Přiznat vinu

Přiznat vinu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536024/bmid_priznat-vinu-66153de01b052.jpg 4 477 477

Novinář Marek Vráz série

1. díl >

Jedné deštivé červencové noci roku 1996 mizí v Praze beze stopy mladá žena. I přesto, že se okamžitě rozbíhá intenzívní pátrání, není nalezena jediná indicie, která by k ní policii přivedla. O dvaadvacet let později jiná žena podléhá zákeřné nemoci a její beznadějně stav vyprovokuje k činu muže, který ví, co se té dávné deštivé noci událo. Pravda, jež vyplouvá na povrch, s sebou však nepřináší úlevu a vykoupení, nýbrž jen další bolest a několik podob smrti.... celý text

Aghatte
27.11.2021 3 z 5

V podstatě to bylo jako ze sešitů Stalo se.
Nemůžete si vytvořit žádný vztah k žádné postavě, a k rozuzlení dojde jen díky přiznání, jinak by nikdo na nic nepřišel. Ani novinář, ani čtenář, ani policie.
Bohužel se to ale děje. Spousta případů zůstane nevyřešena a vinící nepotrestání, a v klidu si žijí své mrzké životy.
Chudák holka, dětství jako z hororu a potom takový konec....

Nuttelka
05.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Mé první seznámení s autorem a už teď vím, že budu řadit mezi povedené série, u kterých se vůbec nebudu rozmýšlet, zda stojí za přečtení (poslech) či ne.
Marek Vráz a vyšetřování ztracené dívky mě vtáhlo hned od první kapitoly a nepustilo, dokud jsem neposlechla celý díl naráz. Překvapilo mi, že rozuzlení a "přiznání viny" došlo až po 22 letech, bylo to napínavé a konec smutný. Hodně mě bavil návrat do "devadesátek", co tenkrát frčelo, co se dělo, hezká nostalgie :-)
Určitě se těším na další díly.
(Audiokniha)

ViolettaCh.
30.10.2021 4 z 5

Detektivní příběh, mající svým dějem hluboké kořeny v minulosti, je psán čtivým způsobem, což hodnotím kladně. Je to moje druhá kniha od tohoto autora a tento rys jeho psaní je mi sympatický. Jinak je to celkem nekomplikovaný příběh, vyprávěný z pohledu novináře, zaměřeného na kriminální zpravodajství. Na vyplnění volného odpoledne je to fajn, z hlediska děje a zápletky nic světoborného, nicméně okolnost, že jde o domácí prostředí, je příjemná změna, když člověk čte zpravidla zahraniční (často severské) detektivky.

Anna27
24.10.2021 5 z 5

Moje první kniha od autora, určitě si přečtu i další. Na českou detektivku hodně slušné. Ke konci mě mrazilo, jak případ dopadl. Škoda jak autor vyřešil postavu detektiva, byla mi sympatická. Za mě doporučuji.

Marekh
21.10.2021 5 z 5

Na tuto knihu mě nalákal Incognitoreader a musím říci, že se mi tento kriminální thriller líbil. Hlavní postavou je novinář MAREK VRÁZ, který mi byl sympatický. Všichni ho přezdívali Terence. Zpočátku vykonával všechny úkoly, které mu byly přiděleny, dalo by se říci, že byl holka pro všechno, ale později se začal zajímat o případ jedné ztracené mladé dívky a postupně se vypracovával ve své profesi. Jedná se o první díl ze série NOVINÁŘ MAREK VRÁZ a já určitě budu pokračovat dalšími knihami z této série, protože mě autor přesvědčil, že se mám pustit do dalších knih.

Kniha má 2 části. Kniha má PROLOG a EPILOG. První část příběhu je zasazena do devadesátých let, a to konkrétně do roku 1996. Líbilo se mi toto období, protože jsem si připomněl telefonní budky, pozvolný nárůst PC, počátky internetu. V knize je připomenut také textový editor TEXT 602, na kterém jsme se v minulosti učili pracovat ve škole. Většinou policisté zpracovávali svá hlášení na psacím stroji a práce na PC byla v počátcích, převážně se používal fax. Mladí lidé vlastnili walkmany a poslouchali na něm písničky.. Druhá část příběhu je zasazena do roku 2019.

