Mrtvola v komíně
Alan Bradley
Případ Flavie de Luce / Prípad Flavie de Luce série
< 7. díl
Vyhnanství! Tak dvanáctiletá Flavia de Luce běduje nad svým údělem, když ji otec s tetou Felicity odešlou do internátní školy. Nestráví zde ani den a dostane dárek. A protože je nadaná chemička a pátračka, není jím nic jiného než vyuzená mumifikovaná mrtvola, která vypadla z komína v její ložnici. A tak Flavia chodí na vyučování, dělá si přátele (a nepřátele) a snaží se odhadnout přísnou ředitelku i učitelský sbor (k němuž patří třeba vražedkyně zproštěná obvinění). Pátrá přitom po identitě oběti i po podezřelých a motivech. Proslýchá se, že ve škole straší a několik dívek dokonce zmizelo. Ovšem pokud jde o vyřešení více záhad najednou, je Flavia ten správný člověk!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2023 , KalibrOriginální název:
As Chimney Sweepers Come to Dust, 2015
Kniha se mi líbila, Flavie je prostě velmi chytrá dívka, baví mě představovat si výchovu mladých dam v internátní škole, jen jsem moc nepobrala, proč škola v Kanadě vychovávala asi špionky? Jinak se budu těšit na další díly, " dětské " detektivky mají své kouzlo..
Opět skvělá Flavie de Luce. V internátní škole. Bohužel minimum chemie, slovních přestřelek, absence dalších postav z Jeleního mlází. Nicméně zůstal vtip, napětí, vědecké poučení. Těším se na další díly, celou Flavii mám vážně moc ráda.
Tato kniha byla jiná. Zapomínalo se zde na vraždu, na Flaviino originální vyšetřování a vše kolem toho. Naopak zde představili nový začátek Flaviina života a její nové budoucnosti. Sice jsem měla předchozí dílů raději, protoze šlo o skvělé vyšetřování, známe a oblíbené postavy a Flaviin humor a důvtip.
Nastesti se poledni třetina knihy rozjela a uz tu byla stará dobra Flavie a její milovaná chemie.
Myslím, že spisovatel chtěl jistou změnu. Kniha byla čtiva a působivá, ale bohužel, někdy byla změna na škodu.
Tohle bylo trochu zamotané :) Ale opět úplný balzám pro duši - moc se mi líbí, jakým jazykem, stylem jsou knihy v této sérii napsány. Tomu samozřejmě napomáhá super překlad. Flavie je srdcovka.
Moje první kniha s Flavií - sice se podívám po dalších dílech, ale jsem poněkud rozpačitá. Snad až si přečtu předcházející díly, tak lépe pochopím souvislosti.
I přes to, že se v každém díle najde tu a tam nějaká chyba, - jako kdyby autor po delší pauze při psaní zapomněl, kde se mu dané postavy zrovna nachází, nebo si neuvědomil vztahy mezi nimi - Flavii opravdu miluju. Ale nemůžu si pomoci, tenhle díl je prostě slabý. Přijde mi nedotažený, spousta věcí nedává smysl, občas to vypadá, jako kdyby se v tom ztratila i samotná překladatelka. Nevím, zda je to tím, že všichni neustále něco tají, nikdo se nesmí na nic ptát a nesmí se nikomu věřit. Ale už se opravdu těším na starou dobrou partu z Jeleního mlází (především Doggera) a na Flavii, která má říz (To mě pomalujte puntíčky).
Pravidelně kontroluji jestli nevyšla nová Flavie. Tak konečně vyšla a já ji zase přečetla hned a budu muset zase dlouho čekat na další vydání. Skvělé hlášky, trochu napětí, do čeho se to zase Flavie namočila. A k tomu komentáře mladé anglické dámy a drobné exkurze do chemie. 7. díl. V angličtině na nás čekají ještě 3.
Moje oblíbená série o Flavii de Luce. Pár dílů mám již doma. Doufám, že moje vnoučata si ji také oblíbí.
Krása... Flavia ve své nejlepší formě. I v neznámém prostředí a s rukama téměř svázanýma dokáže vyřešit vraždu. Super kniha.
Tato série mi silně přirostla k srdci. Pokaždé se dlouho těším na nový díl, pak ho bohužel za večer zhltnu - jaká škoda! I tentokrát mě Flavia zaujala, pobavila a poučila.
Děj příběhu je výjimečně situován do internátní školy v Kanadě, kam Flavia ke své (a mé) lítosti byla odeslána. Stýská se jí po domově, rodina na ni kašle, jednou jí napíše aspoň Dogger a Undine. Při zpestření se proto hodí záhadná mrtvola v komíně. Podmínky pro vyšetřování má Flavia v Kanadě ztížené, nicméně není oříšku, který by jí odolal. Naštěstí pro Flavii to v závěru vypadá, že se brzy vrátí domů. Čímž jsem nadšená i já, protože změnou prostředí pro mě příběh ztratil hodně z kouzla, které mu dodává Flaviino domácí prostředí. Obě tedy doufáme, že se příště uvidíme opět v Anglii!
Mimochodem - celá série byla doposud vázaná, tento díl je brožovaný. Mrzí mne to, ale asi mohu být ráda, že vůbec vyšel. Doufám, že budou vydány i další díly...
2015 | Koláč s kapkou jedu |
2013 | Vražda není hra |
2017 | Oblékni se pro smrt |
2016 | Smrt v křišťálové kouli |
2020 | Mrtví ptáci nezpívají |
Sympatické, čtivé, zábavné, napínavé. Cílovka 7 - 9 - 13 let. Mnohde nacházím podle mého názoru určité chyby. Asi bych přidal chemie, a pokusil bych se při tom být polopatičtější. Jinak se mi chce říci konečně skutečná detektivka. Určitě si přečtu další autorovy knížky. U detektivek pro mládež se na rozdíl od těch "dospělejších" i s chutí zasmějete. Je to přímo občerstvující. (Zdroj: mlp)