Profesorka
Freida McFadden
Eve má pekný život. Každý deň vstane, dostane bozk od manžela Natea a odchádza do práce na miestnu strednú školu, kde učí matematiku. Všetko je tak, ako má byť. Až na to, že... Minulý rok casehamskou strednou školou otriasol škandál. Hovorilo sa o afére medzi učiteľom a študentkou menom Addie. Eve však vie, že za týmito škaredými klebetami sa ukrýva oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Addie nemožno veriť. Klame. Ubližuje ľuďom. Ničí životy druhým. Aspoň to všetci tvrdia. Nikto však nepozná skutočnú Addie. Nikto nevie tie tajomstvá, ktoré by ju mohli zničiť. A Addie urobí všetko pre to, aby to tak zostalo. Autorka bestsellerov New York Times Freida McFadden nám prináša príbeh plný zvrátených tajomstiev a dlho očakávanej pomsty. Máte sa na čo tešiť.... celý text
(SPOILER)
Freida McFadden rozhodně umí čtenáře zaujmout! Nechtělo se mi čekat na český překlad, tak jsem si knížku koupila ve slovenském překladu, stejně jako Anatómiu lží.
Zápletka byla neotřelá, ale nesedělo mi tam pár věcí. Souhlasím s komentářem od Tweety0207. Eve Jaye přece musela někdy vidět ve škole. I kdyby se náhodou nepotkali, to nepoznala, kolik mu je let? To ho nepoznal ani Nate, když Jay pomáhal Eve? Addie nic nedošlo, když Hudson řekl, že v minulosti měl někoho, kdo miloval boty? Knížka je jako dělaná na následnou diskuzi s ostatními čtenáři. :)
Profesorka byla ale rozhodně čtivá. Už se těším na další knížku od autorky. 4*
(SPOILER) Dávam 4 * ale dosť slabé 4*. Bola to moja prvá kniha autorky . Čítala sa veľmi dobre . Ale prvá časť knihy bola pre mňa utrpenie. Addie má neskutočne rozčuľovala so svojím správaním. Ako chápem má byť teenager takže bola strašne naivná. Ale celkovo jej správanie mi vadilo. Nate mi od začiatku strašné liezol na nervy. Eve mi bola najsympatickejšia hoci na svoj vek bola tiež naivná. Posledná časť knihy to v podstate zachránila. Celý príbeh pretkaný topánkami. To bol Top. Ale ten koniec, akože identita Jay , akože fakt? To by si ho Eve nikdy nevšimla v škole? To už bolo trochu pritiahnuté za vlasy.
„Vždy cez celú hlbokú noc ležím verne po boku nevesty drahej, svojho života, noc čo noc líham do hrobu v kráľovstve hmly, v prímorskom kráľovstve hmly.
Milujem Freidu, zbožňujem jej thrillery s nečakanými koncami, ktoré mi zakaždým vyrazia dych, ale toto bolo za mňa dosť veľké sklamanie.
Kniha sa rozdeľuje na tri časti a úplne najviac som bola sklamaná z prvej, ktorá bola dosť (a myslím si, že aj zbytočne) obšírna. Stále sa tam opakovalo to isté a pri niektorých pasážach autorka dokonca opakovala tie isté vety.
Hlavných postáv síce nebolo veľa, ale ani jedna mi neprirástla k srdcu. Autorkin štýl písania bol ako inak, dokonalý, takže určite na jej knihy nezanevriem kvôli jednej slabšej, lebo ona je podľa môjho názoru pani spisovateľka v tomto žánri.
Druhá a tretia časť sa čítali úplne samé a na konci som iba otvárala ústa, že "čo"? Ale ani to nie je dostatočný dôvod na to, aby som privrela oči a dala tejto knihe viac hviezd. Navyše mi tam vadilo kopec nezodpovedaných otázok, ktorých som sa ako čitateľ nedočkala a pri tom to je to hlavné, čo sa túžite dozvedieť, keďže to autorka celú dobu zdôrazňuje.
Som sklamaná.
Královna thrillerů Freida McFadden, která napsala její nejznámější knihu Pomocnička/Pomocnice.
Díky této knize jsem propadla tomuto žánru, a když jsem zjistila, že na Slovensku vyšla další její kniha, která u nás ještě není, tak jsem neváhala ani minutu a musela jsem se do ní pustit.
Freida opravdu moc dobře ví jak napsat poutavý a napínavý thriller, který vás od první věty vtáhne do příběhu. Knihu zvládnete za jeden jediný den přečíst, protože ji nedokážete odložit.
Příběh je psaný z více pohledů. Eva a její manžel Nate pracuji společně ve stejné škole jako učitelé. Na první pohled se může zdát, že vedou dokonalý život, ale není tomu úplně tak.
Eve i Nate dostanou do třídy Addie, které minulý rok umřel otec a poté způsobila rozruch na její škole. Jeden z učitelů byl nařknut, že vede románek právě s Addie.
Eve jí proto nevěří a je velmi podezíravá. Za to Nate ji pořád ochraňuje a obhajuje. Příběh z pohledu Addie se mi velmi líbil a bylo zajímavé zjištovat její tajemství, tak jako u Nate a Eve.
Celý příběh jste jako na trní, protože netušíte jakým směrem se to bude celé ubírat. I když jsem měla menší vidinu jak nejspíše příběh skončí, tak tomu vůbec tak nebylo. A opět jak jsem u autorky zvyklá jsem měla pusu dokořán, a ještě i dnes nad tím celým přemýšlím.
