Projekt Kronos
Pavel Bareš
Projekt Kronos série
1. díl >
Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech… Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku. Mladý Downtowner Jason Blake vždycky toužil být hrdinou. A teď se mu — k jeho smůle — tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luco Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nejmocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města.... celý text
Projekt Kronos je velmi čtivý, a to přitom rozhodně nevychází čtenáři vstříc – skáče se v čase, mezi postavami, v ději... Začátek je tak těžký a pokaždé, knihu jsem četl třikrát*, jsem měl pocit, že se dostatečně nechytám. Jak se ale začnou jednotlivé linky spojovat a propojovat, začíná to dávat smysl. Zmatení tak střídá nadšení z umně spletených časů. A s každým dalším čtením člověk zjišťuje něco nového.
Když jsem se do knihy vrhl poprvé, mrzelo mě, že se na první pohled tvářila jako uzavřený příběh, ne vše se ale dokončilo. Čtenář pak ani nevěděl, jestli některé nedovysvětlené a nedokončené věci jsou "tajemné" schválně, nebo přijde ještě nějaké rozpletení. Teď, když je trilogie kompletní, ono prvotní překvapení mizí a naopak oceňuji, že jistou formu závěru to má. Ani tak si ale nejsem jist, co vše napsané je důležité i pro čtenáře. Respektive, zda ve své vcelku komplikované formě kniha neskrývá i některé důležité věci a spojení (je velmi jednoduché něco přehlédnout). Bylo by určitě zajímavé psát si jednotlivé otázky a zjišťovat, zda na ně autor postupně odpoví. Nebo porovnávat drobné náznaky. Jen nebýt tak líný :)
Každopádně jde o dílo plné příběhových i grafických nápadů a té správné postapokalyptické atmosféry. Autor má dostatečný dar jazyka, že je čtení svého druhu zábavným akčním filmem. Divím se proto, že se kniha nesíří do ciziny. Na tuzemskou literaturu jde o nezvyklou úroveň promyšlenosti.
A mimochodem, knihu jsem četl v roce 2018 a 2019. Teď v roce 2022 po více než dvou letech pandemie je dosti zvláštní číst o nákaze, karanténě nebo nechuti nosit respirátor...
* Druhá kniha Kronovy děti je zdá se ještě o krapítek nepřístupnější a bez osvěžené znalosti prvního dílu nemá čtenář bez velmi dobré paměti šanci. Jsem zvědav na třetí pokračování Kronův odkaz, kvůli kterému pro jistotu začínám znovu od začátku.
Naprosto mě to uhranulo, do tohohle světa jsem uvrtal i mojí češtinářku prostřednictvím mého asi dvacetistránkového ČD, přičemž oba napjatě čekáme na Odkaz. Poslední dvě hodiny literatury nebyly o ničem jiném a je to dobře, tahle kniha si to určitě zaslouží. Konec mě naprosto uhranul a původně jsem si myslel, že je to standalone. A ve výsledku se to dá, jakožto standalone brát. Pokud Vaše peněženka nezvládne nápor trilogie, je to podle mě úplně ideální.
(SPOILER) Když jsem knihu otevřela a dočetla o městu rozděleném plošinou, o městu, kde chudí jsou dole a bohatí nahoře, měla jsem dojem, že se nám autoři urbanfantastiky "točí" kolem stejného tématu, protože jsem nedávno dočetla druhý Kotletův Underground a Město v oblacích od Sněgoňové (reálně jsou Kronovy děti mnohem starší), ale pak jeden z hlavních hrdinů použil billboard jako portál a dál už jsem jen žasla. Město jako živý organismus, jednotlivé jeho prvky, které dokáží hrdinové měnit, tvarovat a používat tak, jak potřebují. Hrdinové, každý jiný, každý hluboce lidský a každý čtenáře nějakým způsobem zasáhne. Dějové linky se proplétají v relativně velice krátkém období, obdivuji úžasnou propracovanost. Sama se považuji za povrchního čtenáře, který dějem proletí, ale nemám dojem, že bych se v téhle tlusté knize ztrácela v počtu postav (větším, než bývá obvyklé), nebo čase. Jediné, co mě trošku zamrzelo, bylo, když na konci „zbyly“ v podstatě jen mladé (ne dějem, ale věkem) postavy. Ale kniha jako celek mi přijde ÚCHVATNÁ! A už šetřím na další díly :)
V roce vydání 2017 už bych nečekal prosté napodobování amerických komiksů. Všechna možná klišé zmíněného žánru, nepřehledná řada anglických jmen, wowování, arrrghování, yardů, palců a mílí. Od Čecha z okolí Prahy bych si přál více osobitosti a odvahy. Jinak to má většinou celkem spád, takže jako temný akční příběh obstojí.
