Bretaňské speciality
Jean-Luc Bannalec (p)
Případy komisaře Dupina série
Devátý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. První letní dny v bretaňském Saint-Malo, kdysi městě korzárů a nyní kulinářském ráji… Mohl by to být báječný výlet, kdyby se tam nekonal otravný policejní seminář, kterého se musí komisař Dupin zúčastnit. Když o přestávce bloumá tržnicí na Starém Městě, dojde přímo před jeho zraky k vraždě. Pachatelka uprchne. Je to sestra oběti, obě ženy jsou slavné šéfkuchařky působící na Smaragdovém pobřeží. A to ještě není vše: regionem otřese série dalších zákeřných vražd.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2022 , KalibrOriginální název:
Bretonische Spezialitäten, 2020
Ze všech knih s inspektorem Dupinem dýchá příjemná atmosféra Bretaně, přestože případ, o který zde půjde, je dost drsný. Odehrává se v bývalém městě pirátů Saint-Malo a hned na začátku dochází k vraždě jedné ze šéfkuchařek na Smaragdovém pobřeží, přičemž pachatelkou je její vlastní sestra. Dupina tedy přestane zajímat policejní seminář, kvůli kterému do města vlastně přijel, a zapojí se do vyšetřování. No a poměrně brzy dojde k dalším vraždám, které - samozřejmě :-), něco spojuje.
Kniha je opět plná popisů kulinářských specialit a jejich konzumace. Ale také malebné krajiny Bretaně. A zase se mi líbila jako už i předchozí případy se sympatickým Dupinem ;-). Hodnotím ji tedy plným počtem, tohle propojení detektivky a cestopisu má něco do sebe ;-), no a těším se na další setkání.
Tak tu máme opět svižný příběh s třemi vyšetřovateli,opět skvělý popis bretaňské kuchyně.Až člověk dostane hlad.
Toto je moje poslední kniha o komisaři Dupinovi ze série, ačkoliv jistě vyjdou i další díly. Mám pocit, že s každým dílem se opakuje to samé až klišoidní výlevy autora o výjimečnosti Bretaně a kulinářsko-kulturních prožitků doprovázející komisaře každým jeho případem a vyšetřováním. V tomto se autor dost ztrácí a původní zápletka detektivního případu upadá. Tento typ detektivky si oblíbí zejména milovníci Francie a Bretaně. Pro nezasvecené a čtenáře, kteří Francii tolik neprožívají, to může být až otravné.
Při čtení kteréhokoliv dílu téhle série vždycky dostanu chuť se do Bretaně podívat. Autorovo líčení je tak neopakovatelné, že mě to láká stále znovu. A tady jsem po celou dobu příběhu měla hlad, díky popsanému popisu jídel.
Příběh tentokrát na začátku trochu nudný bez toho obvyklého náboje, ale to se rychle mění.
Po delší době jsem se dostala k pokračování série s komisařem Dupinem, ale odvařená úplně nejsem. Strašně se mi pletly jednotlivé postavy. A přiznám se, trochu mi chyběla větší přítomnost Riwala, Kadega a Nollwenové. Oceňuji ale, že tento díl nemá tolik stran jako některé z předchozích.
Moje třetí setkání s tímto autorem a zatím pro mne nejlepší .
Krom cestopisu a popisů jídel mi přišlo, že celková akce vyšetřování byla ryhlejší a to se mi líbilo.
Opět v první polovině spíše cestopis a průvodce kulinářskými zážitky Bretaně.
Po seznámení čtenářů v předchozích dílech s ostrovy na pobřeží Bretaně, salinami na poloostrově Guérande, ústřicemi, druidy, historií Keltů, výzkumem a sledováním moře a delfínů, růžovými granitovými skalními útvary a místními skvělými plážemi, a také s temným a tajemným Bróceliandským lesem a jeho malebnými jezery a zámky se v tomto díle dostaneme k dalším místním bretaňským pozoruhodnostem.
Saint-Malo, kdysi město korzárů a nyní kulinářský ráj a také přes ústí řeky ležící přímořské lázně Dinard s úžasnými vilami, město ústřic Cancale, to jsou kulisy náležející do Smaragdového pobřeží, kde se odehrává příběh této knihy.
Jako vždy se jedná o zajímavou kombinaci cestopisu, detektivky a kulinářského průvodce. Pro mě velice zajímavá kombinace, stále si něco dohledávám na internetu.
Zůstávám věrným fanouškem této série.
Výborná detektivka z mé oblíbené Bretaňe. S komisařem Dupinem jsem se procházel po místech, které jsem v Saint-Malo a okolí osobně poznal.
Tenhle díl mně přišel v prvních dvou třetinách poněkud rozvláčný, ale překvapivý závěr to trošku napravil. Nicméně mně připadal méně poutavý, než ostatní díly - ale možná to je už přesycenost Dupinem :-) Pokud jste měli možnost Sain-Malo nebo Cancale někdy navštívit, jistě se vám vybaví spousta vzpomínek. Pro mne to bylo především první setkání s čerstvými ústřicemi v Cancale a ostrůvek s hrobem spisovatele Chatteaubrianda nedaleko pobřeží v moři. Pokud jste zde dosud nebyli, možná Vás tahle detektivka naláká k návštěvě. A pokud ne, je zajímavé alespoň dešifrovat jednotlivé speciality, které jsou neodlučitelnou součástí této detektivní série. Vždycky přemýšlím, jestli je to víc detektivka, průvodce, reklama....asi od každého něco.
Tuhle sérii jsem si opravdu oblíbila. Moje známá, také milovnice knih, by řekla: "Je to jako návrat domů a mezi přátelé, které mám ráda."
Tento díl se mi líbil více než předchozí. Jen mi u něj pořád tekly sliny. Popisy jídla a krajiny jsem si doopravdy užila.
Tato série mě baví. Mám ráda Bretaň a v každém díle mohu poznat nová zákoutí tohoto krásného regionu.
Devátý případ komisaře Dupina byl napínavý.V této sérií se my líbí,že není jenom o vraždách ale i krásásch krajiny,jídla ale i zvyklostech dané části Bretane.Je to dobrá série,teším se na další část.
Jeden modrý kámen a plno mrtvých...a to všechno kvůli sesterské rivalitě.
Devátý díl bretaňské série byl na můj vkus trochu překombinovaný a občas jsem se snížila k přeskakování stránek.
Mírné zklamání z mého oblíbeného autora.
Kdo si oblíbil Bretaň a ty pozvolně líčené příběhy komisaře Dupina, rád se s ním do této krásné a tajemné oblasti bude vracet ....
A i já ráda utekla z lednového počasí a putovala Smaragdovým pobřežím ....
A spolu s komisařem pátrala po dávném korzárském pokladu - a vychutnávala si ty bretaňské speciality a šálky petit cafe .....
čtení pro ty, kteří si toto území a postavu komisaře oblíbili .... doporučím.
Autor vymyslel pohodovou sérii - kombinaci turistického průvodce, propagaci bretaňských zvláštností, popis pohodového venkovského života a také - jakoby mimochodem - detektivku. Co jsem očekával - to jsem dostal ke čtení, jsem spokojen.
Opět další dobrý příběh plný bretaňských krás, jejichž popis miluji a detektivů, z nich Dupin opět perlil a nejen pitím kafe.
S tímto dílem jsem nebyla moc spokojená, všechno bylo takové nějaké odfláknuté, včetně českého překladu. Opravdu by překladu prospěl korektor francouzských reálií, to mě při čtení velmi otravovalo.
detektivní a krimi romány Bretaň německé romány
2014 | Bretaňské poměry |
2015 | Bretaňský příboj |