Prokletý kraj

Prokletý kraj
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476283/bmid_proklety-kraj-snk-476283.jpg 4 2111 2111

I temná minulost jednou vyjde na světlo. Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch. Michaela Klevisová tentokrát opustila kriminalistu Josefa Bergmana a v románu z Pošumaví nahlíží na zločin pohledem dvou mladých žen, jejichž životy jsou provázány s místy, kudy se opakovaně prohnaly dramatické dějiny. Zapadlá vesnička Jelení Hora má temnou minulost a dodnes to není ideální místo k životu. Není divu, že odsud Gerda vždycky chtěla odejít a uniknout minulosti. Teď se ale rozvedla, je bez peněz a nezbylo jí nic jiného, než se s dcerou vrátit do nuzného domku po rodičích. Linda na stejné místo přijíždí na dovolenou, aby pátrala po minulosti své rodiny, která se před čtyřiceti lety odstěhovala. Vzápětí ve vesnici dojde k úmrtí a obě ženy odhalí přísně střežené tajemství související s krajem, kde nikomu nebylo souzeno být šťastný. Autorka úspěšné detektivní série se v této knize místo krimi zápletky soustředí na mezilidské vztahy v prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost zdejších obyvatel odhaluje historii plnou zvratů, která někomu zabránila v těchto místech naplno zakořenit a jiné k Pošumaví neplánovaně připoutala.... celý text

Valdora
07.02.2022 5 z 5

Přečetla jsem na doporučení kolegyně z práce, jde o první knížku od této autorky. Určitě nezůstane u jediné. Má velmi čtivý styl, co vás chytne a už nepustí. Přelouskala jsem to za dva dny.

nufula
07.02.2022

Po knize jsem sáhla proto, že se odehrává na Šumavě, kousek od místa, kde žili moji prarodiče, též rumunští Slováci, reemigranti. Často myslím na to, jaké to bylo, přijít do Česka a sžívat se s ostatními... Téma mi tedy bylo velmi blízké a příběh mne zaujal. Díky.

99jana99
05.02.2022 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře, ikdyž to není tak úplně detektivka, tak zápletka tam je a odhalení až na konci mě udržovalo v napětí.

Kája95
05.02.2022 5 z 5

Autorka opět nezklamala,parádní čtení. Zápletka i rozuzlení -paráda

iva23
04.02.2022 1 z 5

Z komentářů níže si vybírám: nuda, vata, nic se tam neděje, ztráta času, dobrý, ale nevyužitý námět. Škoda, název knihy, obálka i anotace slibovali čtenářský zážitek.

JaninaV.
04.02.2022 2 z 5

První kniha od této autorky....popravdě jsem čekala něco víc (asi mě uvedl v omyl text o knize a obálka knihy). Do dektektivky daleko, z temné minulosti nic moc. Jednoduše: NENADCHLO.

irena6702
02.02.2022 4 z 5

Nepřistupovala jsem k tomu jako k detektivce, což je asi dobře. Ale i tak jsem čekala něco trochu jiného. Asi víc ze života "Rumunů" jak v cizině, tak u nás, stejně tak víc o době odsunu.
Ale celkově mi čtení rychle uteklo (stejně jako předchozí "Bergmanovky"), neměla jsem potřebu knihu odložit, zvládla jsem přečíst na jeden zátah a nelituji.
Hodnotila bych mezi 3-4, ale jen proto, že předchozí knihy autorky mi připadají propracovanější.

TaJeMa
02.02.2022

Tak tohle jsem nepochopila. Přečetla jsem to jen proto, že se jedná o českou autorku, ale po přečtení toho "směšného braku" žádnou její knihu již radši nezkusím.
Komu ta kniha byla určena? Dětem? Ne, téma tomu neodpovídá, pouze styl psaní.
Těm, co rádi čtou detektivky? Proboha, vždyť tam téma vraždy a vyšetřování bylo tak okrajové téma, že tam vlastně nebylo.
Temný kraj, proč? Nenávist; jeden člověk, co je vychytralý a neurvalý. Ale roli tam neměl téměř žádnou.
Setkání dcery, matky a babičky v tomto kraji opět vykresleno tak, že jsem se už musela smát a jestli někdo čeká jakési odhalení, je to plytké, prostě NIC.
Tohle byla ztráta času.

