Žena v kleci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
1. díl >
První případ komisaře Mørcka z oddělení Q. Celosvětový bestseller. Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Kvinden i buret, 2007
První kniha od autora kterou jsem četla a rozhodně toho nelituji.
Autor dávkoval napětí po troškách, netlačil tzv. na pilu. Začátek byl trochu pomalejší, což se mi líbilo, protože se čtenáři mohou seznámit s hlavními hrdiny, dějem i samotným odloženým případem který se bude vyšetřovat.
Moc se mi v této knize líbily vsuvky, které ukazovaly osud unesené ženy. mohu jen doporučit
Byla to moje první kniha od autora a určitě ne poslední. Skvěle napsané, užila jsem si to. Těším se na další.
První odložený případ Carla a Asada, výborný začátek serie, skvělá zápletka, postupné rozlétání případu, i odhalování osobních vztahů hlavních hrdinů. Díky skvělému stylu psaní se rychle stanete součástí týmu Q.
Měla jsem nejdříve možnost vidět tv zpracování knihy. Musím uznat že je stejně zdařilé jako kniha. Děj vás vtáhne a už nepustí. Jdu na další díl.
Kniha se mi moc líbila - jak už bylo některými čtenáři zmíněno níže, Carl i Asad jsou moc sympatická dvojka, která se mi svým způsobem zaryla pod kůži. Styl psaní Jussiho Adlera-Olsena je (aspoň z mého subjektivního pohledu) takový jednoduchý. To ale vůbec nemyslím špatně...prostě čtete a vše je autorem vyjádřeno jasně, srozumitelně a přímočaře. Na začátku mi malinko trvalo, než jsem se začetl, což byl ale přirozený důsledek toho, že jde o první díl knižní řady, takže autor nás musí alespoň ve stručnosti obeznámit s událostmi, které vzniku nového policejního oddělení předcházely. Ale během pár stránek do toho vpadnete a nemůžete se odtrhnout. Samotnou podstatu/důvod únosu Merete a možné pachatele jsem sice malinko odhadl ještě předtím, než nám je Jussi Adler-Olsen naservíroval, nicméně na atraktivitě detektivky to nic nezměnilo a rozuzlením jsem byl i tak malinko překvapený...Knížku doporučuji, dostane se Vám akurátní míry napětí a taky specifického humoru hlavních protagonistů....Těším se na 2. díl!
Carl a Asad jsou odteď moje oblíbené duo a jen tak někdo je nepřekoná. Samotná kniha byla napínavá a postupné odhalování nedalo hádat, jestli konec bude dobrý nebo hořkosladký. Carl mě místy rozčiloval, hlavně co se ženských týče, ale jinak fajn.
Bavilo moc, i když už jsem viděla film. Hvězda dolů za některé (na Dána překvapivé) stereotypy.
Výborná kniha, chytlavá hned o začátku. Obsahuje jenom dvě dějové linky a málo postav, takže se tom neztrácíte. Humor se v severské krimi často nevidí, tak tohle byla příjemná změna. Pachatel je magor jak se patří, fakt jsem si to náramně užila a určitě doporučuju.
Carl Mørck není mezi kolegy oblíbený, zejména pro svou jízlivost a přímočarost, ale nikdo mu nemůže upřít, že je vynikající vyšetřovatel. Když se vrátí z nemocenské (z důvodu postřelení z posledního případu), povýší ho a přidělí mu na starost nové oddělení Q. Dostane kancelář ve sklepě a pomocníka, nebo chcete-li "sekretářku", jakéhosi Asada. Na tomto oddělení se má zabývat starými a uzavřenými případy. Výborné vyhlídky pro začátek, co myslíte?!
Carl se začne probírat starými případy a objeví uzavřený, pět let starý případ mladé poslankyně Merete Lynggaardové. Jenže se kolem něj vznáší spousta otazníků, které je třeba vyřešit. Zapojí do vyšetřování i Asada, který se projeví jako celkem schopný.
