Prokletí rodu Auerspergů přehled
David Glockner
Kníže František Josef Auersperg a jeho manželka Vilemína chystají na svém zámku ve Žlebech velkolepou oslavu stříbrné svatby. Očekává se účast kolem dvou set aristokratů z celé Evropy, včetně členů královských rodin. Toho chce využít gruzínský anarchista Simon Ter Petrosjan, bývalý Stalinův kumpán v jeho gangsterských časech na Kavkaze. Je na útěku a najde skrýš u skupiny východočeských anarchistů vedených Václavem Horou, ševcem v Chrudimi. Je pevně rozhodnutý vyhodit Auerspergy a jejich hosty do povětří. Na zámku navíc nachází pomocníka, Vincenta Horu, vychovatele jednoho z knížecích dětí a Václavova bratra. Dojde k podivným událostem, nepředvídatelným tahům mnoha aktérů příběhu, nicméně vše směřuje ke krvavému vyvrcholení… Příběh vychází z reálných událostí v prvních letech minulého století a autor v něm skvěle zobrazil poměry a vztahy v rodině Auerspergů a mezi jejich zaměstnanci, k nimž patří především vychovatelé pěti knížecích dětí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prokletí rodu Auerspergů. Přihlašte se a napište ho.
Chtěla jsem knihu dočíst, ale nešlo to. Spousta nepříliš zdařile vykreslených postav, přeskakování v místě a čase, kde se zrovna ocitáme, místy až parodický popis děje.
Knižní novinky (46. týden)
08.11.2020
Kniha Prokletí rodu Auerspergů v seznamech
aristokracie, šlechta atentáty Rakousko-Uhersko anarchisté česká šlechta historické romány podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2020 | Prokletí rodu Auerspergů |
2015 | Císařův prezident |
2022 | Tajemství rodu Rottových |
2010 | Zlý sen |
2009 | Satanovo vejce |
Četla jsem knihu do čtenářské výzvy poté, co jsem navštívila Slatiňany, kde nám průvodce o rodu Aurspergů vyprávěl, proto jsem byla zvědavá.
Musím ale říct, že jsem chvílemi uvažovala, že knihu ani nedočtu. To, že je historicky nepřesná, mi zase tolik nevadilo - koneckonců je to román a ne faktografická kniha. Přišlo mi ale, že se postavy chovaly místy dost nelogicky a u jedné z nich jsem si vlastně vůbec nebyla jistá jejími motivy.
Pro mě mnohem závažnější, problémem byly gramatické chyby. Na každé druhé stránce (a to bohužel nepřeháním) byla nějaká chyba - buď chybělo písmeno ve slově, byl špatný pád, nebo nesouhlasil podmět s přísudkem a to by se snad v dnešní době stávat nemělo.
Jsem pevně rozhodnuta, že od autora už další knihu číst nebudu.