Nemůžu se zcela vypsat, protože byt jen jediný náznak a mohla bych vám všem něco vyspoilerovat a o to vás nemůžu připravit.
Pokud rádi čtete tento žánr, tak autorku doporučuji všemi deseti. A pokud nečtete thrillery, tak vám opravdu vřele doporučuji zkusit právě Freidu. Její knihy jsou pro mě velmi odpočinkové a je fajn zkusit i něco jiného než jen fantasy nebi romantiku. Taky máte napětí a nevíte co od příběhu až do konce můžete očekávat. Já miluji, že si během příběhu dělám vlastní teorie a tipuji, kdo za tím vždy stojí, ale ani jednou se mi to u Freidy nepodařilo
Profesorku jsem sice nezhltl na jedno dlouhé posezení (nebo spíše poležení), jako se mi to stalo u Za zamčenými dveřmi, nicméně je to to nejlepší, co Freida McFadden zatím napsala (jo jo, lepší než Pomocnice...).
Autorka si drží obdivuhodnou schopnost psát jednoduše a lehce, nezdržuje se podobnými komplikovanostmi jako "O třicet let dříve", pracuje s velmi úsporným počtem postav, které umí výborně a ve zkratce popsat, a výsledkem je forma, pro níž nemám lepší výraz než vyprávění. Prostě se to stránku po stránce pohybuje dopředu, a kdyby to Freida vyprávěla naživo, budu jí viset na rtech a chtít vědět, jak to dopadne.
Zajímalo by mě, jak teenagerky hodnotí příběh viděný očima teenagerky; mě to připadalo značně věrohodné. A kromě trošku za vlasy přitažené krkolomnosti s hrobem je to celé nadmíru soudržné. Schválně jsem se několikrát v průběhu čtení vracel k dříve přečteným stránkám, jestli tam Freida neudělala nějakou botu, která by nějak diskvalifikovala dvojitý přemet v závěru, ale neudělala. O to víc musím pochválit i (slovenský) překlad, kde je to ještě větší oříšek. V originále například nevíte, jestli je vypravěčem první kapitoly ona či on, angličtina je v tomto neutrální; ve slovenštině (a češtině taky) o tento důležitý prvek přijdete, takže o překvapení méně, ale i tak to drží pohromadě.
Skvělé čtení...
Autorku jsem si v poslední době velmi oblíbila, bohužel její knihy u nás vycházejí pomalu a tak je trošku s předstihem čtu v angličtině.
Učitelka Eva mě bavila hned od první věty (asi proto, že jsem taky učitelka Eva :)). Je vidět, že autorka má smysl nejen pro popis hrozných, strašidelných až horrorových a zapeklitých situací, ale i velký smysl pro černý humor.
Stejně jako u jejích dalších knížek se děj pomalu rozvíjí a to, co zpočátku vypadá jako každodenní rutina se postupně vybarvuje, a přestože někomu fandíme a máme pro něj pochopení, tak vše se nakonec obrací a z dobráků a chudáků se klubou pěkné bestijky.
Kniha není bůhvíjak hluboká, ale bavila mě a těším se na další Freidu.
Autorka je známá tím, že její knihy mají pomalý rozjezd.Kniha se cetla dobře,ale jen ten konec....tam mi prostě neco nesedělo..nebo spatny překlad. Jinak pro mě je zatím kniha Anatomia lži top.
Moje první čtení ve slovenštině. Když jsem byla v půlce čtení, říkala jsem si, že je to asi zatím nejslabší knížka od této spisovatelky. To jsem se ale pěkně mýlila! :-D Bezva konec!!
Rozjezd pomalejší ,ale pak to mělo grády a člověk četl a četl ,aby věděl ,jak to dopadne
Kniha je písaná podobným štýlom ako ostatné, t.j. z pohľadu viacerých osôb . Školské prostredie bolo fajn a tým,že kapitoly sú krátke, tak máte pocit,že to rýchle ubieha. Poslednú štvrtinu prečítate zrejme na jeden šup,keďže sa od toho nedá odist
Knihy z učiteľského prostredia ma jednoducho nenudia a rovnako to bolo aj v tomto príbehu…
Aj keď krimi nie sú moja šálka kávy, táto je ľahučká, nenasilná a nesie sa skôr v oddychovom duchu…Výborne sa mi pri nej prebúdzalo ráno cestou do práce a aj zrelaxovalo po práci…
Príbeh drží čitateľa v napätí od začiatku po koniec, stále sa niečo zaujímavé deje…
Za MŇA vrelo ODPORÚČAM
2023 | Pomocnice |
2024 | Za zamčenými dveřmi |
2023 | Anatómia lží |
2024 | Tajemství pomocnice |
2024 | Profesorka |
Začínám přicházet na chuť této autorce :D přestože knížka Za zamčenými dveřmi ode mě dostala 1*, tak tahle byla lepší a zajímavější. Klasicky vám tam skoro nikdo není sympatickej, ale děj utíká a bavilo mě to. Konec je klasicky jeden velký otazník a blbost zároveň, ale tentokrát jsem na to byla připravená, a proto mi to nezkazilo celkový dojem z knížky. Pokud jste náročnější čtenář thrillerů, tak prostě od knížky očekávejte napětí, svižnost, ale ne tak úplně věrohodnost a užijete si to.