Kniha se četla dobře, byla čtivá. Šlo se k jádru věci a zbytečně se neodbočovalo, kniha byla napínavá a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli se ztracená dívka nalezne či nikoliv, co se vlastně stalo v onu deštivou noc s mladou dívkou a byl jsem zvědavý, jestli se nakonec případ vyřeší nebo nikoliv. Přestože v knize nalezneme závažná témata, kniha se četla lehce. Nad některými informacemi jsem se pozastavoval a myslím si, že by mělo dojít ke změně v zákoně, pokud někdo spáchá závažný trestný čin. Autor pracoval na Policii ČR, převážnou část své kariéry strávil jako detektiv kriminální služby. Po 15 letech skončil u Policie ČR. Autor má zkušenosti z první ruky, takže si myslím, že jeho příběhy budou čtivé a napínavé a budou působit věrohodně, budou mít hlavu a patu. Budu zvědavý na další autorovy knihy. :)

ninano
19.10.2021 4 z 5

Celkem slušná tuzemská detektivka. Děj odsýpá nejsou zde žádná zbytečná a únavná vedlejší témata. Přesto mi k udělení plného počtu hvězd něco chybí.

Brembelik745
13.10.2021 4 z 5

Krátká, svižná, čtivá a napínavá detektivka....Taková oddechovka... A jako bonus zajímavé rozuzlení celého příběhu - takové hyeny žijou žel i mezi námi. Jsem zvědavá na další díl.

broskev28
12.10.2021 4 z 5

Já jsem smuténka za Mikem, takže Terence asi napoprvé nedocením. Ale fakt je, že u prvních dílů Mikovy série jsem taky nejásala, tak třeba to přijde.
Každopádně i tohle je velice čtivá kniha, příběh téměř neuvěřitelný a já jen doufám, že vymyšlený. Chápu, že jsme všichni jenom chybující lidé, ale tohle bylo nelidské a na mě docela silné kafe. Když si vyřizujou účty kmotrové (viz následující díl), nijak to neprožívám, ale tohle?

Lucie85
09.08.2021 5 z 5

Přiznám se, že jsem od knihy nečekala žádné zázraky, ani nevím proč jsem byla tak skeptická k české detektivce (a první od M. Goffy), když mě nakonec knížka opravdu ohromila. Nejedná se o nijak přehnaně složitý, komplikovaný a zápletkami přeplněný příběh, ale i tak je velice napínavý od začátku do konce. Chytlavě a poutavě psaná kniha, která vás vtáhne a nechce pustit, dokud nedočtete. Protože prostě potřebujete vědět ...

INCOGNITOREADER
06.08.2021 4 z 5

První kniha od Martina Goffy. Koupená ve výprodeji a ještě jsem se trefil do prvního dílů ze série!
Jedná se o detektivku a nebál bych se tady i říct, že chvílemi hlavně ke konci jde až do thrilleru. Takové napětí jaké Martin dokázal vybudovat na 216 stránkách nedokáží někteří autoři ani na dvojnásobné délce.
Kniha je psána řekl bych jakoby úsporným stylem, bez nějakých zbytečných kudrlinek. A to se mi právě líbilo.
Líbilo se mi i zasazení do devadesátek. V kombinaci s českým prostředím se jedná o osvěžující změnu. Aspoň pro mě.

Lamanai
31.07.2021 5 z 5

Četlo se samo. Můj první Goffa, rád si přečtu další knížky.