Meretino zmizení nastalo v den, kdy s bratrem jela na výlet do Berlína. Podle policie buď nešťastnou náhodou přepadla přes palubu trajektu nebo ji tam strčil její postižený bratr, o kterém si všichni mysleli, že od nehody v dětství si nic nepamatuje a je němý. Je tomu vážně tak? Merete byla po určité době prohlášena za mrtvou. Je Merete vážně mrtvá? Rozlouskne Carl tento případ? A stihne to včas? Hraje se o každou minutu.
Pro milovníky severské krimi, super knížka s rychlým spádem. Zkrátka výborná detektivka z prostředí Dánska. Je zde dostatek napětí i popudů k rozjímání.
Carla jsem si oblíbila na první dobrou.
Doporučuji!!!
Byla to skvělá kniha, u konce jsem měla co dělat, abych si nepřečetla závěr, to už se mi dlouho nestalo. Kniha byla místy velmi vtipná a doporučuji ji.
Neurazí, nenadchne. Asi to není nic, co by vybočovalo z průměru, ale rozhodně to není také nic, co by člověka nějak významně zklamalo. Vyšetřovatelé, jako Carl Mørck, co jsou nemastní, neslaní mě nechávají v klidu, ale jeho "parťák" Asad už je lepší liga. Ten to,u dává trochu šťávy. Pokud by Carl byl jako samostatná jednotka, nejspíš by to nefungovalo vůbec.
První případ oddělení Q nezklamal. Osobně jsem si postavy ihned oblíbil a těším se na další pokračování. Bohužel jsem pointu i pravděpodobnou zápornou postavu odhalil už tak před půlkou knihy, což mě u detektivek vždycky zamrzí. I tak mě ale bavilo číst dál, proto téměř za plný počet.
P. S. Doporučuji číst postupně, osobně dočítám první díly zpětně a raději bych to udělal opačně.
Kniha na mě působila ze začátku zmateně, uvažovala jsem, že ji odložím, pak se to zlomilo a děj se dostal do otáček. Příběh má ve svých rukou Carl a jeho pomocník Asad. Už se těším na další případy oddělení Q.
Audio :
Poslechuto v podání Igora Bareše. Perfektní hlas k této knize. Už se těším na další díl ze série.
Dobrá detektivka. Na Merete mně mrzí, že ani jednou neprojevila trochu lítosti nad neštěstím stiženou Larsovou rodinou.
Tak jsem hledala něco oddechového k nucenému odpočinku... Nemohlo to dopadnout jinak, než volbou skandinávské kriminálky.
Žena v kleci dokonale naplnila mé očekávání. Ústřední dvojice vyšetřovatelů je originální, svěží a vtipná. Pachatel vynalézavý a zvrácený typicky severským způsobem. :) O rozuzlení případu včetně všech souvislostí jsem měla jasno v první čtvrtině knížky, což mě normálně vždycky vytočí, ale tady to dál funguje - do stavby příběhu to všechno tak zapadá, že to bylo vlastně velké plus.
Kniha byla zajímavá, zvlášť posledních cca 100 stran jsem se nemohl odtrhnout, vlastně není moc co bych vytknul, až na jedno a to je neustálé odbíhání od tématu. Kolikrát jsem přečetl dvě, tři kapitoly a v podstatě se nic nestalo a místo toho se tam pořád rozebíral případ který se stal předtím, u kterého ale neznáme okolnosti a tak jsou ty informaci k ničemu a celkově mi přišlo že v některých částech autor dost odbíhal od tématu ale jinak se mi to líbilo a určitě si přečtu i pokračovaní.
8/10
zfilmováno Dánsko dánská literatura tajemství severská krimi politici krimi zmizení lidí dánské detektivky v kleci
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
(SPOILER) Tak to bylo super...trošičku mi vadil happy end,ale asi to tak mělo být...jinak opravdu skvěle napsaná kniha...těším se na další díly...