Žena v kleci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
1. díl >
První případ komisaře Mørcka z oddělení Q. Celosvětový bestseller. Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Kvinden i buret, 2007
Kniha mě naprosto pohltila, přečetla jsem jí skoro na jeden zátah :-) Po dlouhé době jsem zas četla dlouho do noci, abych zjistila jak to skončí :-) Určitě to není moje poslední kniha s oddělením Q. :-)
Juchu! Konečně zase jedna detektivka, která mě úplně pohltila. Poslední dobou jsem se do žádné detektivky nemohla pořádně začíst - buď byly moc jednoduché a předvídatelné nebo mě nebavil děj či hlavní detektiv. Žena v kleci mě ale bavila úplně po všech stránkách. Velmi zajímavá zápletka, zábavný detektiv a hlavně to bylo hodně napínavé a chytře vymyšlené. Baví mě, když se detektivka netočí jenom kolem jednoho specifického případu, ale když jsou k tomu poodhaleny i osobní životy postav. Určitě si přečtu ještě další díly série! Díky, Čtenářská výzvo, že jsem objevila tohle detektivní oddělení.
Kniha se mi dobře četla, líbil se mi autorův styl psaní, takže už se chystám na další případy oddělení Q
Nebylo to špatné, ale stejně se ve většině severských detektivek opakují jistá klišé, která jim ubírají na věrohodnosti, uvěřitelnosti a alespoň v mém případě i na hodnocení :)
Já na ty severské detektivky prostě fakt nejsem. Četla jsem to jen kvůli Čtenářské výzvě a vysloveně si těch 360 stran odtrpěla.
Klasicky protivný detektiv, debilní zápletka, superhrdinské rozuzlení... Ach jo, zklamání.
Mistrně napsané severské krimi, která v sobě snoubí vše co tento druh literatury ke svému úspěchu žádá. Napínavý příběh, výrazný policejní "hrdina", kvalitní zápletky a dobře propracované vedlejší postavy. Jussi Adler Olsen svou Ženou v kleci právem ukázal, proč je jedním z nejskloňovanějších autorů kriminálních knih a svou první knihou ze série "Případy oddělení Q" mě rozhodně nalákal na další detektivní příběhy s Carlem Mørckem. Shrnuto, podtrženo, nemám této knize absolutně co vytknout a pevně doufám, že se podobné kvality dočkám i v navazujících knihách.
Četlo se to samo, obzvlášť napínavý konec :) Určitě si přečtu další případy Oddělení Q.
V letošní výzvě jsem se dostala k několika detektivkám (včetně Cormorana Strika) a budu muset přehodnotit svá hodnocení.
Na začátku jsem měla pocit, že čtu nějakou detektivku od školáka, jak to bylo snad jak podle návodu psané a záměrně chaotické. Nicméně následně jsem se začetla a nedalo se moc odtrhnout. V půlce knihy mi však došlo, kdo je pachatelem a pak už se mi to jen potvrzovalo a potvrzovalo, dokud to autor sám neprozradil. Upřímně, mi motivy pachatele (ů) přijdou jako přehnané a i když si představím psychopata, tak si nemyslím, že by se mohl takto chovat. Avšak nemůžu autorovi upřít, že i přes vyzrazení zápletky poněkud záhy, si zachoval napínavost děje až do úplného konce.Určitě se chystám na něco dalšího a budu doufat, že tentokrát ta zápletka bude propracovanější.
Je to první kniha od autora, kterou jsem četl a asi ne poslední. Měl jsem ji rozečtenou několik let, protože asi v polovině jsem se v příběhu už trochu ztrácel. Nedávno jsem se k ní vrátil a na konci napětím skoro rozmačkal čtečku.
Moje první kniha od autora. Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak to bylo skvělé. Možného pachatele jsem odhadla poměrně brzo, trochu mi vadilo, že i v knize byl odhalen dost dlouho před koncem.... Ale čtení napínavé, příjemné, určitě si ještě něco od autora přečtu.
81%
Napínala zrak do tmy, srdce jí bušilo a nakonec se rozkřičela. Řvala, dokud jí nezačalo zvonit v uších a hlasivky nevypověděly službu.
Přečetla jsem si s chutí znovu. Líbí se mi oddělení Q, líbí se mi Carl a líbí se mi Asad. S Merete jsem prožívala každý okamžik jejího útrpného vězení. Příběh nepostrádá napětí a na závěr je hodně akční. A Asad se nezdá!
Pořád doporučuji k přečtení.
První kniha od autora, kterou jsem četla a nejspíš nebude poslední.
Komisař mi hlavně zpočátku nebyl moc sympatický, i když mám většinou takové trochu zpustlé typy ráda. Postupem času se to ale zlepšilo.
U severských krimi románů se tak nějak očekává, že to bude drsné a skoro až neuvěřitelné. a tato kniha rozhodně není výjimkou. Určitě se podívám i na filmové zpracování, abych porovnala, jak hodně se liší od knihy.
Detektivky normálně nečtu, tuto knihu jsem si vybrala na základě čtenářské výzvy a jsem za to ráda. Kniha je dobře napsaná, ale ke konci jsem se spíš nudila. Taky mě mrzí, že je na mě celkem brzo odhaleno, kde je ukrytá a kdo ji unesl. Určitě to není moje poslední detektivka.
zfilmováno Dánsko dánská literatura tajemství severská krimi politici krimi zmizení lidí dánské detektivky v kleci
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Pěkné,sice jsem celkem brzo předvídala pachatele,ale nijak mi to neubralo na napětí.
Ráda si přečtu další knihy tohoto autora.