Sběratel kůží
Jeffery Deaver
Případy Lincolna Rhyma série
Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová: kvadruplegický kriminalista se schopností geniální dedukce a začínající policistka. Poprvé se setkali před více než deseti lety při pátrání po Sběrateli kostí a vytvořili legendární tým. Nynější případ je pro ně ale něčím výjimečný – hledají totiž vraha, který se Sběratelem kostí zjevně inspiroval. Jeho plán je vycizelovaný do nejmenších podrobností; jeho vražedná metoda paralyzuje hrůzou celý New York. Své oběti zavleče do podzemní kobky, kde nožem a tetovacím strojkem vytváří na jejich tělech šifrované vzkazy. Místo inkoustu ale používá jed, který obětem přivodí tak kruté bolesti, že smrt vnímají jako vytoužené vysvobození. Rhyme a Sachsová vědí, že je jen otázkou času, kdy Sběratel kůží udeří znovu. Podle jakého klíče své oběti vybírá? Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel vlastně snaží svým počínáním naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť – anebo dokonce na samotného Rhyma a Sachsovou.... celý text
Jednoznačných pět hvězdiček. Musím se přiznat, že jsem začínala číst s obavou. Desátý díl mi přišel hrozně utahaný, zvraty křečovité ... tak jsem čekala co tento příběh. A ?? Pecka. Opravdu parádní. Napínavé, živé, šmrnc to mělo. Líbí se mi to prohlubování vztahů mezi hlavními protagonisty. "Zelenáče" mám vyloženě ráda. A možná to byl po hodně dlouhé době díl, kdy se moc neřešil zdravotní stav Lincolna. Celkově se mi kniha moc líbila.
Deaver zraje jako víno nebo možná v jeho případě spíše jako jednosladová whiskey. Po Pokoji smrti, který mě až tak neoslovil opravdu bomba. Miluju, když je padouch dopaden a přesto zbývá 80-100 stran a já se těším, co ještě přijde za zvrat-tak tady opravdu luxusní i když jsem SPOILER čula, že se tam ten hodinář přeci jen ještě objeví, když ho tak nakousli a nedokousli. Co mě poměrně dost zarazilo je, že dvacetiletá holka chodí s klukem a rok netuší, že má na stehnech kérky, to je jak z kláštera. Nu co, jiný kraj, jiný mrav, ale vrtalo mi to hlavou. KONEC SPOILERU. Určitě je dobré mít před Sběratelem kůží přečteného Hodináře, možná i Sběratele kostí. Opravdu zasloužených 5 hvězd. PS: Obzvlášť jsem si užila jednu malou libůstku, že mi data v knize vycházela na dny, kdy jsem to četla :))
Jedenáctý případ Lincolna Rhyma mě, coby fanouška starého Jefferyho Deavera a tetování, potěšil. Jako by se spisovatel vrátil do svého starého dobrého já. Kniha mne naprosto pohltila, leč ke konci trošku zaskočila - zrovna ne v tom nelepším smyslu - přesto, když jsem dočetla, cítila jsem takový ten smutek. Zvláštní pocit osamělosti a opuštěnosti. Kde jsou mí oblíbení hrdinové? Kde je sarkastický Rhyme, dobře vypadající Thom, zběsile rychlá Amelie a ne vždy zábavný Lon Selito? /Spoiler/ Tajemný Hodinář? Ze začátku skvělé krimi, alá Sběratel Kostí, uprostřed něco z Deaverovskejch novějších teroristických novelů a na konci? Starý, dobrý a známý... Prostě již dlouho Jeffery nenapsal něco tak chytlavého. Suma sumárum: paráda.
Knihu jsem zhltl ve volném čase v průběhu tří dnů. Deavera zbožňuju a vzhledem k tomu, že od něj mám z minulosti načtené úplně všechno a některé knihy i vícekrát, snažím se u jeho novinek z posledních let mnohem více přemýšlet a odhalovat zvraty a dějové souvislosti předem. U této knihy se mi to povedlo několikrát - některé náznaky, které Jeffery čtenářům podstrčil, šly celkem dobře dešifrovat a tak jsem řadu zvratů čekal. I tak jsem si celou knihu neuvěřitelně užil - jednak je klasicky neuvěřitelně čtivá a plná napětí, druhak je Jeffery blázen, že dokáže takhle naroubovat dohromady celý příběh, jehož četba mi klasicky připomínala loupání cibule - postupné sloupávání jednotlivých slupek, až k samotnému jádru děje. Zkrátka a dobře: bylo to super a díky moc! :-)
Typický Deaver, napětí, spád, překvapení, logika. Prostě skvělé čtení....prosím ještě.. :-).
Po 5ti vecerech mam precteno :) A ted zase cekat rok, mezitim obcas nejaka ta povidka, ktere ac pise Jeffery radsi, ja mam radsi jeho cele knihy. :) Tato nebyla vyjimkou..Libilo se mi propojeni s predchazejicimi udalostmi a veskere prekvapive zvraty..Ten Rhyme je tak genialni, ze to snad ani neni mozny..:D Trochu se tim ale pak ztraci nejaky to drama, jestlize je zahodno, aby Rhyme vsechno desifroval...Presto 5 hvezd zaslouzene..
Veľmi podarené, znovu sa objavila moja obľúbená postava, záver hneď necháva čitateľa v nedočkavosti na ďalšie dielo série.
vraždy americká literatura sérioví vrazi spisovatelé detektivní drsná škola krimi psychologické thrillery kriminální thrillery napětí a spádAutorovy další knížky
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
Po pěti nocích to mám za sebou. Genialita Rhyma je ... geniální. Více než krvavá akce je zde ukázaná jeho deduktivních schopností, kdy za pomocí technologií a jeho brilantního mozku lze zjistit téměř vše. Ale i mistr tesař se někdy sekne a tak i geniální zločinec má někdy šanci. O co méně brutality, o to více především kousavého humoru slavného vyšetřovatele, a taktéž komplikovaných vztahů v jeho skupině. A hlavně, nic není, jak to vypadá. V závěru si bude muset přidržovat čelist, bo vám bude stále padat překvapením.