Becca_
01.02.2022 1 z 5

Nejhorší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Nemám tu co pochválit. Postavy v knize se chovají nereálně a vedou mezi sebou divné dialogy. Děj tady v podstatě žádný není. Celé je to takové těžko uvěřitelné až pitomé. Z knihy je strašně cítit, jak se autorka snažila o navození tajemné atmosféry, což mi až někdy přišlo k smíchu. Škoda, anotace působila lákavě.

Siege03
01.02.2022 5 z 5

Za mě kniha je výborná.Cetla se jedním dechem

markulina711
31.01.2022 2 z 5

Mám neodbytný pocit, že se z atraktivního tématu vysídlenců a rodinných tajemství dalo vytěžit víc. Přiznám se,že tady jsem skákala a šla po příběhu než abych to poctivě dočetla. Jako oddechová jednohubka do covid karantény dobré a víc jsem od toho ani nečekala.

Anette99
30.01.2022 5 z 5

Začnu tím, že to nebyla úplně detektivka, spíš příběh o hledání historie a vlastních kořenů s nádechem temné atmosféry. To ale nemění nic na tom, že kniha se mi velmi líbila. Příběh je napsaný tak, že jsem se do Lindy, Gerdy i Žofie dokázala vcítit, a zároveň jsem si užívala popis zapadlé Jelení hory a krásné okolní přírody. Osada díky své poloze v českém pohraničí zažila několik divokých historických událostí, což je stále znát na vztazích mezi zdejšími obyvateli. Spousta z nich zároveň má svá tajemství. Linda se nakonec jednoho tajemství o své rodině dopátrá, a napraví se i některé staré křivdy.

nikinikiniki
30.01.2022 3 z 5

Velmi průměrná kniha, která nijak nenadchla.

Luca84
30.01.2022 4 z 5

Líbila se mi, dobře se četla, děj plynul. Zajímavý příběh, temná minulost, doba po válce, současnost, kostlivci ve skříni, malá vesnička. Líbila se mi, ale byla prostě jiná, než jsem u autorky zvyklá.

fénix56
30.01.2022 4 z 5

Moje druhá kniha od této spisovatelky. Bydlím na vesnici, takže vím, že takovéto pronásledování minulostí je tam časté. A někdy to ani není pravda, jen domněnky. A čím menší vesnice, tím víc toho o sobě lidé ví. Nebo si to domýšlejí. A v takovémto "prokletém kraji", jsou všechny běžné vesnické problémy ještě ostřejší.

iva2423
29.01.2022 2 z 5

Moje první kniha od této autorky. 2/3 dobré. Zbytek mi přišel hodně rychlý a moc jsrm nechápala, kdo je kdo. Jako by už bylo dost stránek a zbytek už se tak nějak dopsal narychlo.

begonie226
28.01.2022 4 z 5

Moje první kniha od této autorky a musím konstatovat, že ráda sáhnu po další. Ponurá atmosféra pošumavské vesnice mě vtáhla, stejně jako svérázné postavy.

haWranka
27.01.2022 5 z 5

Opět naprostá bomba! Miluju to pomalé tempo vyprávění, postavy jsou člověku blízko tak, jako by byl s nimi. Připadá mi, jako bych byla s Lindou na dovolené taky a procházela se s ní a Gerdou po lesích. Nemám knize co vytknout.

gaaabi
27.01.2022 4 z 5

Kniha je pohodová, oddechová, nenáročná, z krásného prostředí...

tyna_01
26.01.2022 5 z 5

Moje první kniha od této autorky a jsem nadšená. Kniha mne bavila, styl psaní mi vyhovoval, prostředí, kde se děj odehrával. Za mne vše super Určitě si na seznam napíšu i další knihy autorky.