Nesmírný
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Oddělení Q znovu v pohotovosti. Šéfa oddělení Q Carla Morcka vyruší při obyvklém ranním šlofíku v práci telefon. Požádá ho o pomoc kolega z Bornholmu, ale Carl odmítne. O několik hodin později za to ponese následky a svou tvrdohlavou asistentku Rose tentokrát rozžhaví doběla. Oddělení Q se pod velkým tlakem vrací k sedmnáct let starému a mimořádnému případu dívky, která jednoho dne zmizela ze školy a později byla nalezena mrtvá vysoko ve větvích stromu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Den Grænseløse, 2014
Do knihy jsem se nemohla delší dobu začíst, dokonce jsem ji na čas odložila. Ve finále vlastně fajn, akorát některé pasáže (což bylo i u dílu Marco obdobné), nemusely být tak dlouhé.
Opět skvělý příběh od Jussiho i když si myslím že to klidně mohlo být i kratší, to pátrání po Atuovi bylo dost zdlouhavé a vleklo se. Ovšem zápletka zajímavá, dobře vykreslený život v sektě včetně toho jak vymýt mozek méně vnímavým jedincům, zvláště zamilovaným dámám. Konec poměrně strhující, dobře napsaný, vše do sebe zapadlo. Takže vlastně spokojenost. Jo, a nejvíc mě pobavily Asadovy anály.
Upřímně jsem se po Marcovi bála, ale nebylo třeba. Tohle byla zase paráda. Několik vedle sebe probíhajících dějových linií, které do sebe zapadly jako ulité.
A samozřejmě osazenstvo oddělení Q a ostatní opakující se postavy jsou naprosto skvělé.
Určitě lepší, než minulý díl. Jeden zmařený život mladé dívky, jeden zničený život rodiny, bohatý život jedné sekty a osobní linky detektivů Oddělení Q. Od první stránky (anebo vlastně od anotace) plné silných příběhů, zvratů a dost výrazných postav. Některé situace mi přišly přehnané, bez některých bych se obešla. To je asi v každé knížce z tého série. Každopádně mě tato knížka dost chytla. Přistihla jsem se, že mě nejvíc fascinovala Pirjo. Jaksi mě ta její linka, ačkoli byla spíše boční, bavila nejvíc. Byla jsem zvědavá, jak se to celé vyvine. Zklamal mě však její konec, možná mě až naštval. Takové rychlé odklizení ze scény. A začínám mít pocit (ano, až teď) že autor má slabost pro sekty a organizované skupiny... ale to mi nevadí.
Carl Mørk, šéf oddělní Q, se odmítne zabývat řešením případu, který léta pronásleduje starého policistu, odcházejícího do důchodu. Ten, aby na sebe a svoji práci upoutal pozornost, se rozhodne prohnat si hlavou kulku.
Rose šéfova netečnost hrozně rozčílí a přiměje ho, aby se tímto případem začali zabývat. Carl se chtě nechtě spolu se svými kolegy vydává na ostrov Bornholm, aby obhlédli kolegův dům přeplněný materiály o případu mladé dívky, která před lety zahynula při autonehodě.
Několik detailů a nečekaných reakcí lidí vzbudí jejich pozornost a Carlova nechuť se změní v odhodlání odkrýt pravdu za každou cenu. Neúmyslné zabití je překvalifikováno na vraždu a oddělení Q se pouští do vyšetřování, které je zavádí různými směry, z nichž jeden vede k náboženské sektě.
Vedle hlavní dějové linie se odvíjí bohatý vedlejší děj, ve kterém se autor tradičně zaměřuje na jedinečné postavy vyšetřovatelů Carla, Asada, Rose a Gordona, kteří si již dávno získaly všechny čtenáře. Asadův velbloudí humor je stále vtipnější, Carl vnitřně komentuje každou situaci, Rose je čím dál záhadnější, ale začínínám o ní mít docela strach. Autor nás rozkrýváním jejich minulosti pěkně napíná.
Knihu jsem přečetla s nadšením, několikrát jsem si myslela, že vím, ovšem ukázalo se, že nevím. Čtení s nádechem tajemna je napínavé, rozuzlení zajímavé a Olsen si tímto románem rozhodně říká o pět velkých hvězd!
Příběh se mi líbil, ale přišlo mi to jako velmi utahaná kniha. Co se týče téma akademie, tak jsem se chvílemi ztrácela a nějak mě to neuchvátilo. Co se týče postav na oddělení Q, na ty se těším s každým dalším dílem.
Opět velice zdařilý příběh, kterému na čtivosti přidávají výborně zvolené postavy detektivů. Hlavně Carl s Asadem nemají chybu. Rád jsem si s prstem na mapě projel několikrát ostrov Bornholm a užil si zápletku sedmnáct let staré vraždy okouzlující talentované dívky. Autor zde velmi dobře propojil vyšetřování s lehce tajuplnou sektou. Krok za krokem se oddělení Q blíží šílené Pirje a Frankovi, zvanému Atu. Další zdařilá knížka od J.A.Olsena.
Dočteno, sláva. Mnoho stran, chybějící napětí, dost velká nuda. Ostatním přečteným knihám série se to zdaleka nevyrovná, tři * jsou až moc. Snad budou další díly lepší.
Mám tuto sérii strašně moc ráda,je to sice kniha na více stran,ale to nevadí,tentokrát mi akorát úplně nesedlo téma,všeobecně sekry,kulty atd.mě nebaví.Každopádně případ byl zdárně vyřešen a my se stále blížíme do nitra našich hrdinů a já se těším na pokračování.
Audiokniha. Mám rád oddělení Q a rád poslouchám jejich případy. Nejvíce mě baví dialogy mezi Carlem a Asadem. Příběh jako takový byl slabší, ale to je subjektivní pocit. Námět skvělý, pak se občas děj rozvlekl jako široká řeka a přestal mít požadovaný spád.
Příliš mnoho stránek, děj je v první části rozvleklý, ve druhé dostává spád, ale spousta mystiky a neoddůvodněné hypnozy dělají příběh trochu neuvěřitelným.
Po Marcovi konečně zas něco pořádného! Přečteno jedním dechem. Bylo víc Carla, víc Asada (hlavně velbloudů), napětí... Díky Jussi, za tenhle díl, byl jeden z nejlepších!
Knihy od Adlera-Olsena mám ráda, musím se ale přiznat, že tenhle díl mi přišel o něco slabší. Nějak jsem se nedokázala pořádně začíst a spoustu věcí mi přišlo nelogických.
Pořád je to ale nadprůměrná detektivní série.
Další skvělý Olsen za mnou. Olsenovy detektivky mě neskutečně baví. Jsou napínavé, zábavné, velmi čtivé, chytře napsané a i když má každá přes 500 stran, pokaždé ji zhltnu jak malinu.
Jsem moc moc ráda že jsem Olsena objevila v roce 2020 díky čtenářské výzvě Databázeknih.
sekty dánská literatura severská krimi dánské detektivky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
To byla naprostá pecka :-)