Zabijáci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Fasandræberne, 2008
Autor se zařadil mezi mé oblíbené. Příběh zaujal. Jsem zvědavá na pokračování (vývoj týmu).
Na začátku jsem měla chaos v postavách, v severských jménech jsem se orientovala hodně těžko. Od polovičky už jsem ji nechtěla dát z ruky a závěr jednoznačně strhující.
Druhý díl trochu slabší, hlavně pak postava Kimmie je taková zvláštní, holčina co se počíná jak si počíná i přes to, že je to bezdomovec...ale Carl a Asad jedou skvěle :)
Opět napínavé, chvilku mi trvalo, než jsem se začetla. Tento díl jsem nehltala tolik, jako první a třetí (povedlo se mi ho přeskočit). Ale do týmu přibyla Rose, dialogy jsou vtipné a celkový dojem dobrý. Pachatelé jsou známí od počátku, takže jde o to je dostat.....
Trvalo mi dýl se příběhem prokousat, ale ve výsledku se mi moc líbil.
Film ani za mák neodpovídá kvalitě tohoto díla!
Pachatelé jsou známi od začátku, takže nejde o detektivku, ale kriminálku. Po fenomenálním úspěchu s Merete Lynggaardovou se kriminální oddělení Q rozšiřuje. Ke Carlovi a Asadovi přibývá Rose. Protože je pomalá, líná a neustále prudí, dobře do týmu zapadne. Jakmile oddělení pochválí i norská delegace, pustí se všichni tři do vyšetřování závadové mládeže, z které vyrostli bohatí a vlivní lidé. A když přijde čas případ uzavřít, člověk by řekl, že se poučí z minulého zatčení, které podělali, ale ne, je to ještě horší!
Zajímalo by mě, zda autor čerpal ze skutečných kriminálních kauz, nebo jde o vlastní fantazii? Je-li správně za b), nechtěl bych s ním sdílet stejnou domácnost!
Trochu jsem se obávala, že se mi další díl nebude tolik líbit, ale opak je pravdou. I když vrahy znáte od samého začátku, přesto jsem byla zvědavá, jak si Carl poradí s bývalými elitními žáky internátní školy. Zalíbila se mi i nová posila Rose a doufám, že v dalším díle dostane větší prostor. Bylo mi trochu líto Kimmie, i přesto, co vše měla na svědomí.
Druhy dil mi prisel jeste horsi nez prvni a se serii koncim. Tady me obtezovalo mnoho postav, kdy zadna nedostaval moc prostoru pro zapamotovani a jejich predstaveni bylo dosti povrchni. Dej se celou dobu dosti tahl a zaver nabidl misto vygradovani napeti spise grotesku. Je to beckova detektivka a i na teto urovni asi jen slabsi prumer.
Výborná kniha ve výborném stylu, jen ty části o zacházení se zvířaty mi nedělaly dobře :(
Autor skvěle pokračuje dalším případem v oddělení Q. Opět se setkáváme už se známým komisařem a jeho pomocníkem, nově k nim přibyla pomocnice Rose, která svými způsoby západne to týmu.
Nově se jim na stole záhadně objeví případ, za který je už někdo odsouzený. Při pátrání, jak se k nim tento případ dostal zjistí, že případ však neni úplně vyřešený a jsou tam další podezřelí. Jenže jsou i docela vlivní a dokáží našemu týmu házet klacky pod nohy a vyšetřování stěžovat.
V tomto díle už pomalu od začátku víte, kdo jsou ty zlí a je zábavné sledovat jejich dopadení a odkrývat další zločiny.
A to vše odlehčeno zábavnými dialogy. Skvělé a čtivé pokračování. :)
Propracované, čtivé. Hlavní postavy (jak detektivovové, tak záporáci) velmi dobře popsané, představené a jejich příběhy rozhodně zajímavé.
Druhá část Adler-Olsenovy série z prostředí rozmazlených a všehoschopných žáků soukromé, privilegované školy, později ovládajících sféru společenskou, zdravotní a komerční. Všechno věrné a realistické. Pouze Kimmie, poškozená a mstící se dívka mi občas připadala jako největší zabiják z thrilleru. Úplně ji vidím, jak za ní hoří domy a továrny, vybuchují auta a ona s chladem ve tváři a brokovnicí v ruce středem odchází. (nadsázka). Je to napínavé, čtivé, občas hodně překvapující a já mohu jen a jen doporučit všem. Čtyři a půl hvězdičky.
Kniha není špatně napsaná, ale do vkusu se mi netrefila. Za detektivku ji v podstatě nepokládám, spíše thriller, kde je pachatel zjevný od začátku.
detektivní a krimi romány zfilmováno dánská literatura tajemství internát severská krimi dánské detektivky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Jeho první kniha o oddělení Q se mi líbila víc. Zde byl příběh nalinkovany od začátku do konce a čtenář hned věděl,jak to asi dopadne. Ale musím uznat,že i tak byla kniha velice čtivá. Určitě na tohoto autora jen tak nezanevru.