Sedm metrů čtverečních

Sedm metrů čtverečních
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541644/bmid_sedm-metru-ctverecnich.jpg 4 206 206

Případy oddělení Q série

< 10. díl

Carl Mørck a oddělení Q se vrací se závěrečným desátým případem. Vánoce 2020. Carl Mørck sedí v poutech na zadním sedadle policejního auta, které míří do věznice Vestre. Po patnácti letech ho dostihl dávný brutální případ, a pokud bude obviněn z obchodu s drogami a vraždy, mohlo by mu to zničit kariéru i život. Jeho kolegové z kodaňské policie se k němu obracejí zády a Carl si brzy uvědomí, že mezi vězněnými zločinci, podvodníky a zkorumpovanými policisty je jeho život v bezprostředním ohrožení. Kdo však na Carlovu hlavu vypsal milionovou odměnu — a proč? Zatímco Carl Mørck je odříznutý od světa, Rose, Asad a Gordon musí jít proti přímému rozkazu vedoucího oddělení vražd a pokusit se rozplést dlouhé a zašmodrchané nitky starého případu. V dlouho očekávaném finále série o oddělení Q se svět obrátí vzhůru nohama. Hodní lidé se změní v padouchy a z obětí se vyklubou ti nejsilnější.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host

Syv m2 med lås, 2023

Arella
17.12.2024 5 z 5

Výborné, ale jak píše kolega, mohlo to být krapet lepší. Starému dobrému Carlovi jde opravdu o život a vrací se ke svým počátkem u policie a k osudové střelbě, při které jeden kolega/přítel umírá, druhý si nese doživotní následky. Začetla jsem se rychle, úroveň jazyka byla vysoká, já jsme u autora zvyklý, ale je pravda, že v jistém okamžiku se to hodně zapleto a to až tak, že pro samou mlhu nebyly vidět jednotlivé nitě. Konec dobrý, všechno dobré, já jsem spokojená a tentokrát dávám 90%. Děkuji

ppheat
06.12.2024 4 z 5

Dobré, ale zas - mohlo to být i lepší... Opravdu hodně jmen, hodně spletitých vztahů, místy se člověk přestává orientovat.

Katulinka69
06.12.2024 4 z 5

Konec. Ale parádní

Januli
04.12.2024 audiokniha 3 z 5

Jako když skončí Vás oblíbený seriál po mnoha letech, tak jste smutní, ale vlastně i trošku rádi, že je už po všem. I tady v téhle sérii šla laťka trochu dolů...a stejně jako u seriálu ani tady neskakam radostí z posledního dílu, spíše z jeho obsahu. Měla jsem úplně zmatek z jmen, bylo jich hodně a celkem překombinované a závěr? Může být :+)

borntobike1963
04.12.2024 4.5 z 5

Bude mi to chybět. Bude mi chybět Asad a jeho příšerné kafe. Bude mi chybět Rosino držkování a její ostříží zrak. A vážně mi bude chybět i Gordon, ten z kozy duch, který prokázal, že zvládne i nejhorší chvíle. Dobrá práce Carle Jussi Adler Olsene :-)

FilipHaring
02.12.2024 3.5 z 5

Dôstojné ukončenie celej série. Určite to nebola najlepšia časť ale ani najhoršia. Carl mal teda poriadne na kahánku, ale až neuveriteľné to zvládol. Dúfam že žije s Monou a dcérkou pokludny život. Diki Olsene za tuto paradnu jizdu.

Ulala
02.12.2024 4 z 5

Za sebe musím říct, že to bylo dobré, ne nejlepší, ale dobré a zasluhující si 4*. Chtělo to oprášit vzpomínky na minulé díly a dosadit si postavy k situacím ale jako rozloučení s Carlem a jeho oddělením Q to stálo za přečtení.