Ales.BD
04.07.2021 3 z 5

Trochu zklamalo, že případ není vyřešen poctivou detektivní prací. Skoky v čase s opakováním části děje působí mírně křečovitě a zamrzelo, jak se spisovatel zbavil postavy detektiva. Jinak to ale vypadá na slibný začátek knižní série.

jaroiva
03.07.2021 5 z 5

Druhá věc, kterou jsem od autora četla, a určitě ne poslední.
Není potřeba kruťáren ani laciných wow efektů, které se dnes tak často vyskytují v detektivkách. A přesto má příběh spád a hlavu a patu. Moc se mi líbí autorův styl.
I když Vánoční zpověď se mi líbila o chloupek víc, je to na plný počet bodů.

cucik14
30.06.2021 5 z 5

Je to Goffa, takže to je opět skvěle napsaná detektivka.
Jen mám furt v hlavě srovnání s Mikem, ale kdo ví, třeba mi nakonec i Terence bude sympatický :)

Janadvorackova
13.06.2021 4 z 5

Připomínka devadesátek, včetně různých dobových detailů, vůbec nebyla špatná.
Vráz začíná jako novinářský záprdek, když se ztratí sestra jeho spolužačky...
Autor se mě nesnažil ohromit, o to víc si mou pozornost získal.

čef
08.06.2021 5 z 5

Spíše trochu delší povídka o tom, jak člověka dokáže rozežrat pocit viny. Závěr je jako z antické tragédie. Napsáno svižně, v duchu ostatních knih tohoto autora. Hrdina není sice policajt jako Miko, ale má samozřejmě jeho ducha, naštěstí bez jeho typických pijáckých extempore. No tak třeba příště.

99jana99
03.06.2021 5 z 5

Tak opět skvělý pan Goffa. V půlce knihy jsem si říkala, že se to začíná vléct, že mě to přestává bavit, že mi chybí Miko Syrový, ale pan Goffa umí a ví, a proto přijde část Přiznat vinu, která má spád a přečtěte jí jedním dechem. Konec je překvapivý, skvělý, děsivý....

trudoš
12.05.2021 4 z 5

Od svého prvního románu ušel Martin Goffa hodný kus cesty, a zatímco kriminálky s Mikem Syrovým působily v některých momentech nejistě, první dobrodružství novináře Marka Vráze je dílem suverénního spisovatele, který přesně ví, co má dělat, aby čtenáře dostal na lopatu. Krátké kapitoly, úderné dialogy, sympatické postavy, tuzemské kulisy – ono stačí ve finále málo, a když k tomu připočtete vypsanou stylistiku, recept na úspěch je na světě. Neříkám, že zápletka nemá svoje slabiny, především pak při odhalování klíčových skutečností, kdy se ukazuje, jak moc hrál tvůrce předem inscenované drama a ne poctivou detektivku, ale při všem tom energickém tempu nějakou tu podpásovku knize odpustíte. Přitom se tentokrát nedá adorovat autorova důvěrná znalost policejní práce, protože k té hrdina přičichne jen vzdáleně. Ani tak však příběh neztrácí na autentičnosti, třebaže novinářské praktiky z 90. let mohou dneska působit krapet naivně. Ona ale skutečnost byla jistě i horší, vůbec si nedělám iluze.

petula22
25.04.2021 4 z 5

Martina Goffu jsem objevila zde na databázi knih... moje první knížka od autora a musím říct, že mě bavila od prvních stránek. Čtivá detektiva, rozhodně budu v sérii pokračovat.

brabofka
16.04.2021 4 z 5

Je to stejné jako když jsem začínala se sérií Miko Syrový. Rozjezd se táhne, odskakuje a místy jsem měla pocit, že mě to nebaví a jdu od toho. Nicméně síla zvědavosti převládla. Po skoro 1/3 knihy se děj najednou zázrakem rozjede a už to frčí. Poslední třetina knihy se posune do současnosti a tam už to jede z kopce. Budu věřit, že i v dalších dílech se autor opět dostane na svojí vlnu. Že stejně jako u Mika se musí nejdřív naučit žít s hlavní postavou a úhlem pohledu. Přeci jen čerpá z osobních zkušeností, a těch asi moc jako novinář nenabral. Určitě půjdu na další díl. Autora MG mám ráda.