Prokletí Salemu
Stephen King
Jerusalem's Lot je poklidné městečko v Nové Anglii. Jenže pod jeho starosvětskou slupkou se skrývá zlo, které jen čeká na to, aby je někdo probudil. Každý něco skrývá, všichni tu mají na duši škraloup. Duchovní, otec Callahan, nezřízeně pije a v Bohu už nevěří, sedmnáctiletá Sandy McDougallová bije své roční dítě, když zlobí, Bonne Sawyerová je muži nevěrná prakticky s každým, koho potká. A k tomu všemu na město z kopce shlíží opuštěný a strašidelný Marstenův dům, který zničehonic začal někdo obývat. A nikdo netuší, že právě odtud v podobě upíra, pana Barlowa, a jeho pomocníka Strakera přichází apokalyptická zkáza. Nejméně ze všech pak průměrný spisovatel thrillerů Ben Mears, jenž se do Salemu po letech vrací, aby tu našel ztracený klid... Raný Kingův román Prokletí Salemu buduje dusivou atmosféru hrůzy postupně a v hypnoticky pomalém tempu. Nečekejte happy end, nečekejte jednoznačné rozdělení na dobro a zlo, protože nejhorším zlem není člověku nadpřirozená bytost, ale on sám.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Salem's Lot, 1975
Tato kniha mě přesvědčila, že upírská tématika mě opravdu baví. Navíc je tady upír opravdu ta záporná postava, jakou by měl být. Kniha mě bavila od začátku do konce. S postavou kněze jsem se navíc setkala ještě jednou v Kingově sérii Temná věž.
Moc pěkná Kingovka!!! Je to strašidelný upírský příběh, kde upír je tím zlem, kterým má být!!! Děj nás zavádí do malého městečka, které dalo knize název a po přistěhování hlavního hrdiny Bena, přijíždí do strašidelného opuštěného domu nad městem starobylý upír se svým kumpánem. Knížka nám ukazuje boj s temným pánem Barlowem a jeho otroky. Jen na můj vkus šel příliš snadno zahubit....
Skvělý horor, myslela jsem si,že u knihy o upirech se bát nedokážu, ale opak je pravdou! :-)Vynikající zápletka, nečekané zvraty.. Prostě super
Výborný a hlavne inteligentný horor, ktorý ma pripútal k malému mestečku Jerusalem´s Lot ako diváka, ktorý sa díva na kvalitný Áčkový film v kine. King detailne so svojou predstavivosťou vyťahuje z rukáva mnoho postáv, ktoré spolu súvisia, rozhibáva rôzne dejové linky, ktoré majú v závere rovnaký koniec. Každá dejová linka je vynikajúca, nielen tá hlavná. Prolog je vlastne druhým epilogom, takou krásnou kódou vo vyníkajúcej sonáte. Koniec sa Kingovi vydaril, to sa musí nechať. Ešte teraz ma niekedy zamrazí z niektorých scén. King sa v niektorých scenách rozpíše takou famóznosťou, že mi až berie dych. Na plný počet mi tam niečo predsalen chýbalo... 90%!
"Seš praštenej jako italská armáda."
"Psi. Nízká zvířata, která se krčí a vyjí, když uslyší neznáme kroky. Hodí se jenom k tomu, aby kňučeli a plazili se. Všem rozpárat břicho, to říkam já. Všechny je rozpárat!"
Brečet, to je jako vyčúrat všechno na zem.
Tvoje pokání budiž šest pravých háků a pořádný kopanec do prdele. Jdi svou cestou a již nehřeš více.
Fantastická věc! Jako milovník Stokerova Draculy jsem se na Kingovo pojetí upírské tematiky moc těšila a rozhodně jsem nebyla zklamána! Opravdový horor, pokračující v linii Řbitova zvířátek a ostatních dnes již klasických Kingových knih. Chvílemi jsem se bála, fandila jsem charismatickým hlavním hrdinům a konec mě nadchnul! Prostě pecka :)
Úplně původně jsem si myslela, te kniha je opravdu o Salemu a čarodějnicích, protože jsem si obsah před přečtením celé knihy vůbec nečetla. Jakmile jsem zjistila, o čem bude, čekala jsem od ní obsahově víc. Některé pasáže byly tak nudné, že jsem měla chuť je přeskočit. On King je takový specifický autor, takže potřebuje i specifické čtenáře, a to já asi nejsem.
Úžasná kniha, měl jsem přečteno za tři večery. Je to má první kniha od Kinga a určitě ne poslední. Mohu každému jen doporučit, zvlášť těm kteří mají rádi upíří tématiku.
Vyborna kniha, vyborny horror, cetlo se to skvele bavilo me to moc doporucuji všem strasne rychle to uteklo ale maximálně sem si to užil idealni kniha na večer.... jen si nezapomente zavřít poradne okna ;)
Takový lepší vypravěčský standard od Kinga.Udivilo mne jedno: V posledních cca patnácti letech je King znám svým rouháním proti Bohu a církvi ( v některých knihách na každé druhé straně - až to vypadá, že je to "na objednávku" ). Ale zde to necítím. Postava otce Callahana je, i s jeho alkoholismem, podána vcelku pozitivně. To mne docela mile překvapilo. Jen tak dál.
