Ten, který zabil draka
Leif G. W. Persson
Národ potřebuje svého hrdinu a nově jmenovaná policejní šéfka Anna Holtová zase potřebuje někoho, kdo pro ni "zabije draka". A kdo by se mohl takového úkolu zhostit lépe než Evert Bäckström - svérázný, avšak geniální vyšetřovatel, antihrdina, který nešetří sarkastickými poznámkami? Ujímá se tedy vyšetřování mimořádně komplikovaného případu vraždy, v němž se i tentokrát musí spolehnout na svůj jedinečný úsudek a intuici. - Práva na román se prodala již do 23 zemí, televizní a filmová práva zakoupila společnost 20th Century Fox Television.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Den som dödar draken. En roman om ett brott, 2008
Dlouho mě nikdo nebavil tak jako právě teď komisař Evert Bäckström. Po ne příliš záživném a těžko zkousnutelném Severském mysteriu jsem s opatrností sáhl nejdříve po Lindě a ihned po ní po Drakovi. V první knize jsem nemohl dlouho komisaři přijít na jméno, ale zde mě doslova odrovnal. Jeho myšlenkové pochody, nadávky a "bäckströmovská superklobása" prostě nemají chybu. Ale ono to není jen vtipné a urážlivé, ono je to i čtivé a hlavně neuvěřitelné napínavé. Skvělé, skvělé, skvělé.
Celkem čtecí detektivka, jen mi někdy dělají problém všechna ta severská jména. Rozporuplná hlavní postava, chvílemi poznámky bavily, chvílemi mi přišly neuvěřitelně blbé. Ale případ vyřešil i s docela pro mě nečekaným koncem, takže všechno dobře dopadlo.
Kniha je svým stylem unikát. Detektiv EB, který si nebere žádné servítky příběh neuvěřitelně táhne. Chvílemi leze na nervy, chvílemi byste ho nejraději . . . Jediné co mi v knize dost vadilo byly ty "úžasné" chyby. Vidět to grafik tak ho klepne. Nevím na jakou knihu jsem narazila a jestli i další čtenáři v knize objevili chyby jako já, ale to byl asi jediný zápor této knihy.
Syrová detektivka. Četla jsem na etapy, od knihy se tedy dalo odejít, nevtáhla mne do děje, nepotřebovala jsem vědět hned, kdo je pachatelem. Hlavní hrdina nebyl žádný rytíř bez bázně a hany, ale takoví my lidé prostě jsme a policista je taky jen člověk. Vrah byl odhalen a předpokládám, že snad i potrestán, tak jako v opravdovém světě.
Knihu jsem dočetla, ale byla to druhá tohoto autora, a styl mi nesedí, do další se nepustím :)
Evert Bäckström - jak mě ten chlap lezl na nervy. Mít něco takového ve svém životě, tak vážně nevím. I přesto se mi kniha líbila, dokonce moc líbila. Říkám si, že si autor Everta vyloženě vychutnal :-)
Komisař Evert Bäckström, ješitný zhýralý nadutec, rasista a alkoholik, vyšetřuje několikanásobnou vraždu, spojovanou s dalšími zločiny. Dobrá detektivka, ale především oceňuji autorův styl , popis Evertových nevyslovených myšlenek a suchý humor.
Propracovanější detektivní zápletka, rychlejší spád, více napětí... Ten, který zabil draka jednoznačně převyšuje předchozí díl série. A pátou hvězdu dávám za neodolatelnou legendu švédské (a vlastně i evropské a světové) policie Everta Bäckströma, která tentokrát svým kritikům pěkně vytře zrak a potvrdí oprávněnost své pověsti...
Leif GW Persson je unikát. Píše suchým jazykem, a nevyhýbá se čistokrevným popisovým kapitolám, co až nebezpečně připomínají policejní šanony. A přitom si do svého nebeletristického pojetí jen tak napere hrdinu, co je rasista, hajzl, žere, chlastá, a charakterově se blíží tomu nejhoršímu z dr. House. Detektiv Bäckström tuhle knížku prostě neuvěřitelně táhne, a je dost možná nejzajímavější postavou severské krimi vůbec. A já díky němu, i vtipné zajímavé pointě, odpouštím autorovi jeho místy až chorobnou grafomanii. Drak je prostě lepší, vtipnější a chytřejší, než bych si kdy odvážil pomyslet. Překvápko jako prase!
zfilmováno švédská literatura severská krimi švédské detektivky
2013 | Linda: Příběh zločinu |
2012 | Mezi touhou léta a chladem zimy |
2014 | Ten, který zabil draka |
2018 | Umírající detektiv |
2012 | V jiném čase, v jiném životě |
Všechno je jinak než se zdá.
(2015)