňovat - první zakázaná návštěva u Velitele? Čert ví. Závěr pak byl parádní, zhltala jsem ho za večer a zatraceně mě zajímalo, jak to s dívkou dopadne. A ten dodatek z konference... super. Vědomí, že ten odpornej režim skončil, tomu dává určitou naději.
Co mě ale bralo nejvíc, bylo vzpomínání hlavní hrdinky na časy, kdy k té šílené změně režimu došlo. A vědomí toho, že podobné problémy by se našly i v současnosti a že bychom si neměli dělat iluze, že po světě nechoděj i dnes kreténoparchanti, kteří by ty problémy nejraději vyřešili nějakým gileádským způsobem. Otevíraly se mi všecky kudly v kapse a jen jsem dumala, jestli bych v takové situaci radši šla do kolonií nebo k děvkám. Nebo rovnou radši kulku do hlavy.
Sociální sci-fi je můj nejoblíbenější druh scifi, a přiznám se, že jsem zatím nečetla žádnou s tak odporným a zvrhlým režimem. Dokonalost je v detailech a tady mi přijde, že to autorka měla skvěle vymyšlené a vykreslené. Už jen to, že ženám vezmeme jméno a uděláme z nich majetek aktuálního velitele. Jo, dobře měli v Gileádu promyšlenej ten mlejnek na mletí žen (a z namleté hmoty uplácáme buď stroje nebo chodící dělohy, ale v žádném případě nic s mozkem).
A hlavně to všecko musíme zabalit do líbivýho hávu, jakože teď, děvčata, konečně budete mít bezpečno, klid, každá toho svýho, nebudete se muset protloukat světem a prodávat se jako houska na krámě, všem už bude dobře, jen buďte hodné a poslouchejte a dělejte to, po čem stejně každá z vás v skrytu duše touží. (Mám obrovskou chuť zařvat něco sprostýho. :)
Sečteno, podtrženo - rozjezd sice slabší, ale pak se to četlo dobře a mělo to spád. Perfektní nápad a perfektní zasazení do "historie", respektive současnosti. A perfektní účinek. Takže s klidem čtyři hvězdy. A celkem údiv - tohle je asi první jasně "ženská" knížka, kterou můžu spokojeně dobře hodnotit. Dobrá práce, paní Margaret!
Dnes má Margaret 80. narozeniny, symbolicky tedy napíšu hodnocení zrovna dnes.
Ke knize jsem se dostala díky seriálu Příběh služebnice. Byla jsem příjemně překvapena, že se tvůrci celkem drželi knižní předlohy. Největší změnu, kromě toho, že jsou herci tak nějak hezčí, jsme pocítila u příběhu Janine. Nakonec je to však pozitivní změna, kniha je první řadou seriálu a rozvoj osudů hlavních postav dopadl zajímavě. Bohužel, kniha je oproti seriálu tak nějak plytká, méně ohromující a vlastně i méně zábavná. Vůbec mi neseděla častá absence uvozovek přímé řeči, kdy June něco zpětně vyprávěla. Působilo to dost zmateně. Také se hodně skákalo v ději, což způsobovalo líčení June, co se jí vlastně stalo. Na to jsem byla naštěstí připravena. Občas bylo potřeba prokousat se složitějšími myšlenkami hlavní hrdinky, ale jinak se četlo dobře a rychle. A teď se omlouvám za menší SPOILER. Ať už jde o knihy, filmy nebo seriály, nesnáším otevřené konce. Mám z toho tak neuspokojivý pocit a nějak mi to to dílo často zkazí.
Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a poznala kořeny oblíbeného seriálu.
K této knize mne přivedla letošní Čtenářská výzva. Domnívala jsem se, že byla oceněna Man Bookerovou cenou - chyba! Byla jen nominovaná, ale to rozhodně nevadí - najdu jinou :-) Bylo to velice zajímavé čtení, které se zvolna rozjíždělo a mrazivě gradovalo. Příběh skvělý, perfektně promyšlený, finále - podle mého - excelentní. Děsivé pro mne je, že kniha, která byla napsána v polovině osmdesátých let a leckdo ji řadil do sci-fi, dnes v lecčems popisuje realitu. Já jen doufám, že dál už to nedojde.
Po zhlédnutí seriálu jsem se těšila na knihu. Překvapivě nepřišlo žádné velké wow!: seriál je věrnou kopií knihy, jsou tu jen drobné nuance a překvapivě bych si troufala tvrdit, že seriál je o fous lepší než knižní předloha (velká výjimka).
Čekala jsem více napětí, chvílemi mi přišel příběh nudný a "Historické poznámky.." by pro mne už být nemusely.
Další díl už kupovat nebudu.
Někdo tu srovnává s 1984.. tedy 1984 jsem četla několikrát a ta kniha mne naprosto pohltila. Ale toto.. je plné myšlenek a vzpomínek, nicméně i přesto je kniha čtivou a proto hodnotím za 4*.
antiutopie, dystopie, kakotopie ženy kanadská literatura feminismus náboženský fanatismus patriarchát zfilmováno – TV seriál kasty, kastovní systém teokracie
2008 | Příběh služebnice |
2018 | Alias Grace |
2020 | Svědectví |
2001 | Slepý vrah |
2005 | Přežívá nejsmutnější |
Super kniha, moc se mi líbila.
V tomto světě bych však žít nechtěla.
Líbil se mi styl psaní, vůbec mi nevadilo, že se vypravěčka vracela v čase.