Tuto tématiku mám tuze ráda a dlouho jsem nic takového nečetla. Že v té době nebylo Kingovi ani 30 jen dokazuje,jaký je to génius.
Úžasná kniha, úžasná atmosféra. Na film bych se nedívala, to by byl pořádný horor:)
Už klasika, ktorá určitým spôsobom ovplyvnila upírsku tématiku až dodnes, ak samozrejme odhliadneme od pre mňa stupidít typu Twilight. Nie je to najdielo od Kinga, cítiť že kniha je jednou z jeho ranných diel, ale určite stojí za prečítanie. Občas pôsobí neučesane, nesústredene a uponáhlane a dnes by asi časť z toho prepísal. Ale dobre, že to neurobil a všetci čitatelia môžu vidieť, ako sa spisovateľ vyvíja.
Od Kinga je tohle uz nekolikata prectena kniha a musim rict, ze kvalitou jedna z nejlepsich. Trochu me prekvapil rychly konec a likvidace Barlowa, ale na druhou stranu prece nebude padesat stran psat o zatloukani koliku :)
Proč jsem knihu tak dlouho odkládala? Protože jsem dokonale zblblá z těch všech nesmrtelných, na slunci se blyštících Kenů, že jakémukoliv dílu, kde by jen zmínkou mohl být upír prostě nechci dát šanci.
TY, jenž snad máš podobné předsudky jako já, okamžitě popadni knihu a začni číst. Tohle je numero uno mezi tesáky! Vážení, to ale byla jízda. Neskutečně jsem si to užila. Děsím se v noci podívat k oknu, co kdyby tam náhodnou někdo čekal na pozvání?!
Vřele doporučuji a dávám plný počet, protože nemůžu jinak.
Myslela jsem, že to bude více souviset s Temnou věží a bude v knize více zmínek, ale bohužel i díky bohu se k TV moc nevztahovalo a knihu jsem přečetla velmi rychle a byla jsem velmi mile překvapena jak dějem tak i jeho rychlejším postupem
Hlavní postava Ben Mears je úspěšný spisovatel užívající si mládeneckého života. Pro dokončení své nové knihy a nasbírání inspirace se vrací na místo svého dětství. Lot ho přijme s otevřenou náručí, a dokonce mu nabídne možnost zamilovat se. Kdyby tak tušil, že se město, které měl tak rád, během několika dní změní v noční můru, nejspíš by si svou výpravu rozmyslel. Souběžně s jeho příjezdem do města dorazí cizinec, jehož tajemství je daleko nebezpečnější než smrt.
Základem každého dobrého příběhu jsou postavy. Zde je postav příliš mnoho, až je občas těžké se v nich vyznat. Jelikož Stephen má své čtenáře rád, nenechá vás v téhle šlamastice a dovede z takové situace brilatně slovně vybruslit, aniž by udělal jediný přehmat. Každičká postava je originální se svým vlastním životním příběhem nebo tajemstvím. Během čtení si nejednoho hrdinu oblíbíte, ba dokonce zamilujete.
Samotná základní dějová linie se větví do několika dalších doplňujících příběhů. Už od prologu je vidět jasně dané tempo, které s přibývajícími stránkami graduje a nabírá na napětí takovou rychlostí, že nestačíte popadnout dech. Pečlivý výběr slov a trefně napsané dialogy vtáhnou čtenáře do svého světa a nepustí do poslední stránky. Velkolepé finále je poté třešničkou na již tak dokonalém dortu.
King moc dobře věděl, že úpravami v upírské mytologii vstupuje na tenký led. Proto ponechal zažité mýty a pouze je přizpůsobil součastnosti. Úspěšně rozšířil mytologii takovým způsobem, že jsem měl z upírů opravdu strach. To se v dnešní době příliš nevidí. Bystřejší zde mohou spatřit spoustu odkazů na legendárního Draculu od Brama Stokera, jemuž tímto vzdává hold.
V pořadí teprve druhá Kingova kniha je mistrovským kouskem, který nesmí chybět v knihovničce žádnému "fandovi" hororu ani čtenářům, kteří hledají kvalitní děsivé čtivo. V Jerusalem´s Lotu bych rozhodně nechtěl nikdy skončit, ač se ke knize v budoucnu ještě rád vrátím. Prokletí Salemu není pouhým příběhem o smrti a děsu, ale především o lidech, kteří v takových podmínkách bojovali do posledního dechu. Brilantní práce!
upíři zlo smrt zfilmováno americká literatura horory Nová Anglie
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Jak někdo může srovnávat upířinu pro dospělé s dívčím pohádkovým románkem o "vegetariánských" upírech :-)
Rané dílo ... tomu se ani nechce věřit. Hodně dobrá upířina, pokud jste si zkazili chuť novodobou upírománií tak po téhle knížce určitě sáhněte, je to King, není co dodat.