Prokletí rodu Auerspergů
David Glockner
Kníže František Josef Auersperg a jeho manželka Vilemína chystají na svém zámku ve Žlebech velkolepou oslavu stříbrné svatby. Očekává se účast kolem dvou set aristokratů z celé Evropy, včetně členů královských rodin. Toho chce využít gruzínský anarchista Simon Ter Petrosjan, bývalý Stalinův kumpán v jeho gangsterských časech na Kavkaze. Je na útěku a najde skrýš u skupiny východočeských anarchistů vedených Václavem Horou, ševcem v Chrudimi. Je pevně rozhodnutý vyhodit Auerspergy a jejich hosty do povětří. Na zámku navíc nachází pomocníka, Vincenta Horu, vychovatele jednoho z knížecích dětí a Václavova bratra. Dojde k podivným událostem, nepředvídatelným tahům mnoha aktérů příběhu, nicméně vše směřuje ke krvavému vyvrcholení… Příběh vychází z reálných událostí v prvních letech minulého století a autor v něm skvěle zobrazil poměry a vztahy v rodině Auerspergů a mezi jejich zaměstnanci, k nimž patří především vychovatelé pěti knížecích dětí.... celý text
Chtěla jsem knihu dočíst, ale nešlo to. Spousta nepříliš zdařile vykreslených postav, přeskakování v místě a čase, kde se zrovna ocitáme, místy až parodický popis děje.
(SPOILER)
Ve Žlebech jsem byla, mám tam příbuzné, proto mám k šlechtickému rodu Auerspergů a tomuto kraji zvláštní vztah.
Kníže František Josef Auersperg odjíždí do Afriky, spolu s manželkou Vilemínou a takovým vykukem, silným jedincem Vincencem, který bude dělat v budoucnu vychovatele jeho dětí. Společně tam zažívají různá dobrodružství. Do Čech se časem zase vrátí a děj se rozkošatí a ještě více zdramatizuje... A do děje hlavně vstupuje gruzínský anarchista Simon Ter Petrosjan na útěku. Se svými spojenci, mezi které patří i Vincencův bratr, plánuje atentát na aristokraty. Historická kniha má i politické pozadí.
Pokud bude číst autor hodnocení, omlouvám se, ale tohle opravdu nedávám.
Hned od počátku se mi kniha velmi špatně četla. Snažila jsem se, ale myslím si, že je tolik krásných knih a můj čas je drahý na to, abych ztrácela čas s knihou, která mi nesedne.
Nesnáším čtení o zabíjení zvířat, nesnáším čtení o tom, jak se lidi třepou na to, aby mohli nějaké zvíře zabít.
Ne, tohle opravdu není kniha pro mne. A hrozně mne to mrzí, protože jsem se na knihu těšila. Jsem ráda, že jsem si knihu jen půjčila z knihovny a velmi ráda ji tam co nejdříve vrátím.
Za mne-ne.
Za mě nic moc, trošku i přitažené za vlasy, třetí hvězdička je za lokaci, kterou velmi dobře znám, neboť je v okolí mého bydliště
Náramně jsem se pobavila. Víc, než historický román anebo detektivka to byla hlavně fraška. Všechny postavy byly blíž karikatuře než skutečným lidem. Ale bylo to docela dobré čtení, když si člověk připustí, že nejde o nic jiného, než o legraci. Anarchista Simon neměl chybu stejně jako Viktor Hora. Věra byla v blázinci právem, urození zde vystupují přirozeně, s těmi bych si ráda přiťukla. Nejvíc je mi líto lva, tak to skončit nemuselo. A kdo ví, jestli v další knize nebudeme číst o Viktorovi v Americe. Jenom těch chyb, těch chyb co na stránkách bylo! Korektoři vymřeli, či co?
Knihu jsem četla na dvakrát, chvíli mi trvalo si zvyknout na autorův styl, kterým (ne)bylo budováno napětí. Namísto nadpřirozena by neškodilo více akce, ale dovoluji si autora pochválit za skvělou rešeršní práci pokud jde o místopis, neboť z kraje, kde se děj odehrává pocházím a na zámku ve Žlebech jsem několik let prováděla! Nestyděla bych se román některému zvídavejšímu návštěvníkovi doporučit pro dokreslení každodenního života před 1. světovou válkou.
Myslím, že reálie jsou popsané dobře a čtivě, ale jinak mám pocit, že autor svoje postavy nemá ani trochu rád... Ten bezcitný konec, to nebylo vůbec hezké. Auersperkové se asi v rakvích dost ošívají.
A nemám ráda, když se ubližuje kočkám jakékoliv velikosti.
Pěkné čtení, které jsem si musela obstarat. Slatiňany mám velmi ráda, další plus jsou Auerspergové a poslední hvězdičku dávám za osobnosti, které se v knize objevili a o kterých jsem neměla ani tušení - např. Rudolf von Slatin. Samotný příběh byl trochu předvídatelný, ale v krajině, kterou mám ráda ....
aristokracie, šlechta atentáty Rakousko-Uhersko anarchisté česká šlechta historické romány podle skutečných událostí
2020 | Prokletí rodu Auerspergů |
2015 | Císařův prezident |
2022 | Tajemství rodu Rottových |
2010 | Zlý sen |
2009 | Satanovo vejce |
Četla jsem knihu do čtenářské výzvy poté, co jsem navštívila Slatiňany, kde nám průvodce o rodu Aurspergů vyprávěl, proto jsem byla zvědavá.
Musím ale říct, že jsem chvílemi uvažovala, že knihu ani nedočtu. To, že je historicky nepřesná, mi zase tolik nevadilo - koneckonců je to román a ne faktografická kniha. Přišlo mi ale, že se postavy chovaly místy dost nelogicky a u jedné z nich jsem si vlastně vůbec nebyla jistá jejími motivy.
Pro mě mnohem závažnější, problémem byly gramatické chyby. Na každé druhé stránce (a to bohužel nepřeháním) byla nějaká chyba - buď chybělo písmeno ve slově, byl špatný pád, nebo nesouhlasil podmět s přísudkem a to by se snad v dnešní době stávat nemělo.
Jsem pevně rozhodnuta, že od autora už další knihu číst nebudu.