Proměna
David Věrný
Příběh muže, který dostal ještě jednu šanci začít od začátku. Ptáte se, co se musí stát, aby člověk opustil svůj život, slibnou kariéru a rodinu, a znenadání začal žít nový život na samotě v hlubokých lesích Šumavy? Petr o tom ví své. Po divoké oslavě se probudil a věděl, že pod vlivem nových okolností musí pryč, ačkoliv měl všechno, po čem kdy toužil. Během pár minut se rozhodl opustit svůj starý život. Má namířeno do samého srdce Šumavy, kde to dobře zná, vyrůstal tam se svým dědečkem. Najednou se však Petr ocitá sám v kruté realitě – v chladné přírodě se setkává nejen se svými vnitřními démony, ale i s tajemnými postavami – dřevorubcem Vincentem a majorem Hermannem. Záhy zjistí, že nic není tak, jak se na první pohled zdá… Začíná boj o přežití v naprosto odlišném světě. Co se vlastně stalo? Proč Petr prchá? Odpovědi se postupně vynořují jako dílky skládačky, ale s každým dalším kouskem přibývá více otázek než odpovědí.... celý text
Bravo, tak na prvotinu je to naprosto excelentní. Výborně jsem se bavil, doufal, fandil, obdivoval. Ač někteří spílají na konec, ten mi přišel naprosto logický a v pohodě. Vincent byl bourák a jeho hlášky byly perfektní. Ještě teď slzím smíchy ze scény s peroxidem. Přerod z Pražáka na zálesáka byl dokonalý. Opravdu jsem nadšený a i po slovní stránce to bylo dokonalé, včetně vulgarit. Prostě to sedlo. Dnes jednoznačných 100 %. A audio vřele doporučuji.
Knihu jsem četla na doporučení a jsem ráda, protože jinak by mě asi minula. Prvních několik stran mě úplně nebavilo, hlavní hrdina mi byl vyloženě nesympatický, ale děj se velmi rychle přenesl z Prahy do šumavských lesů a příběh se pěkně rozběhl. S postupujícím časem už nešlo Petrovi nefandit v jeho proměně z klasického manažera dnešní doby na muže, kterému jde ne o povýšení, ale o přežití. Nejvíc mě ale zaujal Vincent, chvílemi jsem si říkala, jestli lidé jako on opravdu existují, jeho jednání mě fascinovalo.
Tato kniha rozhodně stojí za přečtení.
Dlouho, dlouho mi knížka ležela v knihovně a nemohla jsem se k ní dostat. Posledních pár týdnů mě zasáhla čtecí krize, pak jsem sáhla po Proměně a ta mě z ní spolehlivě vytáhla! Měla jsem ji přečtenou během tří dnů, odkládala se velmi těžko. Je to čtivý a napínavý příběh. Na začátku mě Petr vyloženě točil, ale postupem času jsem si k němu vytvořila pouto a bylo mi líto všech těch nepříjemností, kterými si musel projít. Ale asi to bylo nutné, aby k té jeho celkové katarzi mohlo dojít. Knížka mě potěšila, překvapila, užila jsem si ji všemi smysly. Líbil se mi balanc mezi popisy míst, krajiny a akcí, všeho bylo tak akorát, aby se člověk dokonale dokázal dostat do děje a zároveň se nenudil. Na debut je to opravdu nadprůměr.
(SPOILER)
Hele, jo líbilo se mi to moc.Fakt to frčelo a mělo to spád.Ani mě nenapadlo, že by Petr nebyl vrahem.Spíš, mě udivilo, že se dá tak snadno ukrýt před spravedlností.
Ale nakonec to byli prima čtení.
Přiznám se, že s Proměnou jsem se pral déle, než bych chtěl. Věrný nepíše špatně. Naopak mu to pěkně odsýpá a co do čtenosti je jeho sloh naprosto ok. Jen s celý ten příběh mě moc nechytil. Na krimi tu bylo málo pátrání, na dobrodružný thriller zase málo prokreslení boje s přírodou, na psychologický román tu chyběla větší prokreslenost charakterů. Ona proměna se tu dle mého pocitu prostě stane. Snad jen napínavé akční úseky docela šlapaly, byť jejich věrohodnost byla taková všelijaká.
Po Proměně jsem sáhla náhodně, přečetla pár stránek a myslela, že ji odložím. Petr byl zpočátku hrozný kretén a autorův styl mi přišel hodně nevypsaný. Jsem ráda, že jsem knihu neodložila, protože nakonec se mi moc líbila. Trošku mi sice nesedly některé scény jakoby vystřižené z hollywoodských akčňáků, ale celkově jsem se při čtení dobře bavila. David Věrný mi prostě nabídl něco trochu jiného, než na co jsem u českých autorů zvyklá a já to beru. Vincent a Vašek jsou velcí sympaťáci a Petra se jim společně podařilo perfektně napravit, z kreténa na správňáka. Navíc, popisy přírody a zákonitostí přežití knize daly správnou atmosféru.
Autorovi brzy vyjde nová kniha, takže jí přeju, ať je ještě lepší, než ta první.
Český autor, ktereho jsem neznala a hned příjemné překvapení.
Moc hezké počtení, autora doporučuji.
(SPOILER) Ty jo, mně se to líbilo, moc. Někdy, při detailních popisech míst v přírodě nebo třeba areálu vrakoviště, jsem neměla v představách konkrétní obraz, ale to asi neva. Odsejpalo to. Chvíli jsem si myslela, že vrah Petrovy ženy je Vincent, aby ho z nějakého důvodu k té proměně přiměl..