Když to jde, snažím se knihu ohodnotit jedním jediným slovem. V tomto případě to slovo bude: jedinečné. Konečně někdo přišel s příběhem, který je originální. Alespoň pro mě byl. Měla jsem pocit, že čtu, poslouchám, filmový scénář. Pročítám si autorův životopis a příběh který sepsal mi teď dává ještě větší smyl. Ano, bylo to jako nějaká akční videohra s komixovým hrdinou. Ale to by bylo příliš jednoduché hodnocení. Nejvíc mě bavilo, že žádná z postav není černobílá. V každé je trocha toho dobra, ale ve většině z nich je především zlo. Svět po atomové katastrofě. Pokolikáté již? Ale tentokrát je to opravdu hodně dobrý příběh, který ani chvilku nenudí. Drobnou výtku bych snad mohla mít ke složitější orientaci v příběhu. Mnoho postav a skoky v dějových linkách, které jsou velmi nenadálé a dost časté. Rozhodně tato kniha vyžaduje větší soustředění. Párkrát jsem musela přetáčet zpět, abych pochopila sled událostí. Jsou zde totiž střihy jako ve filmu. Ale suma sumárum? Dávám více než 5 hvězd. Audiokniha, kterou perfektně načetl pan Ondřej Novák, je zpracována vynikajícím způsobem. Především jsem ocenila, že je přechod do jiné dějové linky, většinou ohraničený nenápadným zvukovým signálem. Což velmi usnadňuje orientaci v příběhu.
Na tuhle knížku jsem se docela těšil. Pavel Bareš je mladý sympatický muž mnoha zájmů, mimo jiné propagátor komiksů, RPGček a dalších nerdovin. Projekt Kronos navíc asi částečně vznikal v jedné mojí oblíbené kavárně. Bohužel, když jsem se teď po dlouhé době konečně dobral ke konci, musím říci, že to nebylo nic pro mě.
Kdybych měl problémy této knihy rychle shrnout, tak bych řekl že je moc dlouhá, moc komplikovaná a moc young adult. Když začnu od konce, tak už se nedokáži tolik ztotožnit s dospívajícími hrdiny a jejich problémy s rodiči a na internátní škole. Další věc ale je, že toho bylo na mě zkrátka moc. V knize je postapo, superhrdinové, politika, intriky, mučení, "škola pro nadané děti", umělá inteligence, pandemie.... Spousta a spousta postav a dějových linek, které jsou často jenom naznačeny a dočkáme se jich i v dalších dílech. I když má tištěná verze knihy má přes 500 stran, pořád jsem se na konci úplně neorientoval.
Někdo si Projekt Kronos jistě užije, Já nejsem cílovka a navíc moc nepomohlo, že jsem knížku poslouchal ve volných chvílích, i když by asi potřebovala víc času a soustředění. Přesto po druhém dílu asi jen tak nesáhnu.