exlibris470
01.12.2024 audiokniha 2.5 z 5

Panečku, to byla bramboračka....! Carl ve vězení, dobří lidé všeho druhu se spojí pro dobrou věc - dostat ho na svobodu. Mraky mrtvol, všichni dobří lidé se spojí, aby se dobrá věc podařila. A tak oddělení Q vlastně vůbec nepracuje pro policii, spíše v ilegalitě plní příkazy Merete, Carlem osvobozené oběti z prvního dílu, která řídí jakousi podivnou organizaci. A tak třeba jeden policista volá druhému policistovi: "musím to zkrátit, asi nás odposlouchává policie!".
No, nemají to jednoduché, lotři jsou opravdu sveřepí a neváhají kvůli odstranění Carla vystřelit protitankovou střelu na celý kriminál, nejsou přece
žádní troškaři.....nějaká ta mrtvola navíc, to v tomto románu nepadá na váhu....
První díly série byly výborné. Chytré a vtipné. Jako mnoho jiných sérií, šla ale i tato pomalu ale jistě do kopru. A tento díl, tedy završení celé řady, to je orvavdu průšvih.

mfanta
29.11.2024 audiokniha 4 z 5

(SPOILER) Určitě jedna z nejlepších knih celé série. Kniha je poutavě napsaná, takže jsem skoro ochoten autorovi odpustit některé krkolomné zápletky a nelogická rozhodnutí "špatných hochů". Děj je tak akorát složitý, takže člověka nenudí, ale ani nepřetíží. Přeskoky mezi dějovými linkami jsou udělány citlivě a pokud člověk výjimečně tápe, může si pomoci nadpisy kapitol, které obsahují datum a postavy, kterých se kapitola týká. U minulých asi dvou nebo třech dílů jsem měl silné pochybnosti, a to zejména u "Chloridu", ale Sedm metrů čtverečných zase zvedlo laťku kvality a můžu ho s čistým svědomím doporučit.

SPOILER

A samozřejmě, Carl je zase jako vždy nezničitelný :-)

zoulinka
28.11.2024 3 z 5

10. a závěrečný díl série s rozuzlením, proč se všechno stalo a kdo tahal za nitky z okolí vyšetřovatelů. Hůře se mi kniha rozečítala, ale to mívám, střed mě chytl a bavil, konec zase za mě slabší.

Hana62
27.11.2024 5 z 5

Dávám plný počet, i když tento díl byl ochucený o atmosféru oddělení Q. Fandila jsem Carlovi, aby "dobro zvítězilo nad zlem".
Některé pasáže byly překombinované, zkorumpovaných policistů na můj vkus příliš, dějových linek příliš.
Ale série jedna z nejlepších.
Snad autor vymyslí něco dalšího.

DK197
21.11.2024 3 z 5

E-KNIHA: Ty brďo, tolik mě autor nelákal na konci 9. dílu a... ten poslední jsem se skoro musela nutit dočíst. Mně přišlo, že hlavní zápletka s hřebíkovačkou byla hrozně brzo vyspoilerovaná. Absolutně jsem nechápala potřebu dalších stránek. Taky to bylo malinko překombinovaný a prostě natahovaný. Jakože na závěr celé série mě to hodně zklamalo, vždycky čekáte, že závěr bude bomba. Naštěstí mi to ale nezkazilo dojem z předchozích dílů. Ale ten úplný závěr, to jak to celé zapadlo do sebe, to se mi líbilo moc. :-)

IVANA0123
21.11.2024 4.5 z 5

(SPOILER) Když minulý díl skončil s otevřeným koncem byla jsem nešťastná, protože jsem věděla, že další díl je v nedohlednu a nikdo neví, jak to celé skončí... Jak ráda bych teď byla za otevřený konec s vidinou pokračování. Tahle parta mi bude moc chybět. Pravdou je, že i když byl tento díl dobrý, už to nebylo jako dřív. Za mě bylo málo Asada, Rose a vlastně i Gordona. To jejich bláznivé, nesourodé a přitom účinné vyšetřování a svým způsobem souznění. Ale někdy to tak je, že už autor vyčerpal nápady a musí se posunout dál, no já se budu časem vracet, minimálně k těm nejlepším kouskům. Autorovi za celou sérii patří velký dík a potlesk, užila jsem si to. 4.5*
(11/24)

