Příběh služebnice přehled

Příběh služebnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/4217/bmid_pribeh-sluzebnice-udz-4217.jpg 4 2895 2895

Román kanadské spisovatelky vykresluje pochmurnou vizi blízké budoucnosti na půdě dnešních Spojených států amerických, které přestaly existovat a byly nahrazeny totalitním režimem. V nedaleké budoucnosti se vlády nad Spojenými státy chopí klerofašistický režim. Z každého, kdo se proti němu prohřeší, se stává otrok. A z plodných žen ještě něco mnohem horšího - služebnice, jejichž úkolem je rodit děti, s nimiž se nikdy nesetkají. Kniha získala ocenění Arthur C. Clarke Award za nejlepší román a byl v užší nominaci na cenu Booker Prize.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art

The Handmaid's Tale, 1985

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh služebnice. Přihlašte se a napište ho.

Marcel7
včera 5 z 5

Krom politického dopadu, který je zřejmý, zvláště po zákazech potratů v Americe a znovuzvolení Trumpa, má i dopad psychologický. Jak dílo čitatelé vezmou, je jen na nich, a jestli se u nich probudí vnímání ostrakizace či žen jako osob a ne jen objektů, je a bude jejich volba. Vidím, že spousta lidí měla problém s literárností díla. Je možné, že je to překladem. Knihu jsem četla v originálu a poetičnost jazyka, kde se opravdu vyskytují až rýmy, je neskutečně krásná. Netečnost vypravěčky, zoufalost a bezmocnost, odevzdání. Inspirace v totalitních systémech a připomínka historie do očí bijící. Závěr knihy v podání summitu Asociace zkoumající Gilead to jen potvrzuje a celý "deník" dělá ještě reálnějším. Každý si tam najde co chce vidět. Anebo nechce...

D.-e.-e.-
19.12.2024 5 z 5

Jak já jsem ráda, že jsem po pro mě nudné a absolutně nepoutavě napsané trilogii Venkovské sídlo, narazila na tak úžasnou knihu, jakou Příběh služebnice bezpochyby je. Přikoval mě a už nepustil. S hlavní hrdinkou jsem prožívala vše. Naprosto mě ten svět uchvacoval, bez ohledu na to nebo právě proto, jak strašný byl. Chtěla jsem vědět stále víc a víc, což mi autorka tak akorát dávkovala. Nevysolila všechno najednou od A do Z. Retrospektivní návraty, vidění současnosti úzkou optikou hrdinky, kdy ani ona mnohdy neví víc, než čtenář.... prostě všechno hodnotím na jedničku s hvězdičkou a velmi se těším na dvojku a hlavně na následný seriál. Určitě se pokusím sehnat i další autorčiny knihy, protože jsem nadšená! Díky, Margaret!

martianekk
10.12.2024 4 z 5

Kniha kanadské spisovatelky je antiutopický román. Současnou Ameriku sužuje neplodnost, a proto zbylé plodné ženy, kterým se říká „služebnice“, jsou násilně nuceny k početí a rození dětí. Podle této knihy byl natočen americký seriál a obojí se podle mě vydařilo.

Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy

07.04.2024

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Žárlit se přece dá jen na člověka, který má něco, o čem si myslíme, že bychom to měli mít sami.

Ocenění knihy (3)

1987 - Arthur C. Clarke Award
1987 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Canada and the Caribbean)
1986 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Zfilmováno

Příběh služebnice (2002)