Zajímavě vytvořený svět naší budoucnosti. Dost se mi pletly dějové linie a jména, ještě když k tomu tady byla přehršel postav a jména klaďáka i záporňáka si byla velmi podobná a obě začínala na D. Možná byl trochu problém, že jsem to poslouchala jako audioknihu, i když její zpracování bylo úžasné. Na opravdu četná ÁÁÁÁÁÁÁ a další citoslovce asi těžko kdy zapomenu;)
Dlouhou dobu jsem hledala nějakou knihu, která by mě naplno vtáhla do děje, jako to udělala série Harryho Pottera a Naslouchače, a haleluja konečne jsem takovou knížku našla. Na můj vkus je sice kniha trochu temná a depresivní, na druhou stranu vám to ukáže, jaký je to být hrdinou doopravdy a jak těžké je žít v takovém post-válečném světě, ve kterém se děj knihy odehrává. Ale za nejúžasnější věc považuji, že si ten děj, ty postavy a ty emoce dokážu úplně živě představit. Jediné co k tomu potřebujete, je opravdu jednoduchý popis z knihy a samozřejmě v první řadě si ji přečíst :)
Akční, zajímavé a nevšední. Rychle mi stránky mizely pod rukama, ale já jsem, hlavní příběh moc nezachytila. Proto tohle nebude asi série přímo určená pro mne. Každopádně chápu, proč je takto oblíbená a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.
Ten svět a všechno kolem byl skvělé vymyšlený, ale protože jsem to poslouchala jako audioknihu, nejspíš jsem nedávala tolik pozor, a tak se mi některé vedlejší ale důležité postavy pletly, a tak mě ani nijak zvlášť nezasáhl jejich osud. Raději bych víc prostoru pro postavy, které mě víc zajímaly. První díl je takový hodně dlouhý, i když zajímavý a pestrý, úvod.
Dialogy ve vážných situacích zněly dětinsky a trapně. Záporáci jsou skici. Děj neměl vyvrcholení, ale to nemusí nutně být mínus. Všechno, co tady píšu, nemusí být nutně mínus. Žádné popisy. Fakt, žádné.... Jen málokdy se člověk dozví, jak někdo doopravdy vypadá. Jason... Ach, Jason. Tak to byla fakt tragikomická postava s komplexem hrdiny, což bylo fakt otravný. Začátek knížky byl marnej, konec knížky byl marnej. Ta střední část se mi líbila asi nejvíc, ačkoliv Luco taky má svoje mouchy, tak rozhodně mě to tolik neiritovalo. Zvraty byly fajn, ne bombový, ale šlo to. Svět zajímavý.
Kdybych měla knihu popsat jednou větou tak jde o Příběh odehrávající se po celosvětové jaderné válce s temnou atmosférou Gotham city, komiksovými prvky připomínajícími Agents of SHIELD a zápletkou hodnou knize Šest vran a sérii Silo. Divoký, co? Jo, to bylo. A bylo to dokonalý! ????
IG: @hanybooks
V den vydání jsem knihu koupil, abych podpořil českého začínajícího autora. Téhož dne jsem přečetl 25 stránek a knihu odložil. Attiona tomu chtěla, aby čas uzrál teprve nyní...
Prohnilost a zlo ze samotných základů města proniká až do nejvyšších pater Eclipse Tower. Napříč tomu všemu utrpení a beznaději se někteří jedinci (k nimž duše města jménem Attiona promlouvá) pokouší o nemožné. Pokouší se totiž najít "kousky lidství v nás"...
Nejsem mladší ročník (což je věru subjektivní, ale pod 30 mi není) a ani mi nepřišlo psaní chaotické, ba naopak. Všechno mi dávalo perfektní smysl. Postavy mě bavily, zajímaly a taky vysloveně sraly (že, pane C?), což je známka dobré práce autora.
Rozhodl jsem se nedočíst a nehodnotit, jelikož cílová skupina je asi jiného věku... Zpočátku je děj divný, posléze se svět poněkud vysvětluje, ale nic ve mě nevzbuzuje zvědavost a touhu otáčet stránky. Pro mladé a milovníky komiksových superhrdinů řekl bych, ale já ani neměl chuť zkouknout všechny X-Meny :-)
Až na jednu část to byla parádní kniha.Nějak nechápu lidi, kteří se prý ztrácejí v charakterech a jsou zmatení.Na naší scénu super práce.Pravda je to pro mladší generace, ale to mi opravdu nevadilo.Spíš skákání mezi datumem čtvrtého a sedmého snad na sto stranách mi trhalo žíly.
