Princezna Veronská
Oldřiška Ciprová
Nevěsta knížete Boleslava. Biagota je zaslíbena knížeti Václavovi, který si pro ni přijede do Verony i s družinou. Vinou mocenských zájmů však z chystaného sňatku sejde, a tak je provdána za Václavova bratra Boleslava. Až v jeho sídle si princezna uvědomí, jak těžké bude probít se skrz masku lhostejnosti a tvrdou slupku bojovníka k jeho srdci...... celý text

Tyhle knihy nemůže brát nikdo z historického hlediska vážně, ale když se nad tím člověm zamyslí, tak charaktery obou knížecích bratrů mohly opravdu takové být. Václav byl z dnešního faktického pohledu jen slabý kníže, který jenom zaprodával náši zemi, ale Boleslav uměl ukázat sílu a rozhodně nehodlal ustupovat. Byl to jeden z prvních tvůrců státu, a proto jsem ráda, že si tento pohled na věc autorka půjčila a napsala knihu o příběhu zpracovaném úplně jinak, než jak ho známe z učebnice. Tuhle knihu mám od paní Ciprové úplně nejraději, je plná citu, romantiky, ale i hlubokého zamyšlení. Četla jsem ji už dvakrát a určitě ne naposledy. Všem vřele doporučuji.

Oldřišku Ciprovou mám jako spisovatelku ráda, jejích knih jsem přečetla víc. Tato je podle mne autorčina NEJLEPŠÍ. Líbilo se mi, že kníže Václav tu nebyl "pan dokonalý".

Úžasné čtení. Autorka mi zřejmě kápla na notu. Dvě knihy za víkend a třetí začínám číst. Z počátku jsem se těmto knihám bránil, ale musím přiznat, že mi hlavní, především milostný proud příběhů nevadí. Jak mám ve zvyku, historické informace z příběhů si ověřuji, abych rozlišil fakta od fikce a k mému podivu je příběh skutečně staven na zajímavých faktech. Zároveň mnohokrát děkuji za vnuknutý charakter knížeti Václavovi. Z mnoha důvodů se řadím na stranu Boleslava a Václava považuji jen za uměle přikrášlený ideologický nástroj...

Krásně napsaný příběh...začínám přicházet na chuť autorčinu stylu (po Přemyslovské epopeji je to trochu jiná liga), ale jako oddechovka mezi jinýmy tituly poslouží velmi dobře.

Knížku jsem četla kvůli čtenářské výzvě - oblíbená kniha rodičů. Ze začátku jsem se toho obávala, ale knížka mě nakonec mile překvapila. Byla opravdu velmi čtivá a navíc zajímavé pojetí dějin.

Mně se kniha moc líbila. Je to historická romantika z raného českého středověku. Trochu fakta a hodně beletrie. Příběh mi pěkně vyplnil volné odpoledne, takže za mě pět hvězd:-D

Čtivý příběh o veronské princezně Biagotě, která se má provdat do Čech za knížete Václava, díky nešťastné náhodě se , ale její osud změní úplně jinak ,provdá se za knížete Boleslava a v Čechách najde pravou lásku, kterou poznamená smrtí knížete Václava.Mě se kniha četla velmi dobře a líbila se.

Fandím českým spisovatelům, kteří píší historické příběhy, ale tato kniha mě, přestože se dobře četla, nezaujala. O Biagotě se ví jen málo, takže v jejím případě Oldřiška naplno popustila uzdu své představivosti, ale Václav a Boleslav... hmm to je docela velké sousto, přestože i v jejich životech je spousta domněnek a spekulací, které autorce dávají prostor pro vlastní vykreslení jejich osobnosti. Bohužel na mě oba bratři svým chováním působili jak kluci odvedle, ne jako knížata, z nichž jeden měl vládnout naší zemi. Příběh se mi zdál plytký, postrádala jsem emoce a hloubku, barvitější vykreslení dobové atmosféry, tehdejšího způsobu života lidí, napětí, zajímavou zápletku. Teď čtu Alison Weir a to je úplně jiné počteníčko. Každopádně Oldřišce držím palce :-)

Taková jednohubka na jedno volné odpoledne. A nemusí být ani volné celé.
Kniha se mi líbila, své kouzlo zde má především to, že se odehrává v reáliích českých zemí a panovníků (přestože v této knize se vydáváme s hrdiny do Itálie). Baví mě číst o historických postavách jinak, než jsme se učili v dějepise.
Oldřiška Ciprová podává tyto osoby jako skutečné lidi z masa a kostí - se svými problémy, radostmi, pocity... Jsou to skuteční lidé, ne jen mrtvá (alespoň pro mě nic neříkající) jména v učebnici. Samozřejmě chápu, že příběh není zcela "podle skutečné události" - reálná jsou jen některá fakta a velký podíl zde hraje fabulace, ale je mi to úplně jedno. Klidně nějak takto by to mohlo být.
Nebyla to nejlepší kniha, co jsem kdy četla. Ale bavila mě a rozhodně si přečtu ještě další knihy této autorky.

Mistrně sestavený a napsaný příběh, ve kterém autorka tak trochu mění historii. A nebo ne? Princezna veronská je jedna z mála knih, kterou jsem přečetla dvakrát za sebou a která mi stále nedává spát.
láska středověk 10. století princezny svatý Václav, český kníže, cca 907–935 Boleslav I. český kníže historické romány historické romanceAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2011 | ![]() |
2020 | ![]() |
2013 | ![]() |
2009 | ![]() |
Kniha se mi moc líbila a určitě bude patřit mezi ty, na které dlouho nezapomenu, zvlášť, když historie Boleslava a Václava popisuje trochu jinak.