Tahle kniha mi dlouho ležela na nočním stolku a já nebyla schopná dojít k závěru. A nebylo to tím,že by si to kniha zasloužila, naopak bylo to skvělé čtení, ale já jsem ji prostě ošidila svou leností listovat stránkami a díky únavě, která mě po pár řádcích vždy přemohla, ...za což se autorovi omlouvám. Bylo to povedené a závěr též.
I když pro Petra to musel být očistec po všech stránkách.....
Na tenhle žánr moc nejsem, ale při rekonstrukci v baráku jsem po ní nakonec sáhl, abych odpočinul s knihou a včas půjčenou knihu vrátil do knihovny :-) Nakonec výborné čtení a velká spokojenost.
Tato kniha mě mile překvapila. Neměla jsem velká očekávání (pro mě neznámý autor, prvotina), ale kdybych měla, docela by se naplnila. Kniha je čtivá, samotná proměna hlavního hrdiny zajímavá a prostředí, v němž probíhá, má svou atmosféru. Jen ten konec to trochu zazdil.
Knihu jsem koupila ve slevě za 99,-, čekala jsem příjemné počtení, ale nic extra skvělého. Spletla jsem se! Nádherná kniha o hlubokém přátelství, o snaze přežít, která vás přenese do hlubin Šumavských lesů. Všechny postavy v knize mi přirostly k srdci, a to včetně holohlavého majora, jen nerada se s nimi loučím. Prosím pěkne autora knihy, ať určitě píše dál!
Tak to byla paráda. Kniha měla spád, žádná hluchá místa, s hlavní postavou jsem se po nějaké době sžila, že mi bylo líto, že příběh skončil.
První polovina knihy a ta druhá mi přišly značně rozdílné. Na začátku byl i styl psaní takový nepříjemně a nepřiměřeně drsňácký, což souviselo s postavou nesympatického Petra, který následně prošel tou slibovanou proměnou v prostředí lesa za pomoci dvou skromně žijících lidí, kteří dokázali najít svou vlastní harmonii v klidu lesa.
Stále jsem čekal, kdy začne žánrově thriller a nedostalo se mi ho. Zvraty a scény byly někdy značně na sílu, stejně tak “český James Bond", ale vlastně mě to tu tak nějak bavilo.
Tato kniha vás nevystřelí do jiných sfér, ale čte se dobře a když přimhouříte očko nad scénami, které působí mírně nerealisticky a až béčkově, tak se vám bude líbit.
Ten nedokončený závěr mě ale trochu štve. Vlastně bych byl nakonec i pro pokračování, což se nestane.
musím se přiznat, že byť je to velmi velmi dobře napsané, tak jsem se místy nudila a hlavní protagonista mi přišel v první části knihy tak odporný, že jsem pro něj nemohla mít pochopení ani s ním doufat v lepší časy, to nešlo, po tom, co provedl.. postupem času se to zlepšovalo a na konci je vysvětlená pravda. Konec mě překvapil a přišlo mi to dost prapodivné, moc mi to tam nesedělo. Za ten konec beru hvězdu, jinak bych dala 4.
Nemohu jinak, než dát plný počet. Ještě teď slzím, když si vzpomenu na ty dva lidsky krásné človíčky, kteří dokázali tak nezištně pomáhat. Ale autore, co ten konec? To snad ne. Všem čtenářům vřele doporučuji.
Když jsem se dozvěděla, že budu dělat s Davidem Věrným, autorem Proměny, rozhovor, musela jsem si jeho debutový román přečíst. A povím vám, že něco tak dobrého jsem opravdu nečekala! Hlavní zápletku jsem sice odhadla hned na začátku, ale myslím si, že o tu vlastně ani nešlo. Vnímala jsem nádhernou atmosféru Šumavy, neskutečný vývoj hlavní postavy, která mě na začátku šíleně vytáčela, boj člověka s přírodou a krásu lidského přátelství. Tahle kniha má tolik vrstev a důležitých myšlenek. Sice v ní vystupují jen tři postavy, zato jsem vykreslené do nejmenšího puntíku a vy si je rozhodně zamilujete. Stejně jako tuto knihu!
Pro mě má tahle kniha dvě různé linie. Části, které se odehrávají v lese, kde sledujeme Petra, jak se učí spoléhat sám na sebe a žít v divoké přírodě jsou zajímavé. Jsou ale proložené několika poněkud málo uvěřitelnými epizodami, které celkový dojem trochu kazí. Ale ani tyto části nejsou nudné, takže celkově je kniha čtivá a má spád. Konec poněkud předvídatelný, ale to mi vůbec nevadilo.
Po sérii nečekaných událostí se Petr téméř nedobrovolně vydává na cestu, kde čelí nejen svým vnitřním démonům. Postupně opouští svůj starý život a mění se jak vnitřně, tak navenek. Autor mistrně popsal psychologické momenty a vnitřní konflikty, které hrdinu při takové přeměně provázejí a pohánějí vpřed.
Bohužel občas mi přišel příběh překombinovaný až nereálný. Nicméné zatímco samotný text či zápletka mi přišla zbytečně zdlouhavá, interpretace Filipa Jančíka přidává audioknize výraznou hodnotu. Jančík mě dokázal vtáhnout do děje a svým podáním dodal příběhu větší hloubku i atmosféru.