allart
17.11.2024 5 z 5

Výborne napísané, plným právom dávam 5*. Bolo to napínavé a na záver to vyvrcholilo. Zločinca som netrafil :) a trochu ma mrzí, že hlavný aktér obchodu s drogami vykĺzol. Vyzerá to tak, že Morck sa stal spisovateľom a pokračovanie nebude...ale čo keby? :)

sgjoli
10.11.2024 audiokniha 4 z 5

Tuhle knihu jsem vyhlížela vysloveně netrpělivě - nejen až vyjde, ale až vyjde i jako audiokniha, protože celou tuhle sérii jsem poslouchala jako audio v podání skvělého Igora Bareše. A jsem moc ráda, že se podařilo udržet stejného narátora pro všechny díly.
Sedm metrů čtverečné navazuje na závěrečnou scénu předchozího dílu a konečně se tu dozvídáme, jak to s tím Carlem dopadlo. A musím říct, že jako závěrečný díl to bylo velmi solidní. Osobně jsem vcelku spokojená. Pravda, v určitých scénách jsem si říkala, že Carl musí snad být superhrdina se skoro až nadpřirozenými schopnostmi, co všechno dokáže přežít. Ale tak když přimhouřím oči, budiž.
Bavilo mne tady to semknutí týmu lidí, kteří kopou za Carla, kterému tak dávají najevo, že není na světě sám a má za sebou lidi, co mu jsou věrní.
Nakonec 4 hvězdy. Závěr série to byl moc fajn.

janastok
07.11.2024 3 z 5

Říká se, že v nejlepším se má přestat, v případě této série to mělo být už před třemi díly. Tento příběh o vyšetřování starého případu je tak zamotaný a zabydlený tolika postavami, že se v něm nedá zorientovat. Samé drogy, peníze, mafiáni a zabijáci, z nichž mnozí působí jako karikatury. Dočetla jsem jen ze sentimentu a loajality k milovanému oddělení Q, které zde úplně ztratilo šmrnc a vtip. A ano, také jsem si všimla, že autor v závěru poděkoval úplně všem, jen na své věrné čtenáře zapomněl.

Eva0057
06.11.2024 3 z 5

Nemohu říct, že by se mi kniha úplně nelíbila, ale jak už tu kdosi napsal, je tam hodně ale ….. Předposlední kniha končila dramaticky, tak jsem se hodně těšila na pokračování, jak to s Carlem a oddělením Q dopadne. No, bylo to dlouhé, těžké čtení, orientace v příběhu náročná. Mnoho postav, jmen, prostředí, zemí, zbytečných vedlejších dějových linek, neuvěřitelných situací i vnory do předchozích dílů. Výsledkem bylo očištění Carlova jména, aby se padouchem stala jiná oblíbená postava.

ddkk
06.11.2024 3 z 5

Tentokrát mě autor dost zklamal. Všechny jeho předchozí knihy jsem přečetla s velkou chutí a napětím, ovšem desátý a zdá se, že závěrečný díl série, byl pro mne k nedočtení. Příběh, působící jako takový pel-mel, mi připadal, jakoby si autor dal úkol, do kterého se mu moc nechtělo, a tak to tam prostě naládoval všechno. Jak píše přede mnou soukroma - od bondovky, narkomafii, ohrožené, ovšem značně pochybné manželky, přes vězeňské spiknutí a atentát a zlé cizozemce, až po panoptikální figurky. A ovšem - hřebíkovačku! To vše zalito potoky krve a provázeno hromadami mrtvol...

Dávám za tři, protože mám oddělení Q opravdu ráda. Absurdně přitom doufám, že už ho autor nechá na pokoji...

BlaV.
05.11.2024

Po dočtení 9. dílu (z avizovaných devíti) bylo jasné, že musí přijít ještě jeden. Konečně vyšel, moc se těším, ale vydržím, až pod stromeček.

YangJie
05.11.2024 audiokniha 5 z 5

Pan spisovatel se opravdu rozjel. Vybudování finálního případu propojením případů předchozích je prostě brilantní.
Oddělení Q mi bude chybět.