Od Pavla Bareše jsem četla nejdřív Metu a poté až Projekt Kronos. A myslím si, že jsem udělala hodně dobře. Proč?
Barešův styl psaní je trošku chaotický, ale zas je jiný a to oceňuji. Protože je ale Meta mnohem kratší kniha, je hodně malá šance, že byste se v ní ztratili. Kdybych nevěděla, co mě v Projektu Kronos čeká, trvalo by mi mnohem déle se v příběhu zorientovat a pochopit, co se to sakra děje. Takže jsem hezky v Metě objevila kouzlo Pavlova psaní a myslela si, že v další jeho knize mě už nic tak nepřekvapí. Jak hloupá jsem to byla.
Vlastně jsem ani na chvíli netušila, co se bude dít na další straně. A jak jsem se dostávala dál a dál, už jsem ani nedoufala, že bych někdy mohla děj předvídat.
Do sci-fi žánru zabrousím jen výjimečně a opravdu to musí stát za to. Jsem moc ráda, že mě Projekt Kronos bavil a nezklamal, protože mám takhle dalšího českého autora, kterého můžu jen a jen doporučovat.
DRUHÉ ČTENÍ
Konečně jsem se dokopala ke koupi té druhé cihly (čti: druhého dílu), ale abych si ji mohla užít, tak jsem se rozhodla přečíst si znova první díl. Když jsem Projekt Kronos četla poprvé, neměla jsem na čtení druhé poloviny knihy tolik času a vlastně jsem si toho ze čtení moc nepamatovala. Teď čas byl, čtení jsme si užila naplno. Pavlův styl psaní se mi moc líbí, ale pořád si tak nějak stojím za tím, že Meta se mi četla lépe, tohle je místy takové kostrbatější a občas se člověk zarazí nad dialogy, ale čert to vem. Jde o debut mladého českého autora a je to parádní! Jsem zvědavá na pokračování. Druhý díl tu mám nachystaný, ale asi si po těch 550 stranách dám teď něco kratšího nebo něco trochu jiného, abych se nějak připravila na těch dalších (tentokrát 700 nebo kolik vlastně?) xyz stran v Attioně. Za mě každopádně doporučení i po druhém čtení!
antiutopie, dystopie, kakotopie prvotina budoucnost superschopnosti české sci-fi nebezpečný virus postapokalyptická sci-fiAutorovy další knížky
2017 | Projekt Kronos |
2020 | Meta |
2019 | Kronovy děti |
2021 | Kronův odkaz |
2023 | Lenochod Jimmy & jeho backup band |
Nemůžu si pomoct, ale i po třetím přečtení téhle knihy jsem nadšená! Postavy jsou skvělé, nikdy pořádně nevíte, co nového se o nich dozvíte, co zvládnou, nebo naopak podělají. Jestli jsou dobré, nebo naopak špatné. Tohle mě prostě baví!
Neustále velmi silně prožívám kapitolu Blackout, protože ta je tak dokonale napsaná, že si přijdu, že jsem tam také a bojuji o svůj život stejně jako naše postavy.
Pavel umí mistrně přeskakovat v čase a po chvíli se vrátit zpátky, aby právě v ten přesný moment vše zapadlo do sebe. Ještě u žádné knihy jsem takovýhle pocit přímo nezažila. Několikrát jsem byla nucena otáčet stránky zpátky a utvrzovat se ve svém přesvědčení. Úžasné! Miluju to!
Největší problém jsem měla při každém čtení s tou obrovskou spoustou postav, ale nebojte se, ve všech se nakonec vyznáte. A když ne, napište si na papírky pomůcku.
Knihu mohu více než doporučit! A já jdu podruhé na druhý díl, protože konečně už mám i ten závěrečný, aby příběh nezůstal otevřený.